НААУ готова до діалогу з Верховною Радою щодо змін до законопроекту №1013 про скасування адвокатської монополії | НААУ

НААУ готова до діалогу з Верховною Радою щодо змін до законопроекту №1013 про скасування адвокатської монополії

Законодавство
11:43 Сб 21.09.19 6642 Переглядів
Версія для друку

НААУ готова до діалогу з Верховною Радою щодо змін до законопроекту №1013 про скасування адвокатської монополії.

Про це повідомила під час засідання РАУ в Одесі Голова РАУ, НААУ Лідія Ізовітова

«Ми готові до професійної дискусії, і мене радує, що парламентський комітет теж готовий до такої дискусії», - сказала Лідія Ізовітова, коментуючи лист від голови Комітету ВР з питань правової політики. Листом пропонується провести робочу зустріч членів комітету з представниками НААУ.

Наразі на користь збереження монополії свідчать не лише висновки Венеціанської комісії щодо конституційних змін в частині правосуддя від 2015 року. Так, Радою Європи здійснено оцінку судової реформи в Україні за 2014–2018 роки та її відповідності стандартам і рекомендаціям Ради Європи. Зокрема, оцінено і запровадження виключного права адвокатів на представництво в судах. Наразі в Україні працює експерт Ради Європи з цільовою місією щодо результатів впровадження монополії адвокатів на представництво в судах і вивчатиме думки усіх зацікавлених сторін.

Аргументи щодо доцільності скасування монополії, зазначені у листі парламентського комітету,  натомість, можуть бути спростовані низкою переконливих фактів. Так, аргумент стосовно того, що практична реалізація виключного права адвокатів на представництво в судах виявляє недоступність послуг адвоката для громадян, спростовується даними державного бюджету на безоплатну правову допомогу.

Так, заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій процитував проект державного бюджету на 2020 рік. Відповідно до нього, у наступному році витрати на функціонування системи БПД становитимуть 826 млн. гривень. З них 441 млн – це утримання власне центрів безоплатної правової допомоги (з них 307 млн – зарплати державних чиновників). 385 млн – на оплату послуг адвокатів БПД. «Це не те що неефективне використання державних коштів, це злочин, адже правова допомога надається людям а не чиновникам БПД», - сказав Валентин Гвоздій про такі пропорції розподілу держбюджету.

Окрім того, адвокатура готує законопроект про реорганізацію БПД.

«Ми готуємо законопроект щодо повної реорганізації БПД, щоб адміністрування перейшло до органів адвокатського самоврядування. Це буде дійсно здешевлення правосуддя, яке зараз поставлено парламентом за мету всіх змін у сфері судочинства. Цим законопроектом ми покажемо шляхи економії бюджету, забезпечення адвокатів роботою, а громадян – професійною правовою допомогою коштом держави»,  - сказала Лідія Ізовітова.

Нагадаємо, законопроектом №1013 пропонується внести зміни до Конституції України та викласти у новій редакції статтю 131-2, а також вилучити підпункт 11 пункту 16-1 Розділу ХV «Перехідні положення». Таким чином, дійсна на сьогодні норма щодо представництва інтересів фізичних та юридичних осіб у судах виключно адвокатами в усіх видах судочинства скасовується. Пропонується залишити тільки захист адвокатами від кримінального обвинувачення. Тобто, законопроектом №1013 пропонується надати можливість будь-якому громадянину надавати право захисту іншої особи, зокрема, бути її представником в суді.

НААУ у зверненні до Президента України і парламенту наголосила на тому, що запропоновані зміни суперечать Конституції України та грубо порушують права людини, адже у статті 131-2 зазначено, що реалізація права громадянина здійснюється за рахунок представництва його інтересів в суді професійним правозахисником – адвокатом. Законами України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня 2012 року № 5076-VI та «Про безоплатну правову допомогу» від 02 червня 2011 року № 3460-VI прописані механізми й інструментарії забезпечення цього права.

Популярні новини

БПД

7 основних проблем системи БПД окреслили у звіті: трансляція…

Поглиблення кризи у взаєминах держави та адвокатури в сфері надання безоплатної правничої допомоги, довготривале ігнорування позиції НААУ призвело до корінних змін, які характеризуються втратою системою БПД первинних орієнтирів на людину як найвищу цінність.

9:54 Вт 19.03.24 201

Гарантії діяльності

Збої у роботі електронного суду підтвердили в ІСС

З 21 по 27 лютого в підсистемі «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи було зафіксовано періодичні технічні збої. Вони мали тимчасовий характер і ДП «Інформаційні судові системи» провело роботи щодо їх усунення.

9:32 Вт 19.03.24 262

Дискусія

Причини «відбілення» зарплат та кроки до детінізації економіки…

Бізнес виходить з тіні не через спонукання влади платити «білі» зарплати, а за рахунок збільшення військовослужбовців під час війни. А Національна стратегія доходів, оприлюднена Мінфіном, може обернутися додатковим тиском на бізнес.

17:37 Пн 18.03.24 1296

За кордоном

Молоді адвокати вивчали інноваційні кордони в праві

З 7 по 10 березня 2024 року у Стамбулі пройшла щорічна весняна конференція Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA), присвячена темі «Інноваційні кордони в праві: навігація на перетині технологій і глобалізації».

15:52 Пн 18.03.24 1376

Анонс

Функціонування системи БПД оцінили в НААУ – підготовлено звіт

У вівторок, 19 березня, в Національній асоціації адвокатів України презентують Звіт з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Також в ході заходу буде представлено нову модель системи БПД.

14:46 Пн 18.03.24 6470

Дискусія

Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за…

В умовах воєнного стану законодавство України забороняє проводити президентські та парламентські вибори. Але суспільне сприйняття та довіру до виборчого процесу доведеться забезпечувати після війни.

12:52 Пт 15.03.24 6150

Cудова практика

Чи є цивільна дружина членом сім`ї загиблого захисника, - судова…

Які підстави встановлення статусу члена сім`ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у разі визнання судом факту проживання осіб однією сім`єю без реєстрації шлюбу? Відповідь на це запитання вельми актуальне в аспекті отримання пільг і гарантій соціального захисту.

10:12 Пт 15.03.24 8042

Видання

Резолюція AIPPI щодо підтвердження використання TM оприлюднена

Міжнародна асоціація захисту інтелектуальної власності (Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, AIPPI) оприлюднила фінальний текст Резолюції щодо підтвердження використання торговельної марки, яка була ухвалена у жовтні минулого року в Стамбулі.

17:06 Чт 14.03.24 7458

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл