Порушення прав адвокатів у ТЦК: НААУ ініціює зустріч з військовою владою | НААУ

Порушення прав адвокатів у ТЦК: НААУ ініціює зустріч з військовою владою

Гарантії діяльності
11:32 Вт 09.07.24 9328 Переглядів
Версія для друку

Для врегулювання ситуації та взаємодії територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та адвокатів, які виконують свої професійні обов’язки в рамках захисту клієнтів та надання їм професійної правничої допомоги, Національна асоціація адвокатів України запропонувала організувати спільну зустріч з представниками Президента, Головнокомандувача Збройних Сил, командувача Сухопутних військ.

З відповідними листами голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до Президента, Головнокомандувача ЗСУ та командувача Сухопутних військ на виконання рішення РАУ від 08.06.2024 № 38.

Виконуючи своє конституційне призначення в демократичному правовому суспільстві, адвокатура в умовах воєнного стану продовжує здійснювати захист законних прав громадян України, в тому числі і під час мобілізації.

Водночас, існує практика усунення посадовими особами ТЦК адвокатів від участі в наданні правничої допомоги мобілізованим громадянам. І це призводить до порушення права людини на захист і правничу допомогу, передбаченого Конституцією України.

Сьогодні зростають не популярні мобілізаційні заходи, коли дії окремих представників ТЦК, органів поліції фактично виходять за межі повноважень, призводять до грубих порушень закону, порушень прав та свобод людини, що має негативні наслідки як для іміджу держави і Збройних Сил, так і в частині дотримання вимог законодавства у військовій сфері.

Крім того, систематичність порушень прав та свобод людини і громадянина з боку працівників ТЦК призводить до демотивування громадян виконувати конституційний обов’язок захисту Вітчизни. В значній мірі порушення спричинені тим, що військовозобов’язані є незахищеними і не можуть скористатись допомогою адвоката.

В той же час незахищеними в багатьох випадках залишаються й самі адвокати. На адресу НААУ надходять численні звернення адвокатів про порушення працівниками ТЦК професійних прав та гарантій адвокатської діяльності, втручання в професійну діяльність, насильство відносно захисників, незаконне позбавлення волі, відібрання особистих речей, в тому числі, які містять адвокатську таємницю, у зв’язку із здійсненням професійної адвокатської діяльності.

Наводячи конкретні випадки порушення прав адвокатів, РАУ відзначає, що вони є неприпустимими у демократичній і правовій державі. Також це перешкоджає ефективному та належному здійсненню професійних обов’язків адвокатів щодо надання правничої допомоги населенню країни, в тому числі військовослужбовцям та військовозобов’язаним громадянам. А систематичність порушення прав адвокатів неможливо виправдовувати воєнним станом.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Самоврядування

Змінено вимоги до скарг суддів на адвокатів

До судових рішень, ухвал, окремих ухвал або постанов, що подаються суддями до КДКА на дії адвокатів, не застосовуються вимоги, встановлені до заяви (скарги) щодо неналежної поведінки адвоката.

16:24 Вт 22.10.24 1096

Законодавство

Чи варто обмежити дискрецію суду в питанні поновлення строків?

Оцінка поважності причин пропуску процесуального строку належить до виключної дискреції суду, що вирішує відповідне процесуальне питання. Наявність чи відсутність поважних причин для пропуску оцінюється сьогодні за внутрішнім переконанням суду.

13:23 Пн 21.10.24 2751

ЄРАУ

В ЄРАУ відкрили емейли адвокатів

Інформацію про адресу електронної пошти адвокатів, розміщену в Єдиному реєстрі адвокатів України, відкрили для публічного доступу.

12:36 Пн 21.10.24 4874

Самоврядування

Учасникам засідань ВКДКА дали доступ до матеріалів їхніх справ у…

Відтепер учасники дисциплінарних проваджень (скаржники та адвокати) мають можливість знайомитися з усіма матеріалами справи через захищене хмарне сховище ще до початку розгляду скарги у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури. Логін та пароль для доступу надаватиме секретаріат ВКДКА разом із запрошенням на засідання.

12:46 Пт 18.10.24 7140

Захист військових

Посадовий оклад військовослужбовця: як визначається розмір

Посадовий оклад є одним з трьох основних видів грошового забезпечення військовослужбовця. Його розмір залежить від займаної посади і визначеного тарифного розряду.

10:34 Чт 17.10.24 9425

Самоврядування

Спрощено вимоги до представництва у дисциплінарних провадженнях

Повноваження представника скаржника у дисциплінарному провадженні щодо адвоката можуть посвідчуватися ордером. Додавати до нього витяг із договору, у якому зазначати повноваження або обмеження прав на вчинення окремих дій, а також засвідчувати цей витяг підписом сторін договору більше не треба.

10:47 Ср 16.10.24 9144

Cудова практика

Про співмірність витрат на правничу допомогу зі складністю справи…

Вирішуючи питання про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, суд має пересвідчитись, що заявлені витрати є співмірними зі складністю провадження, а наданий адвокатом обсяг послуг і витрачений час відповідають критерію реальності таких витрат.

16:23 Вт 15.10.24 9184

Законодавство

Електронний ордер пропонують закріпити на рівні закону

Ордер може бути згенерований у «Особистому кабінеті адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, та бути підписаний шляхом накладення електронного цифрового підпису адвоката.

15:32 Вт 15.10.24 9253

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл