Що у ГК позначати терміном «виробництво», - позиція Комітету НААУ | НААУ

Що у ГК позначати терміном «виробництво», - позиція Комітету НААУ

Законодавство
15:37 Чт 19.09.24 5620 Переглядів
Версія для друку

Важливою складовою якості законодавчих актів є дотримання єдності термінології. Відсутність визначення юридичного поняття призводить до нечіткості, неясності та неоднозначності у розумінні та застосуванні законодавчих приписів.

Усунути правову прогалину щодо «виробництва» пропонується проектом Закону №11501 від 19.08.2024 «Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо закріплення на законодавчому рівні визначення терміну «виробництво».

Автори законодавчої ініціативи звертають увагу, що цей термін є доволі вживаним, зокрема, у положеннях Господарського кодексу, а також Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Тож виробництвом пропонується позначати діяльність, пов'язану із створенням кінцевої продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва.

У Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань господарського права та процесу підтримали проект, проте звернули увагу на необхідність уточнення змісту терміну.

По суті, до нього пропонується включити лише процес повного перероблення речі (специфікація) за змістом ч. 1 ст. 332 ЦК, із включенням всіх стадій технологічного процесу та з послідуючою реалізацією готової продукції самим же виробником.

Проте, на думку адвокатів, таке нормативне визначення значно звужує його зміст, залишаючи осторонь хоч і супутні, проте юридично і технологічно самостійні процеси: оброблення, покращення (модифікація), ремонт, збірка та виготовлення складових або запасних частин, необхідних для самого процесу виробництва, тощо.

А обмеження змісту поняття «виробництво» ознакою реалізації кінцевої продукції самим виробником залишить поза предметом такі види виробництва, як оброблення, ремонт, збірка тощо, коли новий обʼєкт цивільного обороту не створюється, але надаються послуги, виконуються роботи щодо такої продукції. Відповідно, в таких випадках не відбувається і реалізації як такої кінцевої продукції (лише перехід результату робіт або послуг). Водночас, наведений вид діяльності, безсумнівно, є виробництвом у загальному розумінні цього слова і потребує, зазвичай, складного технологічного процесу і специфічного технічного обладнання.    

З огляду на викладене пропонується таке визначення терміна «виробництво»: діяльність, направлена на виготовлення кінцевої продукції або зміну її стану, якісних властивостей чи функціональних характеристик у результаті перероблення, оброблення, збірки, ремонту, модифікації чи іншого технологічного процесу.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

НААУ подасть заяви про злочини з приводу порушень прав адвокатів

Останнім часом почастішали звернення до Національної асоціації адвокатів України про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності. В тому числі з боку службовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Деякі із фактів містять ознаки складу злочину.

16:44 Чт 26.09.24 831

Cудова практика

Судова практика із земельних спорів: огляд рішень ВС

У липні – серпні 2024 року Верховний Суд ухвалив низку рішень у галузі земельного права. Огляд найбільш цікавих з них здійснили в Комітеті НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права.

12:57 Чт 26.09.24 847

Законодавство

Заборона вебсайтів: про умови і ризики попередили в НААУ

В Уряді вирішили підвищити рівень кіберзахисту і впровадити додаткові секторальні санкції, а саме: заборону використання програмних продуктів, походженням з підсанкціної країни, а також заборона доступу до електронних інформаційних ресурсів в Інтернеті.

11:32 Чт 26.09.24 905

Законодавство

НААУ підтримує удосконалення арбітражного законодавства,…

У процесі застосування нових редакцій Цивільного процесуального і Господарського процесуального кодексів було виявлено низку прогалин і суперечностей, що стосуються питань альтернативного вирішення спорів.

12:13 Ср 25.09.24 2211

Законодавство

Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати

Припинення судового спору мировою угодою із закриттям провадження у справі не дає сторонам можливості у подальшому змінювати в судовому порядку цю угоду. І така практика не відповідає інтересам сторін.

18:04 Вт 24.09.24 3332

Гарантії діяльності

У Волинському ТЦК створять місця для спілкування адвокатів з…

Спеціальне місце для проведення зустрічей між адвокатами та військовозобов’язаними зʼявиться у Волинському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

16:36 Вт 24.09.24 3678

Самоврядування

Які дані достатні для ідентифікації клієнта в ордері дослідила РАУ

Заповнюючи ордер на надання правничої допомоги, адвокат, якщо вважає за необхідне, може додатково вказати РНОКПП або код ЄДРПОУ клієнта як ідентифікуючу ознаку. Водночас, закріплювати це як обовʼязковий реквізит форми ордеру буде надмірним формалізмом.

15:58 Пн 23.09.24 5051

Законодавство

Адвокати не підтримали порушення прав акціонерів банків

В умовах воєнного стану законодавчі пропозиції удосконалити ті або інші суспільні відносини, аби захистити інтереси держави, часто приховують в собі обмеження прав громадян. І такі ініціативи навряд можна підтримувати.

11:37 Пн 23.09.24 4419

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл