Три представники НААУ увійшли до складу Робочої групи з питань фінмоніторингу при Мінюсті | НААУ

Три представники НААУ увійшли до складу Робочої групи з питань фінмоніторингу при Мінюсті

Різне
21:47 Ср 13.05.20 1842 Переглядів
Версія для друку

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, Голова Комітету з питань БПД Олександр Дроздов та Голова Комітету з питань митного і податкового права Яків Воронін увійшли до складу Робочої групи з питань нормативно-правового забезпечення у сфері фінансового моніторингу при Міністерстві юстиції України.

Відповідний наказ підписаний міністром юстиції Денисом Малюською.

Рада адвокатів України неодноразово розглядала питання реалізації закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню поширення зброї масового знищення», який був прийнятий у грудні 2019 року. Зокрема, було створено робочу групу, яка розробляла рекомендації для адвокатів, що стали суб’єктами первинного фінмоніторингу за цим законом. Особливості застосування можна прочитати тут

«НААУ, члени нашої робочої групи уважно вивчали не тільки національне, але і міжнародне законодавство, аби належним чином захистити статус адвоката та одну з ключових гарантій адвокатської діяльності  - адвокатську таємницю. Ми багато взаємодіяли з Радою адвокатських і правничих товариств Європи, яка має досвід у питаннях адаптації вимог фінансового моніторингу в адвокатській діяльності. Тому при реалізації рекомендацій FATF, Ради Європи, директив ЄС міжнародний стандарт незалежності адвокатської діяльності має бути відстояний. НААУ отримала достатньо ґрунтовну експертизу від міжнародних адвокатських організацій, аби це відбулося на рівні українського законодавства»,  - коментує Валентин Гвоздій.

Робоча група створена Мінюстом з метою належної практичної реалізації положень закону №361-ІХ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». До її складу увійшли представники Міністерства юстиції, Державної служби фінансового моніторингу, Нотаріальної палати України та Національної асоціації адвокатів України.

Нагадаємо, 28 квітня набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню поширення зброї масового знищення» № 361-ІХ (крім абзацу третього підпункту 9 пункту 6 розділу Х).

Адвокатські бюро, адвокатські об’єднання та адвокати, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально є спеціально визначеними суб’єктами первинного фінансового моніторингу. Виключення становлять особи, які надають послуги в рамках трудових правовідносин.

 

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1044

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1064

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1657

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1467

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1524

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2850

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3439

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3196

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл