Роботу над Конвенцією про захист адвокатської професії завершено | НААУ

Роботу над Конвенцією про захист адвокатської професії завершено

Гарантії діяльності
10:33 Пт 13.09.24 2931 Переглядів
Версія для друку

У Раді Європи підготували фінальний текст проекту Конвенції про захист адвокатської професії - першого у світі документу, що закладає міжнародні стандарти захисту адвокатів, гарантує їхню незалежність і захищає від ризиків, пов'язаних з виконанням професійних обов'язків.

Про це повідомив заступник голови НААУ, РАУ, Валентин Гвоздій за підсумками девʼятого засідання Комітету експертів із захисту адвокатів (Committee of experts on the protection of lawyers, CJ-AV), яке проходило у Страсбурзі 11 вересня.

Саме цей комітет, віце-президетом якого є В.Гвоздій, працював над розробкою концепції і написанням тексту проекту Конвенції. CJ-AV діє при Комітеті міністрів та Європейському комітеті з правового співробітництва (European Committee on Legal Co-operation, CDCJ) Ради Європи.

Наступним кроком стане затвердження тексту Конвенції на засіданні CDCJ, яке має відбутися у листопаді. Після цього документ буде направлений на розгляд Парламентської асамблеї Ради Європи і Комітету міністрів Ради Європи. Очікується, що вже навесні 2025 року Конвенція набуде чинності.

Завершення роботи над Конвенцією — це потужний крок до створення єдиних європейських стандартів, що гарантуватимуть захист професії, незалежно від того, в якій країні адвокат здійснює свою діяльність. Поява такого документу історичного масштабу важлива не тільки для європейської, але й української адвокатури, яка щодня стикається з викликами, що загрожують незалежності інституту.

«Я пишаюся тим, що представляв Україну у цьому процесі, - говорить В.Гвоздій. - Адже це є визнанням високого рівня розвитку адвокатської професії в Україні, політичним сигналом, що наша професійна спільнота знаходиться на передовій захисту прав людини та верховенства права. Особливо важливо це в умовах, коли Національна асоціація адвокатів України стикається з безпідставними маніпулятивними атаками, спрямованими на підрив її незалежності».

Директор з прав людини Ради Європи Клер Ові зазначила, що ця Конвенція є важливим кроком для посилення захисту адвокатів, враховуючи зростаючі ризики, з якими стикаються представники професії. Вона підкреслила, що без вільного та незалежного здійснення адвокатської діяльності системи правосуддя не можуть функціонувати належним чином. Генеральний директор Бюро з прав людини та верховенства права Джанлука Еспозіто додав, що цей документ має значну підтримку з боку Комітету міністрів Ради Європи, що підкреслює його політичну актуальність.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Проблеми стягнення в Україні віртуальних активів обговорили…

Україна, хоча і посіла пʼяте місце серед 154 країн світу в рейтингу глобального індексу впровадження криптовалют, вона досі не має законодавчого регулювання цієї галузі. Ухвалений на початку 2022 року Закон «Про віртуальні активи» так і не набрав чинності, оскільки був ветований Президентом.

18:27 Пт 13.09.24 2242

Законодавство

Для безпеки і здоров’я працівників інспекційні відвідування…

Поняття «інспекційне відвідування» як захід державного контролю відсутнє у міжнародно-правових актах з питань, які стосуються за додержання безпеки та захисту здоров’я працівників.

15:11 Пт 13.09.24 2374

Гарантії діяльності

Роботу над Конвенцією про захист адвокатської професії завершено

У Раді Європи підготували фінальний текст проекту Конвенції про захист адвокатської професії - першого у світі документу, що закладає міжнародні стандарти захисту адвокатів, гарантує їхню незалежність і захищає від ризиків, пов'язаних з виконанням професійних обов'язків.

10:33 Пт 13.09.24 2932

Законодавство

Як у ЦК уточнити віндикаційні та негаторні вимоги?

Відповідно до ст. 387 ЦК власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним. Коли ж існують перешкоди у здійсненні права користування та розпоряджання своїм майном, власник має право вимагати їх усунення (ст. 391 ЦК).

16:43 Чт 12.09.24 3757

Cудова практика

Правила стягнення витрат на професійну правничу допомогу нагадали…

Податкова програла спір, ініційований підприємством, про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень. Одночасно суд стягнув з відповідача витрати на професійну правничу допомогу. З оскарженням таких рішень держорган дістався касаційної інстанції.

11:36 Ср 11.09.24 5702

Підтримка

У НААУ вивчають додаткові можливості підтримки адвокатів

Повномасштабне вторгнення серйозно вплинуло на психічне здоров'я всіх українців. Певні вразливі групи, що найбільше зазнали впливу війни на особисте і професійне життя, є і серед адвокатів.

17:03 Вт 10.09.24 6890

Захист військових

7 випадків, коли військовослужбовцю не платять грошове забезпечення

Держава гарантує військовослужбовцям достатнє грошове забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів. Утім, у деяких випадках кошти можуть і не виплачувати.

12:58 Вт 10.09.24 4890

Дискусія

Як розкрити потенціал ринку онлайн-торгівлі в умовах війни

Повномасштабне вторгнення рф в Україну суттєво вплинуло на всі сфери життя, зокрема на розвиток онлайн-торгівлі. Цей сегмент ринку стикнувся з певними проблемами та викликами, оминути які не вдалося навіть завдяки бурхливій цифровізації країни.

10:12 Пн 09.09.24 5851

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл