«Національний кешбек» в обмін на чутливі дані: що не так з урядовою програмою | НААУ

«Національний кешбек» в обмін на чутливі дані: що не так з урядовою програмою

Дискусія
11:22 Ср 04.09.24 4597 Переглядів
Версія для друку

Уряд України запустив програму "Національний кешбек", яка обіцяє повертати українцям 10% від вартості придбаних вітчизняних товарів. Це має стимулювати попит на продукцію місцевих виробників і зміцнити національну економіку. Але чи все так безхмарно?

Як працює нова програма і які питання повʼязані з участю в ній, - про це говорили в студії «Суспільного» з головою Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань інвестиційної діяльності та приватизації Андрієм Шабельніковим.

2 вересня стартувало бета-тестування «Національного кешбеку», яке триватиме близько місяця. І Уряд усіляко заохочує українців брати участь у цій програмі.

Механізм кешбеку досить простий. Споживачу необхідно приєднатися до програми через свій банк та прив’язати банківську картку. Покупки українських товарів фіксуються, а 10 % від їхньої вартості повертаються на цю картку. Щоправда, максимальна сума кешбеку становить 3000 гривень на місяць.

Компанії-виробники реєструються на порталі «Дія» та передають інформацію про штрихкоди своїх товарів, а продавці (магазини і торгові мережі) інтегрують систему кешбеку зі своїми платіжними терміналами також через «Дію».

Кошти, отримані в якості кешбеку, можна витратити на різноманітні потреби: оплату комунальних послуг, купівлю ліків, квитків на транспорт, поповнення мобільного телефону тощо. Також передбачена можливість переказати кошти на підтримку ЗСУ або придбати військові облігації.

Докладніше про «Національний кешбек» можна почитати на Урядовому порталі.

Відомо, що Уряд виділив на цю програму 3 млрд. гривень до кінця 2024 року. В Мінекономіки заявляють, що вона спрямована на фінансову підтримку українців та виробників, адже повинна спричинити зростання попиту на українські товари, а відтак — створення нових робочих місць.

Втім, без ложки дьогтю тут не обійтися, адже програма «Національний кешбек» має низку не зовсім приємних особливостей. 

А.Шабельніков зокрема зазначив, що для участі в програмі доведеться надавати значний обсяг чутливих даних, які можуть бути використані не за призначенням. Зокрема, податкова служба отримує доступ до детальної інформації про всі операції за банківською карткою учасника програми. Це, на думку адвоката, відкриває можливості для неправомірного втручання в приватне життя громадян та переслідування за фінансову діяльність.

Також програма може створити нерівні умови для ведення бізнесу, переконаний представник НААУ. Великі компанії, які мають більше ресурсів, легше адаптуються до нових вимог, тоді як малий бізнес може поставати перед додатковими труднощами.

Крім того, існують сумніви щодо того, наскільки ефективною буде програма кешбеку. Ймовірно вона призведе до перерозподілу споживчих витрат, а не до збільшення загального обсягу продажів.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Взаємодія

Литва вивчає досвід української адвокатури, набутий під час війни

Схоже, у Литві серйозно ставляться до потенційних загроз, що йдуть з боку агресивного сусіда. Разом із установленням на кордоні захисних інженерних споруд, там також цікавляться досвідом організації роботи інститутів суспільства в умовах воєнного стану.

16:36 Пт 06.09.24 1238

Дискусія

«Національний кешбек» в обмін на чутливі дані: що не так з урядовою…

Уряд України запустив програму "Національний кешбек", яка обіцяє повертати українцям 10% від вартості придбаних вітчизняних товарів. Це має стимулювати попит на продукцію місцевих виробників і зміцнити національну економіку. Але чи все так безхмарно?

11:22 Ср 04.09.24 4598

Захист військових

З чого складається грошове забезпечення військовослужбовця

Сьогодні українські військові ризикують життям і здоров'ям, захищаючи державу від зовнішнього агресора. Тому вони як ніхто інший заслуговують на належну винагороду. Крім іншого, адекватне грошове забезпечення підвищує моральний дух військовослужбовця і мотивацію до служби.

17:29 Вт 03.09.24 5524

Cудова практика

Суд - не абстрактний орган. Правила заповнення ордеру нагадав ВС

Ордер про надання правничої допомоги має містити назву органу, в якому адвокатом надається така допомога. При цьому в ордері має бути зазначено не абстрактний орган, а конкретна назва такого органу чи групи органів, зокрема судових органів.

12:35 Вт 03.09.24 6014

Законодавство

Чи на часі зміна підходів притягнення бізнесу до кримінальної…

Інститут кримінальної відповідальності юридичних осіб, запроваджений у 2014 році, неефективний. Наприклад, перелік санкцій, які можуть бути застосовані до бізнесу, досить обмежений і вони є незбалансованими.

11:23 Пн 02.09.24 7159

Видання

Публікуємо черговий номер Вісника НААУ за липень-серпень 2024 року

Вісник НААУ за липень-серпень 2024 року доступний для перегляду на сайті.

17:49 Пт 30.08.24 285

Дискусія

Велика приватизація: сподівання на повне розблокування процесу

Попри вкрай складну економічну ситуацію, спричинену війною, Україна вимагає дієвих підходів до відновлення економіки. І приватизація є одним із ключових джерел наповнення бюджету та перетворення неефективних державних активів на дієздатні підприємства, що створюють робочі місця та забезпечують податкові надходження.

16:38 Пт 30.08.24 9232

Cудова практика

Обчислення вислуги років за участь в операціях Миротворчих Сил:…

Час служби у складі Миротворчих Сил ООН військовослужбовцям Збройних Сил України зараховується до вислуги років для призначення пенсій на пільгових умовах: один місяць служби за три місяці.

14:28 Пт 30.08.24 8105

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл