Порушення прав адвокатів у ТЦК: НААУ ініціює зустріч з військовою владою | НААУ

Порушення прав адвокатів у ТЦК: НААУ ініціює зустріч з військовою владою

Гарантії діяльності
11:32 Вт 09.07.24 6738 Переглядів
Версія для друку

Для врегулювання ситуації та взаємодії територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та адвокатів, які виконують свої професійні обов’язки в рамках захисту клієнтів та надання їм професійної правничої допомоги, Національна асоціація адвокатів України запропонувала організувати спільну зустріч з представниками Президента, Головнокомандувача Збройних Сил, командувача Сухопутних військ.

З відповідними листами голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до Президента, Головнокомандувача ЗСУ та командувача Сухопутних військ на виконання рішення РАУ від 08.06.2024 № 38.

Виконуючи своє конституційне призначення в демократичному правовому суспільстві, адвокатура в умовах воєнного стану продовжує здійснювати захист законних прав громадян України, в тому числі і під час мобілізації.

Водночас, існує практика усунення посадовими особами ТЦК адвокатів від участі в наданні правничої допомоги мобілізованим громадянам. І це призводить до порушення права людини на захист і правничу допомогу, передбаченого Конституцією України.

Сьогодні зростають не популярні мобілізаційні заходи, коли дії окремих представників ТЦК, органів поліції фактично виходять за межі повноважень, призводять до грубих порушень закону, порушень прав та свобод людини, що має негативні наслідки як для іміджу держави і Збройних Сил, так і в частині дотримання вимог законодавства у військовій сфері.

Крім того, систематичність порушень прав та свобод людини і громадянина з боку працівників ТЦК призводить до демотивування громадян виконувати конституційний обов’язок захисту Вітчизни. В значній мірі порушення спричинені тим, що військовозобов’язані є незахищеними і не можуть скористатись допомогою адвоката.

В той же час незахищеними в багатьох випадках залишаються й самі адвокати. На адресу НААУ надходять численні звернення адвокатів про порушення працівниками ТЦК професійних прав та гарантій адвокатської діяльності, втручання в професійну діяльність, насильство відносно захисників, незаконне позбавлення волі, відібрання особистих речей, в тому числі, які містять адвокатську таємницю, у зв’язку із здійсненням професійної адвокатської діяльності.

Наводячи конкретні випадки порушення прав адвокатів, РАУ відзначає, що вони є неприпустимими у демократичній і правовій державі. Також це перешкоджає ефективному та належному здійсненню професійних обов’язків адвокатів щодо надання правничої допомоги населенню країни, в тому числі військовослужбовцям та військовозобов’язаним громадянам. А систематичність порушення прав адвокатів неможливо виправдовувати воєнним станом.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

Сплата судового збору за позов немайнового характеру: що варто…

Спроба спростити правила сплати судового збору може призвести до ситуації правової невизначеності, коли на випадок подання позову з кількома вимогами немайнового характеру не буде регулюючої норми.

14:12 Пн 15.07.24 963

Законодавство

Повноваження дізнавача мають враховувати форму досудового…

Кримінальний процесуальний кодекс дійсно потребує уточнення компетенції дізнавача, органу дізнання та керівника цього органу. Разом із тим їхні повноваження мають узгоджуватися із формою, в якій здійснюється розслідування кримінальних проступків.

9:49 Пт 12.07.24 5901

Гарантії діяльності

Споживачів грантів забронювали. А як щодо адвокатів?

На тлі рішення Кабміну про визнання критично важливими громадських організацій, які є виконавцями проектів міжнародної допомоги на іноземні гранти, та бронювання від мобілізації усіх їхніх співробітників, залишається незрозумілою позиція Уряду з цього питання щодо адвокатів.

8:56 Пт 12.07.24 6985

Дискусія

Вибори у післявоєнний час: виклики організації обговорили в Острозі

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Судовий захист політичних та громадянських прав і свобод у довоєнний, воєнний і післявоєнний час».

16:46 Чт 11.07.24 6736

Законодавство

Дезертирів звільнятимуть від відповідальності за двох умов

Законодавча ініціатива з упровадження механізмів звільнення військовослужбовців Збройних Сил від кримінальної відповідальності за вчинення військового кримінального правопорушення заслуговує на підтримку. Водночас, вона містить дискусійні положення.

15:58 Чт 11.07.24 7236

Видання

Бюлетень Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики…

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ підготував бюлетень за квітень - червень 2024 року.

13:43 Ср 10.07.24 7602

БПД

Міністр юстиції Ізраїлю поставив під сумнів існування БПД у країні?

Ізраїльські адвокати мають представляти інтереси терористів «Нухби» (військово-морський підрозділ ХАМАСу) протягом періоду їх тримання під вартою. У звʼязку із цим судова адміністрація країни звернулася до Міністерства юстиції із вимогою переказати кошти на оплату послуг захисників.

12:58 Ср 10.07.24 7734

Законодавство

Створення системи військової юстиції: про особливий статус…

Розглядати адвокатуру як частину системи військової юстиції недоречно. Бо це суперечить основоположним принципам інституту, незалежного від держави.

11:11 Ср 10.07.24 3856

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл