Використання законних засобів захисту не є тиском - РАУ | НААУ

Використання законних засобів захисту не є тиском - РАУ

Гарантії діяльності
12:36 Чт 01.08.24 16017 Переглядів
Версія для друку

Голова РАУ, НААУ Лідія Ізовітова звернулася до Офісу Генерального прокурора та Ради прокурорів України з приводу неприпустимості тиску на адвокатів, які в рамках надання правничої допомоги застосовують законні засоби захисту.

Раніше Рада адвокатів України розглянула звернення адвоката, який в інтересах підзахисних заявляв клопотання про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, клопотання про обшук, направляв адвокатські запити, які були повʼязані із проходженням служби прокурора у справі. На підставі цих документів було подано заяву про відвід прокурора через існування обставин, які викликають обґрунтовані сумніви в його неупередженості (суд відмовив у задоволенні заяви).

Водночас, прокурор звернувся до Ради прокурорів України з повідомленням про загрозу його незалежності. Він указав на незаконний вплив та тиск при здійсненні повноважень та недотримання меж обґрунтованої критики з боку адвоката.

Розглянувши матеріали, РПУ підтвердила факт загрози незалежності прокурору внаслідок дій адвоката, а про прийняте рішення повідомила регіональну раду адвокатів.

Окрему увагу РАУ звернула на те, що прокурор ініціював перед РПУ питання про надання оцінки обґрунтованості і доцільності тактики, методів і прийомів адвокатської діяльності, що застосовується адвокатом, який був його процесуальним опонентом. І РПУ просила адвоката надати пояснення з цих питань. А це створює загрозу порушення принципів незалежності та конфіденційності адвокатської діяльності, а також несе ризик розголошення відомостей, що становлять адвокатську таємницю. Більше того, такі дії підривають фундаментальні принципи і засади адвокатської діяльності. Тож висновок РПУ щодо недотримання адвокатом меж обґрунтованої критики прокурора нівелює право адвоката на ефективну участь в процесі при здійсненні адвокатської діяльності в суді, оскільки позиція РПУ фактично зводиться до того, що захисник повинен бути пасивним і прогнозованим для свого процесуальна опонента прокурора та не реагувати на недоліки процесуальної діяльності останнього.

Зрештою Рада адвокатів України засудила та визнати неприпустимим порушення прав адвоката на ефективну участь в процесі при здійсненні адвокатської діяльності в суді, у тому числі шляхом надання неуповноваженими на те законом органами та особами оцінки тактиці, методам і прийомам адвокатської діяльності.

Крім цього практику окремих осіб правоохоронних органів, яка направлена на звуження та обмеження професійних прав адвокатів на їх звернення з адвокатським запитом з метою отримання інформації та копій документів, необхідних адвокату для підготовки правової позиції адвоката у справі, здійснення належного захисту клієнта та посилення змагальної (іншої) правової позиції клієнта, визнано неприйнятною, незаконною та такою, що порушує права адвокатів і гарантії адвокатської діяльності.

Також було акцентовано увагу на недопустимості вчинення дій, спрямованих на обмеження незалежності адвокатської професії, честі, гідності та ділової репутації своїх колег, підрив престижу адвокатури та адвокатської діяльності.

З повним текстом рішення РАУ від 07.06.2024 №24 «Про звернення до Офісу Генерального прокурора та Ради прокурорів України щодо дотримання гарантій адвокатської діяльності» можна ознайомитися за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Цивільне право та процес: оприлюднено дайджест судової практики

Дайджест судової практики у сфері цивільного права та процесу за I півріччя 2024 року оприлюднений на сайті Національної асоціації адвокатів України.

14:32 Пн 16.09.24 801

Законодавство

Обмеження доступу до реєстрів не має порушувати прав третіх осіб

Критерії та механізм обмеження під час воєнного стану доступу до відомостей державних реєстрів прав інтелектуальної власності, пов’язаних зі сферами національної безпеки і оборони, повинні виключати можливість порушення прав третіх осіб.

11:08 Пн 16.09.24 913

Дискусія

Проблеми стягнення в Україні віртуальних активів обговорили…

Україна, хоча і посіла пʼяте місце серед 154 країн світу в рейтингу глобального індексу впровадження криптовалют, вона досі не має законодавчого регулювання цієї галузі. Ухвалений на початку 2022 року Закон «Про віртуальні активи» так і не набрав чинності, оскільки був ветований Президентом.

18:27 Пт 13.09.24 4974

Законодавство

Для безпеки і здоров’я працівників інспекційні відвідування…

Поняття «інспекційне відвідування» як захід державного контролю відсутнє у міжнародно-правових актах з питань, які стосуються за додержання безпеки та захисту здоров’я працівників.

15:11 Пт 13.09.24 5155

Гарантії діяльності

Роботу над Конвенцією про захист адвокатської професії завершено

У Раді Європи підготували фінальний текст проекту Конвенції про захист адвокатської професії - першого у світі документу, що закладає міжнародні стандарти захисту адвокатів, гарантує їхню незалежність і захищає від ризиків, пов'язаних з виконанням професійних обов'язків.

10:33 Пт 13.09.24 5896

Законодавство

Як у ЦК уточнити віндикаційні та негаторні вимоги?

Відповідно до ст. 387 ЦК власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним. Коли ж існують перешкоди у здійсненні права користування та розпоряджання своїм майном, власник має право вимагати їх усунення (ст. 391 ЦК).

16:43 Чт 12.09.24 6592

Cудова практика

Правила стягнення витрат на професійну правничу допомогу нагадали…

Податкова програла спір, ініційований підприємством, про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень. Одночасно суд стягнув з відповідача витрати на професійну правничу допомогу. З оскарженням таких рішень держорган дістався касаційної інстанції.

11:36 Ср 11.09.24 8257

Підтримка

У НААУ вивчають додаткові можливості підтримки адвокатів

Повномасштабне вторгнення серйозно вплинуло на психічне здоров'я всіх українців. Певні вразливі групи, що найбільше зазнали впливу війни на особисте і професійне життя, є і серед адвокатів.

17:03 Вт 10.09.24 8957

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл