Спадкування пенсій військовослужбовців: як гарантувати право на соцзахист? | НААУ

Спадкування пенсій військовослужбовців: як гарантувати право на соцзахист?

Cудова практика
17:56 Вт 25.06.24 4551 Переглядів
Версія для друку

Конституційний Суд перевіряє конституційність припису Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» про спадкування сум пенсій, що підлягали виплаті пенсіонерові.

Представництво суб’єкта права на конституційну скаргу Вячеслава Колмикова на відкритій частині пленарного засідання Другого сенату КС забезпечила член Центру надання методичної допомоги та координації волонтерського руху адвокатів з правового захисту військовослужбовців при Національній асоціації адвокатів України Алла Отрох. Дослідивши матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання, КС перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.

Конституційна скарга стосується перевірки на відповідність Конституції України частини першої статті 61 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»:

«Суми пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом та членів їх сімей і залишилися недоодержаними у зв’язку з його смертю, не включаються до складу спадщини  і виплачуються тим членам його сім’ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Проте батьки і дружина (чоловік), а також члени сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, мають право  на  одержання цих сум і в тому разі, якщо вони не належать до осіб, які  забезпечуються  пенсією у разі втрати годувальника».

Внаслідок застосування цієї норми було порушено право власності та право на соціальний  захист скаржника, гарантовані ст.ст. 41, 46 Конституції.

Раніше батько В.Колмикова звертався до суду з позовною заявою до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про визнання протиправними дій та зобов’язання вчинити певні дії. Суд першої інстанції його позов задовольнив, зобовʼязавши управління провести перерахування та виплату пенсії. Але позивач помер. В.Колмиков звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження на його, як правонаступника. Адже перерахована та невиплачена сума пенсії, установлена рішенням суду, є недоотриманою пенсією та підлягає виплаті йому як синові померлого. Суди першої та апеляційної інстанцій цю заяву задовольнили. Але ці рішення скасував Касаційний адміністративний суд ВС, зазначивши, що Закон визначає спеціальний правовий режим коштів у вигляді пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерам з числа військовослужбовців, і залишилися недоодержаними у зв’язку з його смертю.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 1609

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 1889

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 2881

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 2334

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 3309

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 3399

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 3458

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3322

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл