Чому українці побоюються штучного інтелекту пояснив експерт Мінцифри | НААУ

Чому українці побоюються штучного інтелекту пояснив експерт Мінцифри

Дискусія
11:36 Ср 09.10.24 1778 Переглядів
Версія для друку

Попри швидкоплинність процесу розповсюдження штучного інтелекту в світі, в Україні більшість людей побоюються використовувати новітні технології на практиці. Це пов’язано необізнаністю та відсутністю правового регулювання використання ШІ.

Про ризики та перспективи використання ШІ дискутували учасники науково-практичної конференції на тему «Штучний інтелект: етичні та правові аспекти використання в українській економіці», організованої за ініціативою представника НААУ у Шотландії, Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії Олександра Черних у співпраці з ДУ «Інститут економіко-правових досліджень ім. В.К. Мамутова» НАН України та Фундації Кларк для юридичної освіти.

Головний юрист Проектного офісу з питань розвитку цифрової економіки України Міністерства цифрової трансформації України Дмитро Ніколаєвський розповів, що в Україні з минулого року діє Дорожня карта з регулювання штучного інтелекту, а також презентовано Білу книгу, яка передбачає конкретні інструменти для бізнесу щодо використання ШІ. Водночас, за його словами 2/3 українців з побоюванням ставляться до новітніх технологій.

«Існує три великі групи людей, дві з яких побоюються штучного інтелекту відверто, внутрішньо. Побоювання зазвичай пов'язані з тим, по-перше, що людство має справу з чимось, що за рівнем інтелекту є вищим навіть за людський інтелект, тобто є побоювання і очікування того, що вищий інтелект зможе створити якісь складні умови для людства. Друга група – це люди, які вважають, що штучний інтелект позбавить їх можливості заробляти. Ми знаємо багато прикладів з історії, коли технології розвиваються, відповідно з тим – і певні можливості, робочі місця втрачаються, а нові при цьому створюються. І третя група людей – які цікавляться новітніми технологіями і питаннями розвитку», - зазначив Д. Ніколаєвський.

Юрист наголосив, що штучний інтелект – це ще один інструмент, який людство отримало внаслідок власної науково-технічної еволюції. І від того, як людство його використовуватиме, залежать й наслідки – негативні або позитивні. Головним спікер назвав процес правильної нормативно-правової політики держави у регулюванні використання ШІ.

«Ми бачимо певне нерівномірне регулювання по всьому світу. Тобто, одні країни приділяють більше уваги, намагаються більш рестриктивно віднестись до створення певних обмежень, захистити права тощо. Аргументувати завжди є чим. Але по факту більш високий рівень регуляцій може призвести з великою ймовірністю до скорочення кількості бізнесів, проектів, які будуть реєструватись і працювати в цих юрисдикціях, відповідно створювати потенціал для використання власних продуктів. Оскільки штучний інтелект може дуже прискорити і наукові дослідження, наприклад хімічні, біологічні, медичні, то ті юрисдикції, які ввели жорстке регулювання, можуть бути позбавлені фактично можливості швидкого наукового розвитку», - вважає юрист.

У свою чергу адвокат, почесний науковий співробітник Університетського коледжу Лондона Олена Чабан розповіла про правове регулювання ШІ в Англії, важливі міжнародні правові угоди, які впливають на розвиток його використання.

Заступник начальника відділу модернізації господарського законодавства Інституту економіко-правових досліджень НАН України ім. В. К. Мамутова Тетяна Гудима акцентувала увагу на базових міжнародно-правових документах, які регулюють використання штучного інтелекту, зокрема на Рамковій конвенції про штучний інтелект, права людини, демократію і верховенство права.

Заступник директора Інституту економіки промисловості НАН України Олександр Вишневський розповів про останні дослідження українських вчених, виклики в розвитку галузі та перспективи для України.

Директор «Кібер Академія Единбург» Бейзіл Мануосос провів презентацію використання штучного інтелекту в діяльності юристів, окреслив ризики і загрози безконтрольного використання, а також навів практичні приклади з власної експертної діяльності.

Конференція проводилася в рамках підтримки НААУ проекту «Соціальна справедливість та цифрова економіка», який спрямований на проведення низки заходів науковців і практикуючих адвокатів для обміну думками та практичними аспектами використання найсучасніших технологій.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Самоврядування

Як має діяти КДКА, якщо суд скасував її рішення у дисциплінарній…

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури регіону продовжує розглядати дисциплінарну скаргу після скасування судом рішення КДКА по суті дисциплінарної справи, якщо рішення про порушення дисциплінарної справи стосовно адвоката є діючим.

14:56 Чт 10.10.24 619

Дискусія

Інструменти розшуку активів у цифрову епоху обговорили експерти

Іноді фото улюбленого собаки, розміщене у соцмережі, може дати зачіпку для виявлення прихованих активів недобросовісного боржника. А для ефективного стягнення необхідний доступ до відповідних реєстрів та баз даних країн ЄС.

12:09 Чт 10.10.24 849

Cудова практика

За подачу однотипних заяв суд може накласти штраф – нагадали у ГСК

Синхронна подача однотипних заяв як однією особою, так і від імені різних осіб, можуть визнаватися зловживанням процесуальними правами, із притягненням винних осіб до відповідальності у вигляді штрафу.

18:17 Ср 09.10.24 1870

За кордоном

Як українському адвокату почати практику у Чехії

Аби почати практикувати міжнародне право та право рідної країни у Чеській Республіці, українському адвокату необхідно набути статус іноземного адвоката в цій країні і потрапити до реєстру Асоціації адвокатів Чехії.

13:32 Ср 09.10.24 2130

Війна

Захист прав осіб з інвалідністю під час мобілізації: адвокати…

Мобілізація осіб з інвалідністю проти їх волі та з порушенням установленого порядку звісно неприпустима. І хоча подальше звернення до суду забезпечує поновлення прав, утім це завжди зайві витрати часу, додатковий стрес та моральна шкода.

12:23 Ср 09.10.24 2244

Дискусія

Чому українці побоюються штучного інтелекту пояснив експерт…

Попри швидкоплинність процесу розповсюдження штучного інтелекту в світі, в Україні більшість людей побоюються використовувати новітні технології на практиці. Це пов’язано необізнаністю та відсутністю правового регулювання використання ШІ.

11:36 Ср 09.10.24 1779

Дискусія

Проблеми увʼязнених у суді дослідили на круглому столі

Тема участі ув’язнених в судових засіданнях, хоча нині широко не обговорюється, проте є болючою для правозахисників. Застосування режиму відеоконференції, перебування поза межами приміщення суду, знаходження увʼязненого у кайданках у скляному боксі - проблеми, що відомі багатьом адвокатам.

12:37 Вт 08.10.24 2950

Привітання

Вітаємо з Днем юриста!

Шановні колеги!

10:04 Вт 08.10.24 3943

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл