Заборона демонтажу електрокомунікацій: про що забули нардепи | НААУ

Заборона демонтажу електрокомунікацій: про що забули нардепи

Законодавство
17:36 Чт 20.06.24 7676 Переглядів
Версія для друку

В умовах війни, коли від швидкості отримання інформації часто залежить життя громадян, особливого значення набуває функціонування електронних комунікаційних мереж. Тому випадки їх свавільного демонтажу мають бути усунуті. Але крім законодавчої заборони, також повинна бути і відповідальність.

Комітет НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності проаналізував проект Закону №9593 від 09.08.2023 «Про внесення змін до статті 115 Закону України «Про електронні комунікації» (щодо сприяння у забезпеченні сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та надання електронних комунікаційних послуг, а також заборони демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану)», який нещодавно був ухвалений за основу.

Згідно із документом, процедуру надання електронних комунікаційних послуг в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану пропонується доповнити забороною розібрання (демонтажу) електронних комунікаційних мереж чи їх частин, окрім як за рішенням постачальника електронних комунікаційних мереж та/або послуг чи за рішенням суду.

У НААУ звернули увагу, що сьогодні для більшості українців основним джерелом новин та необхідної інформації є Інтернет, який випереджає телебачення та радіомовлення. Тому точками доступу до всесвітньої мережі намагаються обладнати бомбосховища та укриття по всій країні. Разом з тим, як зазначають автори законодавчої ініціативи, непоодинокими є випадки, коли представники обленерго самостійно демонтують мережі, що призводить до припинення надання послуг доступу до Інтернету. А це неприпустимо, особливо в прикордонних районах чи населених пунктах, наближених до лінії бойового зіткнення.

Підтримуючи ідею запровадження заборони демонтажу мереж в цілому, Комітет НААУ звернув увагу, що пропонована норма не буде виконуватися без встановлення юридичної відповідальності (адміністративної чи кримінальної) за її порушення. Отже, разом зі змінами до Закону «Про електронні комунікації» необхідно вносити відповідні доповнення до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу.

Повністю зауваження і пропозиції НААУ до проекту Закону №9593 можна переглянути за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 357

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 1266

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 787

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 1847

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 1914

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 1996

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3279

Cудова практика

Спадкування пенсій військовослужбовців: як гарантувати право на…

Конституційний Суд перевіряє конституційність припису Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» про спадкування сум пенсій, що підлягали виплаті пенсіонерові.

17:56 Вт 25.06.24 4518

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл