Судові справи, які сформували правовий ландшафт приватизації, озвучили експерти | НААУ

Судові справи, які сформували правовий ландшафт приватизації, озвучили експерти

Дискусія
16:27 Пн 30.09.24 530 Переглядів
Версія для друку

Суди відіграють вирішальну роль у тлумаченні та застосуванні законів про приватизацію. І кілька гучних справ порушили питання справедливості і прозорості приватизаційних процесів.

Комітет Національної асоціації адвокатів України з питань інвестиційної діяльності та приватизації провів дискусію на тему «Окремі аспекти приватизаційних процесів 2024 року в Україні. Площина судових спорів, розслідувань АМКУ».

Заступник голови Комітету Віталій Жадобін зауважив, що Уряд визначив приватизацію одним із ключових пріоритетів, ініціювавши численні проєкти, починаючи з 2019 року.  Однак цей процес супроводжувався викликами та судовими спорами.  Він попередив, що будь-які порушення визначеної процедури можуть зруйнувати усі досягнення.

Спікер переконаний, що сьогодні ми живемо в часи активних приватизаційних процесів. Він послався на представників Фонду державного майна, які повідомляли, що в Україні вже цього року стартуватиме процес великої приватизації. І зміни до переліку об'єктів великої приватизації налічують до 20 об'єктів. «Всі об'єкти цікаві, готуються до приватизації і ми звісно будемо в певних випадках спостерігати, в певних випадках брати участь у супроводженні», - зазначив адвокат.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Надія Багай зупинилася на окремих нюансах розгляду спорів про приватизацію державного і комунального майна. Зокрема, вона ознайомила учасників з основними правовими позиціями, які висловлювалися у справах, що перебували на розгляді Великої Палати. По-перше, це спори із застосування законодавства, у тому числі, до ухвалення Закону «Про приватизацію державного комунального майна», прийнятого у 2018 році (адже, як пояснила суддя, Верховний Суд розглядає справи трохи пізніше, ніж розглядають суди першої і другої інстанцій). По-друге, - це юрисдикційні питання. Як за старим законодавством, так і у новому Законі є норма про те, що спори стосовно приватизації майна розглядаються саме господарськими судами. Відповідні правові позиції висловлюватися вищою інстанцією.

Голова Комітету Андрій Шабельніков, який виступив модератором заходу, відзначив вплив війни на питання, повʼязані із приватизаційними процесами. Втім, на його думку, вирішуючи правові проблеми та створюючи більш сприятливий інвестиційний клімат, Україна зможе залучити іноземні інвестиції та стимулювати економічне зростання. Оскільки країна продовжує відновлюватися після війни, приватизація може відігравати життєво важливу роль у відбудові економіки та забезпеченні майбутнього.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Судові справи, які сформували правовий ландшафт приватизації,…

Суди відіграють вирішальну роль у тлумаченні та застосуванні законів про приватизацію. І кілька гучних справ порушили питання справедливості і прозорості приватизаційних процесів.

16:27 Пн 30.09.24 531

Дискусія

Практика ЄСПЛ мирного часу - не прецедент для українських судів?

Судова практика, яка нині формується через відступ України від зобов'язань за міжнародними договорами (Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права), викликає занепокоєння.

10:32 Пн 30.09.24 1207

Війна

Як отримати компенсацію за майно, пошкоджене внаслідок обстрілів

Масовані ракетні обстріли спричинили значні руйнування та пошкодження житла українців. Багато людей стикнулися з питанням: як отримати компенсацію за втрачене майно?

16:37 Пт 27.09.24 5637

Законодавство

Викрадення та несанкціонований відбір електроенергії: чи є різниця?

Відбір електричної енергії за відсутності укладеного та чинного договору про її постачання або у разі самовільного під’єднання до оператора системи пропонується позначати новим терміном «несанкціонований відбір електричної енергії», який уважатиметься правопорушенням на ринку.

10:34 Пт 27.09.24 5279

Гарантії діяльності

НААУ подасть заяви про злочини з приводу порушень прав адвокатів

Останнім часом почастішали звернення до Національної асоціації адвокатів України про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності. В тому числі з боку службовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Деякі із фактів містять ознаки складу злочину.

16:44 Чт 26.09.24 9038

Cудова практика

Судова практика із земельних спорів: огляд рішень ВС

У липні – серпні 2024 року Верховний Суд ухвалив низку рішень у галузі земельного права. Огляд найбільш цікавих з них здійснили в Комітеті НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права.

12:57 Чт 26.09.24 6885

Законодавство

Заборона вебсайтів: про умови і ризики попередили в НААУ

В Уряді вирішили підвищити рівень кіберзахисту і впровадити додаткові секторальні санкції, а саме: заборону використання програмних продуктів, походженням з підсанкціної країни, а також заборона доступу до електронних інформаційних ресурсів в Інтернеті.

11:32 Чт 26.09.24 6639

Законодавство

НААУ підтримує удосконалення арбітражного законодавства,…

У процесі застосування нових редакцій Цивільного процесуального і Господарського процесуального кодексів було виявлено низку прогалин і суперечностей, що стосуються питань альтернативного вирішення спорів.

12:13 Ср 25.09.24 7057

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл