Пропонується забронювати 25% адвокатів та представників інших професійних організацій | НААУ

Пропонується забронювати 25% адвокатів та представників інших професійних організацій

Гарантії діяльності
14:18 Сб 08.06.24 10575 Переглядів
Версія для друку

Відсутність бронювання адвокатів, арбітражних керуючих, нотаріусів, приватних виконавців негативно впливає на всі сектори життєзабезпечення, особливо на діяльність системи правосуддя та правоохоронних органів. Адже ускладнюється виконання державою своїх функцій, нівелює дію принципів верховенства права та законності.

Керуючись цим, робоча група (заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, члени РАУ Оксана Каденко та Ганна Лазарчук) підготували:

  • проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних членів недержавних некомерційних (неприбуткових) професійних організацій»;
  • проект постанови Кабміну «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час».

Так, статтю 25 Закону, що визначає організацію і порядок бронювання військовозобов’язаних, пропонується доповнити членами або особами, що входять до складу недержавних некомерційних (неприбуткових) професійних організацій, що утворюються в силу вимог закону з метою забезпечення реалізації завдань професійного самоврядування. Сюди потрапляють Національна асоціація адвокатів України, Нотаріальна палата України, Національна асоціація арбітражних керуючих України, Асоціація приватних виконавців України.

Критерії та порядок, за якими здійснюється бронювання членів недержавних некомерційних (неприбуткових) професійних організацій, має встановлюватися Кабінетом Міністрів України.

У зв’язку із цим одночасно пропонується доповнити Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану нормою, що до критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період підприємств належать ці недержавні некомерційні (неприбуткові) професійні організації.

Особливості порядку бронювання членів таких організацій підлягають окремому визначенню уповноваженими органами недержавних некомерційних (неприбуткових) професійних організацій, що утворюються в силу вимог закону з метою забезпечення реалізації завдань професійного самоврядування, та повинні включати наступні положення:

  • критерії включення членів вказаних організацій до списків військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, відповідність яким визначає виконання ними критично важливих інституційних функцій;
  • встановлення кількості військовозобов’язаних членів вказаних організацій, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, в співвідношенні не більше 25% від загальної кількості військовозобов’язаних членів кожної з вказаних організацій;
  • заходи контролю за дотриманням членами вказаних організацій вимог законодавства у сфері мобілізації.

Члени Ради адвокатів України підтримали зміст проектів та погодилися, що бронювання членів недержавних некомерційних (неприбуткових) професійних організацій є необхідним для забезпечення права громадян, а також підприємств, установ, організацій на професійну правничу допомогу, посвідчення прав та фактів, що мають юридичне значення, примусове виконання рішень. Адже представники цих професій відіграють ключову роль у захисті прав та інтересів осіб і відсутність бронювання може серйозно вплинути на доступ до правосуддя, особливо в умовах воєнного стану.

Проекти нормативно-правових актів разом із пояснювальними записками Національна асоціація адвокатів України направить суб’єктам правотворчої діяльності та правотворчої ініціативи у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів України.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 2193

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 2475

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 3463

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 2921

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 3914

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 3978

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 4039

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3341

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл