ССВЕ планує стати консультативним органом Ради Європи з питань адвокатури | НААУ

ССВЕ планує стати консультативним органом Ради Європи з питань адвокатури

Різне
18:36 Чт 20.02.20 1626 Переглядів
Версія для друку

У Відні відбулося засідання постійного комітету Ради адвокатських і правничих товариств Європи.

В ювілейному пленарному засіданні ССВЕ з нагоди 60-річчя найбільшої професійної європейської організації адвокатів бере участь делегація НААУ на чолі з головою НААУ, РАУ Лідією Ізовітовою.

«Сьогодні під час засідання постійного комітету було затверджено план розпочати переговори з Радою Європи стосовно того, щоб ССВЕ отримала статус консультативного  органу, який репрезентує правничу професію у Раді Європі», - повідомив заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, який також перебуває у Відні у складі делегації НААУ.

Переговори між ССВЕ і Радою Європи матимуть наслідком укладання Меморандуму про взааєморозуміння, за яким ССВЕ стане поза-інституційним консультаційним органом РЄ. «Це стане важливим кроком вперед для ССВЕ, яка буде формально залучена до діяльності Ради Європи у питаннях своєї компетенції і дозволить залучати ССВЕ для попередньої роботи РЄ як офіційного представника правничої професії Європи», - ідеться у пояснювальній записці до голосування по цьому питанню.

Ця робота пов’язана з імплементацією рекомендації ПАРЄ 2121 (2018) щодо розробки Європейської конвенції про роль адвокатської професії. Отримання статусу консультативного органу посилить роль ССВЕ у діяльності Ради Європи з питань загроз незалежності адвокатури та прав адвокатів і сприятиме формуванню єдиного підходу у вирішенні цих питань згідно із стратегією і пріоритетами всієї європейської адвокатури.  

Також посилиться роль ССВЕ у розробці власне проекту європейської конвенції про професію юриста. Внесок ССВЕ у діяльність Ради Європи може мати форму загальних рекомендацій / вказівок з питань, що представляють інтерес для CCBE (таких як верховенство права), що посилить значення CCBE та європейської юридичної професії в державах-членах Ради Європи.

CCBE також зможе у співпраці з Радою Європи робити свій власний внесок у контрольний список Венеціанської комісії з питань верховенства права (Venice Commission’s Rule of Law checklist) щодо порушень прав адвокатів. «Цей внесок міг би забезпечити врахування ефективної здатності адвокатів виконувати свої професійні обов'язки без побоювання репресій, перешкод, залякувань чи домагань як важливого елемента для доброчесності та збереження верховенства права», - ідеться у пояснювальній записці.

НААУ має статус спостерігача в ССВЕ і є єдиною організацією, яка представляє українську адвокатуру.

«У зв’язку з тим, що ССВЕ матиме меморандум з РЄ, доцільно підняти питання надання Українській адвокатурі статусу повного членства в ССВЕ, оскільки Україна є членом Ради Європи. Це можливо лише через внесення змін до статуту ССВЕ, оскільки наразі повноцінне членство у ССВЕ може отримати лише адвокатура країни-члена Євросоюзу, а Рада Європи включає в себе більше членів ніж ЄС», - говорить Валентин Гвоздій.   

Нагадаємо, в 2019 році ССВЕ направила 78 листів для захисту прав адвокатів у 31 країну світу. НААУ в 2019 році зверталася до ССВЕ щодо декількох випадків порушень прав адвокатів і перешкод діяльності органів адвокатського самоврядування.

 

 

 

 

 

 

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 881

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1391

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1262

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2501

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 3868

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 3890

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5537

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4755

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл