Прийняття закону про скасування адвокатської монополії суперечить конституційним гарантіям захисту прав людини | НААУ

Прийняття закону про скасування адвокатської монополії суперечить конституційним гарантіям захисту прав людини

Законодавство
13:00 Пт 20.09.19 4436 Переглядів
Версія для друку

Скасування конституційних положень про виключне прав адвокатів на представництво в судах є порушенням статей Основного закону, які забороняють звуження обсягу прав і свобод громадян.

Про це заявила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час наради з керівниками рад адвокатів та КДКА регіонів у Одесі.

Лідія Ізовітова повідомила, що до Ради адвокатів України скеровано листа від судді-доповідача Конституційного суду щодо законопроекту 1013. Законопроект відправлений парламентом до Конституційного суду і передбачає виключне право адвокатів на представництво в судах у кримінальних провадженнях, скасовуючи інші випадки, передбачені чинними конституційними нормами.

Лідія Ізовітова нагадала, що НААУ звернулася до Комітету Верховної Ради з правової політики, в якому наголосила на тому, що законопроект 1013 стосується діяльності адвокатури. Відтак, за міжнародними стандартами, НААУ як єдина професійна організація адвокатури має бути стороною консультацій щодо такого законопроекту.

«Ми просили Комітет відкласти розгляд цього питання, провести обговорення законопроекту з НААУ  і лише потім висловлювати позицію (у висновку Комітету до законопроекту). Крім того, нас не послухали і прикро було те, що на засіданні комітету 9 вересня 11 адвокатів, які є членами цього комітету,  в тому числі член ради адвокатів Одеської області Костін, колишній член РАУ Божик проголосували за скасування монополії», - сказала Лідія Ізовітова.

Голова НААУ також нагадала, що були направлені звернення до Президента України і парламенту стосовно того, що законопроект 1013 має бути обговорений з адвокатурою і не може прийматися без такого обговорення. Окрім того, важливо, щоб висновок щодо цього законопроекту надала Венеціанська комісія. 2015 року ця комісія схвалила конституційні зміни щодо правосуддя, які передбачали запровадження виключного права адвокатів на представництво в судах.

«Для нас важливо, щоб Венеціанська комісія, яка робила висновок щодо доцільності виключного права на представництво, висловилися. Тому що не можна в 2015  році сказати одне, а в 2019 – інше», - сказала Голова НААУ.

Вона також повідомила, що НААУ звернулася до суб’єктів звернення до Венеціанської комісії із листом про необхідність направлення законопроекту 1013 на європейську експертизу.  

Окрім того, зміни до Конституції потребують висновку конституційного суду. До НААУ надійшов лист судді-доповідача КСУ з проханням висловитися стосовно законопроекту  в розрізі статей 157 і 158 Конституції України. НААУ має надати позицію до 4 жовтня.

«Ми висловимо свою позицію в розрізі розділу другого Конституції про права, свободи і обов’язки громадянина, і статті 159, де написано, що кожен має право на професійну правничу допомогу», - сказала Голова НААУ. При цьому вона акцентувала на тому, що Основним законом, професійну правничу допомогу надає саме адвокатура і вона діє як єдиний професійний інститут захисту в державі. «Ідеться про беззаперечне звуження прав громадян на захист, і в такому випадку діє стаття 157, що не можна таке робити», - констатувала Голова НААУ.

Нагадаємо, позиція НААУ щодо законопроекту 1013 полягає в тому, що законопроект №1013 ставить під загрозу виконання Україною міжнародних зобов’язань, які вона взяла на себе, ухваливши статтю 131-2 Конституції України. Внесення змін до Основного Закону у 2016 році стосовно виключного права адвокатів на представництво в судах було здійснено у повній відповідності до європейських демократичних практик. Зокрема, текст статті отримав схвальну оцінку експертів Венеціанської Комісії, що засвідчено висновком, в якому зазначається, що «остання версія змін до Конституції України, підготовлена Робочою групою Конституційної Комісії з питань правосуддя, є дуже позитивною і добре підготовленою та заслуговує повної підтримки». Виключне представництво адвокатами інтересів клієнтів у судах діє у переважній більшості європейських країн та США. А в таких країнах, як Туреччина, Іспанія, Італія та Німеччина – діє виключно адвокатура на всіх рівнях судового представництва. Підписуючи Угоду про асоціацію України з Європейським союзом наша держава взяла курс на європейський розвиток країни, а саме – приведення всіх своїх інститутів та діючого законодавства до європейських стандартів

Популярні новини

Дискусія

Причини «відбілення» зарплат та кроки до детінізації економіки…

Бізнес виходить з тіні не через спонукання влади платити «білі» зарплати, а за рахунок збільшення військовослужбовців під час війни. А Національна стратегія доходів, оприлюднена Мінфіном, може обернутися додатковим тиском на бізнес.

17:37 Пн 18.03.24 899

За кордоном

Молоді адвокати вивчали інноваційні кордони в праві

З 7 по 10 березня 2024 року у Стамбулі пройшла щорічна весняна конференція Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA), присвячена темі «Інноваційні кордони в праві: навігація на перетині технологій і глобалізації».

15:52 Пн 18.03.24 991

Анонс

Функціонування системи БПД оцінили в НААУ – підготовлено звіт

У вівторок, 19 березня, в Національній асоціації адвокатів України презентують Звіт з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Також в ході заходу буде представлено нову модель системи БПД.

14:46 Пн 18.03.24 6017

Дискусія

Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за…

В умовах воєнного стану законодавство України забороняє проводити президентські та парламентські вибори. Але суспільне сприйняття та довіру до виборчого процесу доведеться забезпечувати після війни.

12:52 Пт 15.03.24 5765

Cудова практика

Чи є цивільна дружина членом сім`ї загиблого захисника, - судова…

Які підстави встановлення статусу члена сім`ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у разі визнання судом факту проживання осіб однією сім`єю без реєстрації шлюбу? Відповідь на це запитання вельми актуальне в аспекті отримання пільг і гарантій соціального захисту.

10:12 Пт 15.03.24 7580

Видання

Резолюція AIPPI щодо підтвердження використання TM оприлюднена

Міжнародна асоціація захисту інтелектуальної власності (Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, AIPPI) оприлюднила фінальний текст Резолюції щодо підтвердження використання торговельної марки, яка була ухвалена у жовтні минулого року в Стамбулі.

17:06 Чт 14.03.24 7075

Cудова практика

Дискримінація на роботі: 7 ключових рішень ЄСПЛ

Дискримінацією на робочому місці вважається негативне ставлення до співробітників з боку роботодавців на підставі особистих характеристик, які не мають прямого відношення до професійної діяльності. Що про це говорить ЄСПЛ?

14:13 Ср 13.03.24 8894

Законодавство

У НААУ збирають пропозиції щодо удосконалення інвестиційної…

Адвокатів та інших фахівців у галузі інвестиційної діяльності та приватизації запрошують поділитися власним баченням необхідних змін у законодавстві. Узагальнені пропозиції будуть направлені до профільних комітетів ВР, Кабміну та народних депутатів для використання у нормотворчій роботі.

10:14 Ср 13.03.24 8017

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл