РАУ вважає публічні ототожнення адвокатів з клієнтами порушенням профільного закону і пропонуватиме встановити за це відповідальність | НААУ

РАУ вважає публічні ототожнення адвокатів з клієнтами порушенням профільного закону і пропонуватиме встановити за це відповідальність

Гарантії діяльності
12:47 Вт 23.06.20 3340 Переглядів
Версія для друку

18 червня Рада адвокатів України обговорила публічні заяви, які дискредитують інститут адвокатури, містять грубі порушення Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і суперечать міжнародним стандартам незалежності адвокатської професії в демократичній правовій державі.

Зокрема, ідеться про публічний виступ народного депутата України, п’ятого президента України Петра Порошенка перед засобами масової інформації від 15 червня 2020 року, в якому було згадано про роль адвокатів у політичних процесах та резонансних кримінальних справах.

В ході цього виступу адвокатів Олександра Бабікова, Першого заступника директора Державного бюро розслідувань, та Андрія Смирнова, заступника керівника Офісу Президента України було чітко ототожнено з їхніми клієнтами у резонансних кримінальних справах. При цьому фактично адвокатів було охарактеризовано як провідників політичних настанов їхніх клієнтів, звинувачено у використанні владних повноважень на користь їхніх клієнтів, попри загально відомий факт, що наразі адвокатська діяльність О. Бабікова й А. Смирнова призупинена відповідно до вимог Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». 16 червня 2020 року аналогічні тези прозвучали з трибуни Верховної Ради України у виступі народного депутата від фракції «Європейська солідарність» Марії Іонової (стенограма виступу доступна за посиланням).

Обговоривши згадані виступи народних депутатів України з точки зору дотримання законодавства про адвокатуру, міжнародних стандартів незалежності адвокатської діяльності, а також з урахуванням численних випадків тиску на адвокатів у резонансних справах та перешкоджань для виконання ними професійних обов’язків з боку так званих активістів, РАУ констатувала, що такі заклики порушують гарантії незалежності адвокатської діяльності, гарантії кожного на правничу професійну допомогу та доступ до правосуддя. РАУ вважає подібні заклики підставою для подання позовів до їхніх авторів за образу честі, гідності і ділової репутації адвокатів.

Конституція України надає кожному право на професійну правничу допомогу і визнає незалежність інституту адвокатури. При цьому, у практиці Конституційного суду роз’яснено, що це право є одним із конституційних, невід’ємних прав людини і має загальний характер. У контексті частини першої цієї статті „кожен має право на правову допомогу“ поняття „кожен“ охоплює всіх без винятку осіб — громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території України. Здійснення права на правову допомогу засноване на дотриманні принципів рівності всіх перед законом та відсутності дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. 

Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» надає можливості адвокатам в Україні працювати незалежно і безперешкодно. В тому числі адвокатську практику можуть здійснювати адвокати іноземних держав у порядку, передбаченому цим законом. Ця норма профільного закону була запропонована європейськими експертами при розробці закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який був прийнятий 2012 року, для сприяння інтеграції української адвокатури до міжнародної адвокатської спільноти. Національна асоціація адвокатів надає доступ до адвокатської практики адвокатам іноземних  держав, в тому числі й адвокатам Російської Федерації. Наприклад, російський адвокат Ілля Новіков є захисником у резонансних справах проти 5-го президента України і очолює представництво НААУ в Росії. Тобто, українське законодавство і професійна організація адвокатури створюють рівні умови для адвокатської практики в Україні, не встановлюючи жодної дискримінації за ознаками політичних переконань, громадянства або іншими критеріями.   

РАУ також звернеться до Верховної Ради із пропозиціями внести зміни до законодавства, аби передбачити відповідальність за порушення гарантій, викладених у ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 518

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 951

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2231

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3854

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4068

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4017

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4678

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6139

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл