Аспекти належної організації судового засідання у кримінальному процесі обговорять за круглим столом | НААУ

Аспекти належної організації судового засідання у кримінальному процесі обговорять за круглим столом

Анонс
15:58 Пн 05.08.24 6978 Переглядів
Версія для друку

Судові рішення мають бути обґрунтованими та законними, а процес їх ухвалення - прозорим і зрозумілим для всіх учасників судочинства. В кримінальному провадженні це гарантує захист прав обвинувачених, а також утверджує довіру до судової системи.

Обов’язок організації проведення судового засідання у кримінальному процесі покладено на головуючого суддю.  Втім, належна організація судового засідання загалом – це не тільки дії, які вживаються безпосередньо під час судового засідання, а й заходи, що передують.

Так, несвоєчасне повідомлення учасників кримінального провадження про дату, час і місце проведення судового засідання може бути розглянуто як серйозне порушення права на доступ до правосуддя. Це право охоплюється змістом ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і передбачає, що кожна особа повинна мати можливість бути належним чином поінформованою про судові процедури, щоб мати змогу захистити свої права.

Особливого значення питання набуває саме у кримінальних справах в особливо тяжких злочинах. Адже відповідно до норм КПК участь захисника тут є обов’язковою. І, наприклад, несвоєчасний виклик адвоката, з яким було погоджено правову позицію і стратегію захисту, може свідчити про позбавлення особи права на захист. Крім іншого, також йдеться про перешкоджання здійсненню адвокатської діяльності.

Ще одним важливим питанням є встановлення осіб, які беруть участь у судовому засіданні. І це не проста формальність. Встановлення осіб дозволяє забезпечити, аби всі учасники отримали можливість бути почутими та представити свої докази та аргументи. Ідентифікація учасників допомагає запобігти можливим зловживанням, а також допомагає суду підтримувати порядок під час засідання та ефективно керувати процесом. А належне керування є фундаментальним принципом, який забезпечує законність процедур і справедливість суду в цілому.

На практиці у провадженнях з великою кількістю учасників засідання часто супроводжуються численними порушеннями. Коли головуючий суддя не може організувати процес, встановлюються «регламенти» на виступ, хтось позбавляється права висловитися.

З метою обговорення цих та інших проблем організації проведення судового засідання у кримінальному процесі Комітет НААУ з питань захисту прав людини проведе круглий стіл. В рамках заходу, який відбудеться 9 серпня о 12:00, учасники зокрема отримають практичні поради з належного реагування захисника на протиправні дії головуючого судді та працівників суду.

Автор: Ганна Колесник, голова Комітету НААУ з питань захисту прав людини 

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Грошове забезпечення військовослужбовців: огляд судової практики

Сьогодні військовослужбовці жертвують своїм життям і здоров'ям заради безпеки країни. Одним із основних способів визнання їхнього внеску є грошове забезпечення, яке, у тому числі, допомагає сім'ям військових зберігати стабільність, покриваючи базові потреби.

13:08 Пт 09.08.24 1341

Законодавство

Проект про захист добросовісного набувача є дискримінаційним, -…

Коли держава не забезпечила непорушність права власності при витребуванні майна у добросовісного набувача, завжди є ті, хто має відповідати за прийняті рішення чи бездіяльність. І таких випадках важливо дотримати баланс між інтересами держави та приватного власника.

12:14 Чт 08.08.24 2821

Взаємодія

ВРП залучила Валентина Гвоздія до розробки заходів із забезпечення…

До складу робочої групи з питань розроблення і впровадження заходів забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя включено заступника голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентина Гвоздія.

12:17 Ср 07.08.24 4654

Cудова практика

Україна не розслідує порушення прав адвокатів - рішення ЄСПЛ

Непомірно довга затримка правоохоронних органів у розслідуванні побиття адвокатів під час виконання ними своїх професійних обовʼязків несумісна з обов’язками держави відповідно до статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

16:12 Вт 06.08.24 5835

Законодавство

«Спрощення» на ринку електричної енергії створюють додаткові…

Окремі положення проекту Закону №11392 від 02.07.2024 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення господарської діяльності» у частині приєднання замовників до електричних мереж потребують доопрацювання.

15:21 Вт 06.08.24 5707

Законодавство

Оперативність кримінального процесу - не за рахунок прав учасників,…

Розумний строк розгляду справ безумовно є одним із важливих критеріїв справедливого суду. Втім, інструменти забезпечення оперативності кримінального провадження, що пропонуються державою, не повинні обмежувати права громадян.

16:42 Пн 05.08.24 7002

Анонс

Аспекти належної організації судового засідання у кримінальному…

Судові рішення мають бути обґрунтованими та законними, а процес їх ухвалення - прозорим і зрозумілим для всіх учасників судочинства. В кримінальному провадженні це гарантує захист прав обвинувачених, а також утверджує довіру до судової системи.

15:58 Пн 05.08.24 6979

Законодавство

Обмежувати доступність апеляційного оскарження не можна – Комітет…

Примусова зміна підсудності справ, що розглядалися ліквідованим Окружним судом міста Києва може звузити доступ до правосуддя, адже обмежує безпосередню участь у судовому процесі.

13:53 Пт 02.08.24 10662

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл