Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу | НААУ

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Етика
15:07 Пт 28.06.24 3111 Переглядів
Версія для друку

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

Рішення про наявність ознак дисциплінарного проступку та порушення справи ухвалила Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури під час засідання 27 червня, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, під час розгляду у Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді Київської області кримінального провадження, прокурор звернулась з клопотанням про відвід захиснику обвинуваченого, оскільки їй стало відомо, що адвокат є діючим штатним працівником Київської обласної прокуратури.

Цього адвоката було призначено у кримінальну справу за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги і він діяв на підставі чинного свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Адвокат подав клопотання про призначення іншого захисника обвинуваченому у кримінальній справі. Як причини зазначалися, що він є внутрішньо переміщеною особою, його мати має поганий стан здоровʼя та знаходиться за межами Київської області. Тож він змушений виїхати за межі області на невизначений час.

Пізніше у прокуратурі підтвердили, що така особа дійсно обіймає посаду старшого інспектора відділу приймання, опрацювання та аналізу оперативної інформації управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю обласної прокуратури. Водночас повідомлялося, що ця посада відноситься до посад, які відповідно до Закону «Про державну службу» виконують функції з обслуговування.

Проаналізувавши законодавство, суд дійшов висновку, що одночасне здійснення адвокатом захисту обвинуваченого у кримінальному провадженні, в якому державне обвинувачення підтримується прокурорами Київської обласної прокуратури, та обіймання ним посади старшого інспектора у цій же прокуратурі суперечить інтересам обвинуваченого та відвів захисника.

Після появи публікації про таку ухвалу суду (справа № 373/1993/21), голова Комітету НААУ з питань інформаційної політики та взаємодії із ЗМІ Олексій Шевчук звернувся до КДКА Житомирської області зі скаргою на поведінку адвоката. Але там не побачили ознак дисциплінарного проступку. Це рішення було оскаржене до ВКДКА, де, перевіривши відомості, таки порушили дисциплінарну справу.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 2832

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 3112

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 116

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 4098

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 3562

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 4554

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 4613

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 4691

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл