Освітянам і студентам розповіли про становлення та традиції інституту адвокатури | НААУ

Освітянам і студентам розповіли про становлення та традиції інституту адвокатури

Доступ до професії
11:26 Пт 11.10.24 911 Переглядів
Версія для друку

Науково-методичний Центр досліджень адвокатури і права НААУ розпочав співпрацю з Національною академією педагогічних наук України. Першим спільним заходом двох інституцій став вебінар для викладачів та студентів.

Ініціювали захід відділ змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, Центр досліджень адвокатури і права НААУ та видавництво «Букрек».

Гостьову лекцію на тему «Інститут адвокатури України: становлення, традиції, особистості» провели проректор Вищої школи адвокатури НААУ, керівник Центру досліджень адвокатури і права НААУ Ірина Василик та учасник Всеукраїнського проекту «Історія адвокатури України» Центру досліджень адвокатури і права НААУ Оксана Івасюк. Модерувала захід провідна наукова співробітниця ІПООД Наталія Філіпчук.

Генезу розвитку інституту адвокатури на українських землях від найдавніших часів до сьогодення в історичній ретроспективі розкрила І.Василик. Лектор висвітлила історичні факти покарання неправових вчинків адвокатів та регіональні особливості їх правового статусу, зокрема в Австрійській імперії, організаційні та правові аспекти вступу у професію. Вона провела певні паралелі щодо діяльності адвокатів в минулому та сучасності, а саме аспекти присяги, етики і відповідальності адвоката за німецькою правовою традицією, судоустрій та адвокатура у XVI – XVII ст., адвокатура Гетьманщини XVIІ – XVIІІ ст. (законодавство, соціальний стан) тощо. Особливістю виступу була презентація персонології адвокатури, зокрема було проаналізовано діяльність адвокатів у Першій світовій війні, адвокатів-державників (президентів та прем’єр-міністрів України).

Знайомство з історією адвокатури продовжила О.Івасюк, яка представила нарис з історії адвокатури України «Стислий спосіб розповісти про себе». Це альбом візитівок із архівних фондів України, а також реклами, розміщеної в українській пресі кінця ХІХ ст. – 30-х років ХХ ст. Видання містить ілюстративні матеріали, які візуально дозволяють читачеві поринути в історичне минуле. Також було показано ключові постаті харківської, одеської, київської та галицької адвокатур.

На останок І. Василик подякувала організаторам заходу та висловила сподівання на подальшу плідну роботу. «Для нас це вагомий напрям, оскільки кінцевою метою повинно бути залучення досліджень Центру з історії адвокатури та адвокатської етики у навчально-виховний процес загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв та вищих навчальних закладів України. Реалізувати це зможемо спільно», - підсумувала керівник Центру.

Слухачами вебінару стали понад сто учасників з навальних закладів України. Зокрема, науковці Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, викладачі і студенти юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, викладачі і студенти юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Міжрегіональної академії управління персоналом, Буковинського університету, Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, Університету економіки та права «Крок», Херсонського вищого професійного училища сервісу і дизайну, вчителі Красоїльської гімназії Чернівецької області, працівники закладу дошкільної освіти «Світанок» Сумської області, помічники юристів та адвокатів, директори і заступники директорів шкіл, вчителі, представники громадських організацій.

Захід відбувся 8 жовтня 2024 року до Дня юриста в межах циклу просвітницьких вебінарів та гостьових лекцій «Цвіт української педагогіки – сучасне і минуле».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Війна

В.Гвоздій розповів фінським колегам про досвід діяльності…

Фінляндія, яка має близько 1300 км сухопутного кордону з Росією, у квітні 2023 року вступила до НАТО. Втім межування з агресивним сусідом очевидно залишає актуальними ризики конфлікту і навіть війни. Тому фінські адвокати цікавляться досвідом українських колег з організації роботи в умовах воєнного стану.

20:16 Пт 11.10.24 348

Доступ до професії

Освітянам і студентам розповіли про становлення та традиції…

Науково-методичний Центр досліджень адвокатури і права НААУ розпочав співпрацю з Національною академією педагогічних наук України. Першим спільним заходом двох інституцій став вебінар для викладачів та студентів.

11:26 Пт 11.10.24 912

Самоврядування

Як має діяти КДКА, якщо суд скасував її рішення у дисциплінарній…

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури регіону продовжує розглядати дисциплінарну скаргу після скасування судом рішення КДКА по суті дисциплінарної справи, якщо рішення про порушення дисциплінарної справи стосовно адвоката є діючим.

14:56 Чт 10.10.24 2163

Дискусія

Інструменти розшуку активів у цифрову епоху обговорили експерти

Іноді фото улюбленого собаки, розміщене у соцмережі, може дати зачіпку для виявлення прихованих активів недобросовісного боржника. А для ефективного стягнення необхідний доступ до відповідних реєстрів та баз даних країн ЄС.

12:09 Чт 10.10.24 2131

Cудова практика

За подачу однотипних заяв суд може накласти штраф – нагадали у ГСК

Синхронна подача однотипних заяв як однією особою, так і від імені різних осіб, можуть визнаватися зловживанням процесуальними правами, із притягненням винних осіб до відповідальності у вигляді штрафу.

18:17 Ср 09.10.24 3091

За кордоном

Як українському адвокату почати практику у Чехії

Аби почати практикувати міжнародне право та право рідної країни у Чеській Республіці, українському адвокату необхідно набути статус іноземного адвоката в цій країні і потрапити до реєстру Асоціації адвокатів Чехії.

13:32 Ср 09.10.24 2872

Війна

Захист прав осіб з інвалідністю під час мобілізації: адвокати…

Мобілізація осіб з інвалідністю проти їх волі та з порушенням установленого порядку звісно неприпустима. І хоча подальше звернення до суду забезпечує поновлення прав, утім це завжди зайві витрати часу, додатковий стрес та моральна шкода.

12:23 Ср 09.10.24 2909

Дискусія

Чому українці побоюються штучного інтелекту пояснив експерт…

Попри швидкоплинність процесу розповсюдження штучного інтелекту в світі, в Україні більшість людей побоюються використовувати новітні технології на практиці. Це пов’язано необізнаністю та відсутністю правового регулювання використання ШІ.

11:36 Ср 09.10.24 1816

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл