Як захистити права дитини, коли батьки нею маніпулюють? | НААУ

Як захистити права дитини, коли батьки нею маніпулюють?

Дискусія
11:39 Вт 11.06.24 5488 Переглядів
Версія для друку

Поки батьки вирішують особисті спори, права дитини порушуються і вона стає механізмом для вирішення конфліктів між дорослими. Як наслідок – дитина потерпає від психологічного і фізичного насилля. Як захистити права дитини, коли законні представники не діють в її інтересах?

Це та інші питання порушувались під час круглого столу на тему «Захист прав дитини в сімейних спорах: спірні питання та перспективи вдосконалення», організованого комітетами НААУ з питань захисту прав людини та з питань сімейного права.

Під час дискусії адвокати намагались чітко окреслити наявні проблеми захисту прав дитини в сімейних спорах, а також надати практичні поради щодо реалізації прав дитини та захисту від органів опіки та піклування, психолога, соціального працівника, коли самі ж батьки та законні представники не діють в інтересах дитини.

Так, відповідно до статті 10 Закону «Про охорону дитинства» кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність і захист гідності. Дисципліна і порядок у сім'ї, навчальних та інших дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах, що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини.

Ст. 150 Сімейного кодексу врегульовує питання обов’язків батьків щодо виховання та розвитку дитини, проте трапляються випадки, коли законні представники дитини не діють в її інтересах, маніпулюють і порушують її права із корисливих цілей, а сама дитина не здатна здійснити самозахист. При цьому варто усвідомлювати, що це проблемне питання, адже вік дитини безпосередньо впливає на належну реалізацію своїх прав на правову допомогу та низки інших прав, що гарантовані Сімейним кодексом України.

Голова Секції з питань захисту прав дитини Тетяна Гнатюк наголосила, що дитина не здатна здійснити самозахист своїх прав і тому обов’язок дорослих – забезпечити найкращі умови для її безпеки і здорового розвитку.

Голова Комітету з питань захисту прав людини Ганна Колесник додала, що відповідальність в певній частині виховання дитини має лягати на дитячі садки, школи, мають запроваджуватися предмети, проводитися виховні роботи в ігровій формі, де будуть обговорюватися межі дозволеного для дітей, наприклад, що бити інших – це насилля і за це існує відповідальність.

Член Ради Комітету з питань сімейного права Ольга Семенюк наголосила, що природа найкращих інтересів для дитини – спільна домовленість між батьками, а будь-які вжиті заходи не мають шкодити благополуччю і розвитку дитини. «Фактор безпеки є однією із складових інтересів дитини. Загалом саме збереження та забезпечення близьких контактів з родиною та соціокультурним оточенням більшою мірою впливає на добробут дитини», - вважає адвокат.

Член Ради Комітету питань сімейного права Ольга Філатова переконана, що при врахуванні думки дитини варто звертати увагу не тільки на вік, а й на психо-емоційний стан та його стабільність. Також важливо врахувати думку дитини без порушень інтересів і без впливу батьків з обох сторін. Даний процес має бути проведений в комфортних умовах для дитини та за участі психолога.

Начальник Служби у справах дітей та сім’ї Київської обласної державної адміністрації (Київської обласної військової адміністрації) Ірина Антошко запевнила, що органи опіки та піклування проводять свою діяльність з соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, тобто в умовах, які негативно впливають на життя дитини, в тому числі у сімейних правовідносинах.

Член Секції захисту прав дитини Мирослава Сорока додала, що залучення органів опіки та піклування, психолога, соціального працівника є суттєвим в роботі з дитиною, комунікації з нею та вирішенні питань. «Важливо проводити бесіди з батьками для покращення ситуації та знаходження оптимального вирішення конфліктних питань і головне без шкоди для самої дитини і її умов життєдіяльності», - підсумувала адвокат.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

Заборона демонтажу електрокомунікацій: про що забули нардепи

В умовах війни, коли від швидкості отримання інформації часто залежить життя громадян, особливого значення набуває функціонування електронних комунікаційних мереж. Тому випадки їх свавільного демонтажу мають бути усунуті. Але крім законодавчої заборони, також повинна бути і відповідальність.

17:36 Чт 20.06.24 5951

Законодавство

Закон про критерії малозначних спорів прийнято

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах» (проект №11026 від 19.02.2024).

16:41 Чт 20.06.24 6982

Законодавство

Ухилянтам пом’якшать покарання. Чому це правильно пояснили в НААУ

У санкції статті 336 (Ухилення від призову на військову службу) Кримінального кодексу, яка сьогодні передбачає лише позбавлення волі від трьох до п’яти років, можуть з’явитися штраф, а також громадські та виправні роботи.

16:58 Ср 19.06.24 8301

Законодавство

Доплати місцевим службовцям за рахунок грантів: складне, але…

Потреба у створенні інструментів фінансового заохочення публічних представників, які можуть працювати над залученням грантових та інвестиційних коштів на місцевому та регіональному рівні впирається у обмеження на додаткові виплати, передбачені реформою публічної служби в Україні.

12:13 Ср 19.06.24 7767

Дискусія

Як змінився ринок юридичних послуг розповів голова Комітету НААУ

Ситуація на ринку юридичних послуг, якщо порівнювати із 2022 роком, значно покращилась. Водночас, не спостерігається і значного дефіциту правників.

15:57 Вт 18.06.24 9198

Законодавство

Коли в Україні зʼявиться Містобудівний кодекс?

Робоча група при Комітеті ВР з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провела публічні обговорення, розробила пропозиції та розпочала підготовку Концепції Містобудівного кодексу України.

14:43 Вт 18.06.24 9100

Доступ до професії

Нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації…

Невиконання адвокатом вимог з підвищення кваліфікації є триваючим дисциплінарним проступком. Він припиняється або отриманням відповідного електронного сертифікату (що підтверджує виконання вимог), або притягненням особи, винної у невиконанні професійного обов’язку, до дисциплінарної відповідальності.

17:36 Пт 14.06.24 12094

Дискусія

Як захистити права добросовісних набувачів у спорах про повернення…

Осіб, які придбали майно у власників, що не мали права на відчуження цього майна, називають «добросовісними набувачами». Як захистити їхні права у категорії спорів про повернення цього майна у державну власність?

11:58 Чт 13.06.24 11647

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл