Сімейне право. Інформаційний дайджест за IІ квартал 2024 року | НААУ

Сімейне право. Інформаційний дайджест за IІ квартал 2024 року

Видання
12:18 Чт 15.08.24 6730 Переглядів
Версія для друку

Комітет Національної асоціації адвокатів України з питань сімейного права продовжує інформувати колег про важливі нормативно-правові акти, проекти, судові рішення та публікації та випустив сімнадцятий дайджест за II квартал 2024 року.

Документ містить перелік нормативно-правових актів, ухвалених з квітня по червень цього року, а також проектів законів, зареєстрованих у Верховній Раді.

Традиційно докладно розглядаються рішення Верховного Суду. Цього разу до бюлетеня включено двадцять висновків у справах щодо поділу майна подружжя, стягнення аліментів, визначення місця проживання дитини, міжнародного викрадення дітей, визначення походження дітей, позбавлення та поновлення батьківських прав, видання обмежувальних приписів.

Практика Європейського суду з прав людини представлена рішеннями у трьох справах: VAGDALT v. Hungary (№9525/19), MOLDOVAN v. Ukraine (№62020/14) та VERHOEVEN v. France (№19664/20), які повʼязані із порушенням права на повагу до приватного і сімейного життя, гарантованого статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Також цікавими для правників можуть бути статті членів профільного комітету, оприлюднені на сайті НААУ: «Викорінити булінг шляхом боротьби лише з наслідками не вдасться», «Позбавлення батьківських прав – не підстава для відстрочки від мобілізації», «Заборгованість зі сплати аліментів: стягнення неустойки (пені)» та «Право на відстрочку: як підтвердити відсутність заборгованості зі сплати аліментів?»

А для тих, хто поглиблено вивчає сімейне право, корисними стануть свіжі монографії, присвячені  проблемам адміністративно-правового регулювання державної реєстрації актів цивільного стану в Україні та усиновленню дітей громадянами України, які проживають за її межами та іноземцями.

Завантажити Інформаційний дайджест у сфері сімейного права за II квартал 2024 року №17 можна за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

НААУ подасть заяви про злочини з приводу порушень прав адвокатів

Останнім часом почастішали звернення до Національної асоціації адвокатів України про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності. В тому числі з боку службовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Деякі із фактів містять ознаки складу злочину.

16:44 Чт 26.09.24 788

Cудова практика

Судова практика із земельних спорів: огляд рішень ВС

У липні – серпні 2024 року Верховний Суд ухвалив низку рішень у галузі земельного права. Огляд найбільш цікавих з них здійснили в Комітеті НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права.

12:57 Чт 26.09.24 811

Законодавство

Заборона вебсайтів: про умови і ризики попередили в НААУ

В Уряді вирішили підвищити рівень кіберзахисту і впровадити додаткові секторальні санкції, а саме: заборону використання програмних продуктів, походженням з підсанкціної країни, а також заборона доступу до електронних інформаційних ресурсів в Інтернеті.

11:32 Чт 26.09.24 869

Законодавство

НААУ підтримує удосконалення арбітражного законодавства,…

У процесі застосування нових редакцій Цивільного процесуального і Господарського процесуального кодексів було виявлено низку прогалин і суперечностей, що стосуються питань альтернативного вирішення спорів.

12:13 Ср 25.09.24 2174

Законодавство

Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати

Припинення судового спору мировою угодою із закриттям провадження у справі не дає сторонам можливості у подальшому змінювати в судовому порядку цю угоду. І така практика не відповідає інтересам сторін.

18:04 Вт 24.09.24 3295

Гарантії діяльності

У Волинському ТЦК створять місця для спілкування адвокатів з…

Спеціальне місце для проведення зустрічей між адвокатами та військовозобов’язаними зʼявиться у Волинському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

16:36 Вт 24.09.24 3640

Самоврядування

Які дані достатні для ідентифікації клієнта в ордері дослідила РАУ

Заповнюючи ордер на надання правничої допомоги, адвокат, якщо вважає за необхідне, може додатково вказати РНОКПП або код ЄДРПОУ клієнта як ідентифікуючу ознаку. Водночас, закріплювати це як обовʼязковий реквізит форми ордеру буде надмірним формалізмом.

15:58 Пн 23.09.24 5049

Законодавство

Адвокати не підтримали порушення прав акціонерів банків

В умовах воєнного стану законодавчі пропозиції удосконалити ті або інші суспільні відносини, аби захистити інтереси держави, часто приховують в собі обмеження прав громадян. І такі ініціативи навряд можна підтримувати.

11:37 Пн 23.09.24 4418

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл