Конвенція Тромсе як основа цифрового урядування та штучного інтелекту | НААУ

Конвенція Тромсе як основа цифрового урядування та штучного інтелекту

За кордоном
11:14 Пн 07.10.24 551 Переглядів
Версія для друку

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів разом з міжнародними стандартами відкритих даних створюють правову основу для накопичення офіційної інформації у машиночитаних форматах для цілей електронного урядування та розвитку штучного інтелекту.

З доповіддю про роль Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенції Тромсе) та міжнародних стандартів відкритих даних у розвитку інструментів штучного інтелекту виступила членкиня Комітету НААУ з медіа та рекламного права Тетяна Олексіюк на Європейській регіональний конференції «Штучний інтелект для доступності інформації» (AI4IA), організованій Робочою групою з питань доступності інформації Програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх» (IFAP).

Конвенція Тромсе набула чинності в грудні 2020 року та стала першим юридично обов’язковим міжнародним документом, який закріплює право кожного без дискримінації на доступ до офіційної інформації, що збирають та створюють суб’єкти владних повноважень. «Доступ до офіційних даних є необхідним компонентом прозорості, підзвітності та участі громадян, а Конвенція забезпечує хоча і мінімальні, проте фундаментальні стандарти для того, щоб уряди надали доступ до офіційних даних, у тому числі у цифрових форматах», - зауважила Т. Олексіюк. На її погляд, накопичення інформації публічного сектору у цифрових форматах, придатних для машинної обробки, уможливить розвиток електронного державного управління та інструментів штучного інтелекту для покращення доступу громадян до офіційної інформації.

Конвенція визначає офіційні документи як будь-яку інформацію, записану в будь-якій формі та зберігається державними органами, що включає цифрові формати, такі як бази даних, електронні листи та аудіовізуальні записи. Це визначення розширює сферу доступу до інформації у цифрових форматах, котра все більше замінює традиційні паперові документи. Отже, стандарти Конвенції можуть бути повною мірою застосовні для процесів покращення доступ громадськості до державних цифрових даних. А перехід до цифрового документообігу відкриває можливості для підвищення ефективності державного управління та впровадження принципу відкритості публічної інформації за замовчуванням та відкритості за дизайном.

Уряди країн-учасниць Конвенції Тромсе, в тому числі і Україні, зобовʼязані ефективно керувати своїми документами (стаття 9 Конвенції), що є надзвичайно важливим у контексті цифровізації. Від державних органів вимагається встановити чіткі правила збереження, знищення та доступності офіційної інформації. Це положення узгоджується з принципами належного управління, забезпечуючи збереження та структурування офіційних даних у спосіб, який полегшує доступ громадськості.

Крім того, державні органи мають сприяти прозорості шляхом активного розміщення інформації в Інтернеті, полегшуючи безпосередній доступ громадськості до інформації, без потреби в окремих запитах. У звітах країн – учасниць Конвенції наводяться приклади успішного забезпечення доступу до інформації у цифрових форматах та кращі практики впровадження проактивного оприлюднення даних.

Відкриті дані як компонент публічної інформації відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації» вже надають громадянам, науковцям і бізнесам вільний доступ до наборів даних публічного сектору у машиночитаному форматі. Міжнародні стандарти відкритих даних, наприклад, ті, котрі закріплено в Open Data Charter, сприяють уніфікації підходів до публікації даних, що дозволяє створювати більш якісні та інтероперабельні набори даних . Це, у свою чергу, стимулює інновації, оскільки відкриті дані можуть використовуватися для розроблення нових сервісів і продуктів, що покращують якість життя та сприяють економічному зростанню.

На думку Т.Олексіюк, хоча Конвенція Тромсе і забезпечує чіткі рамки для покращення доступу до офіційної інформації, все ж лишаються перешкоди на шляху до ефективної реалізації цих міжнародних стандартів. Основними викликами є: відсутність відповідної інфраструктури, брак знань і навичок у відповідальних працівників органів державної влади, а також недостатня правова грамотність запитувачів.

Щоб подолати ці виклики, уряди повинні інвестувати в цифрову інфраструктуру, розробити зручні портали даних і запровадити чіткі вказівки щодо публікації та управління публічною інформацією у цифрових форматах. Органи державної влади також повинні брати участь у просвітницьких кампаніях, щоб підвищувати обізнаність державних службовців і громадськості у цифровому доступі до публічної інформації.

Таким чином, Конвенція Тромсе поруч із ключовими документами сфери відкритих даних створює підґрунтя для розвитку цифрового державного управління, яке базуватиметься на точній, вчасній офіційній інформації та використовуватиме інструменти штучного інтелекту. Зокрема, такі інструменти можуть суттєво прискорити процес оброблення великих обсягів офіційної інформації, автоматизуючи пошук, аналіз і класифікацію даних. Завдяки впровадженню міжнародних стандартів відкритих даних та за допомогою інструментів ШІ з'явиться можливість інтегрувати різні джерела інформації, забезпечуючи більш доступні та зрозумілі інтерфейси для громадськості.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Доступ до професії

Змагання із сімейного права серед студентів-юристів провела ELSA

Днями у Києві завершилися ІI Національні судові змагання з сімейного права (II National Family Law Moot Court Competition). Участь у них узяли студенти за спеціальностями «Право», «Міжнародне право», «Правоохоронна діяльність», а також молоді юристи.

12:31 Пн 07.10.24 428

За кордоном

Конвенція Тромсе як основа цифрового урядування та штучного…

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів разом з міжнародними стандартами відкритих даних створюють правову основу для накопичення офіційної інформації у машиночитаних форматах для цілей електронного урядування та розвитку штучного інтелекту.

11:14 Пн 07.10.24 552

За кордоном

Регулювання ШІ в Україні: що вже зроблено

В рамках трирічної Дорожньої карти з регулювання штучного інтелекту в Україні Міністерство цифрової трансформації України презентувало Білу книгу, яка передбачає конкретні інструменти для бізнесу щодо використання ШІ.

15:17 Пт 04.10.24 4775

Захист військових

Підвищений посадовий оклад: хто отримує

Крім щомісячних основних видів грошового забезпечення військовослужбовця, якими є посадовий оклад, оклад за військовим званням та надбавка за вислугу років, також існують й додаткові. Одним із них є підвищений посадовий оклад.

12:19 Пт 04.10.24 4900

Сумна звістка

Пішла з життя голова РА Запорізької обл. Людмила Новосьолова

На 85-му році життя перестало битися серце голови Ради адвокатів Запорізької області Людмили Новосьолової.

12:02 Чт 03.10.24 6590

Привітання

Українська адвокатка отримала відзнаку Європейської федерації…

Європейська федерація адвокатур (Fédération des Barreaux d’Europe, European Bars Federation) відзначила діяльність члена Комітету НААУ з питань альтернативного врегулювання спорів Вікторію Поліщук. Її названо кращим професійним медіатором за її роботу у напрямі альтернативного врегулювання спорів.

11:16 Чт 03.10.24 5962

Видання

Бюлетень Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики…

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ підготував бюлетень за червень - вересень 2024 року.

10:23 Чт 03.10.24 5859

Законодавство

6 особливостей, які варто врахувати, змінюючи оподаткування у період…

Зміни до Податкового кодексу України заради підвищення бюджетних надходжень за рахунок нових вимог для бізнесу та фізичних осіб неминучі. Відповідний проект нещодавно був ухвалений за основу та активно готується до другого читання.

14:18 Ср 02.10.24 6987

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл