Зростання тиску на адвокатів - це погіршення стану дотримання прав людини у країні | НААУ

Зростання тиску на адвокатів - це погіршення стану дотримання прав людини у країні

Гарантії діяльності
13:58 Пт 07.06.24 6518 Переглядів
Версія для друку

Останні законодавчі зміни порядку мобілізації та військового обліку запровадили додаткові обов’язки для військовозобов’язаних чоловіків. Зокрема, вони мають до 16 липня уточнити свої дані. Але представники ТЦК не чекають цієї дати. Вже сьогодні вони вимагають надати відповідні підтвердження під час перевірок військово-облікових документів. Це спричиняє конфліктні ситуації, а відтак - порушення прав людини. Тут виникає питання про роль адвокатів, які надають професійну правничу допомогу.

Проблеми адвокатської діяльності в умовах воєнного стану обговорюють члени Ради адвокатів України під час засідання, що проходить сьогодні, 7 червня, у Закарпатській області.

Відкриваючи захід, голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова нагадала про випадки порушення прав та гарантій адвокатської діяльності з боку військової влади.

Зокрема, напередодні засідання у Харкові сталося побиття адвоката представниками ТЦК. Цей інцидент докладно розглянула на позачерговому засіданні рада адвокатів регіону. У травні на Одещині захисника, що виконував свої обов’язки, затримали під час обшуку та силоміць доправили до ТЦК. У Києві під час обшуку в адвоката всупереч ухвали слідчого судді вилучили ноутбук та телефон. А Закарпатський ТЦК у своїй публікації звинуватив адвокатів, що сприяють громадянам в оформленні одноразової грошової допомоги та призначенні пенсій, у зароблянні грошей на горі родин героїв.

Подібні випадки пов’язані із свавіллям органів влади набули системного характеру.  Статистика свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників. І Національна асоціація адвокатів України в межах повноважень реагує на порушення прав і гарантій адвокатської діяльності та вживає заходів до їх усунення.

Бо втручання у діяльність, насильство відносно захисників, незаконне позбавлення волі, відібрання особистих речей, в тому числі, які містять адвокатську таємницю, - це все дії, які не лише перешкоджають адвокатській діяльності, але й порушують права людини на захист та отримання правничої допомоги. Тож зростання тиску на адвокатів та інститут адвокатури загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні.

Л.Ізовітова нагадала, що саме цю позицію НААУ донесла у зверненнях до міністра оборони Рустема Умєрова та Омбудсмана Дмитра Лубінця. Також було підготовлено та направлено керівництву Верховної Ради та профільним комітетам проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за перешкоджання праву особи на захист. А ініціативу НААУ про встановлення відповідальності за порушення заборони ототожнення адвоката і клієнта вже зареєстровано у ВР. Також було створено робочу групу з числа членів РАУ, яка опрацьовує наявні матеріали, проаналізує законодавство та розробить алгоритм реагування адвокатів на протиправні дії державних органів. Свою допомогу у підготовці рекомендацій мають надати і ради адвокатів регіонів.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Самоврядування

Змінено вимоги до скарг суддів на адвокатів

До судових рішень, ухвал, окремих ухвал або постанов, що подаються суддями до КДКА на дії адвокатів, не застосовуються вимоги, встановлені до заяви (скарги) щодо неналежної поведінки адвоката.

16:24 Вт 22.10.24 1096

Законодавство

Чи варто обмежити дискрецію суду в питанні поновлення строків?

Оцінка поважності причин пропуску процесуального строку належить до виключної дискреції суду, що вирішує відповідне процесуальне питання. Наявність чи відсутність поважних причин для пропуску оцінюється сьогодні за внутрішнім переконанням суду.

13:23 Пн 21.10.24 2751

ЄРАУ

В ЄРАУ відкрили емейли адвокатів

Інформацію про адресу електронної пошти адвокатів, розміщену в Єдиному реєстрі адвокатів України, відкрили для публічного доступу.

12:36 Пн 21.10.24 4874

Самоврядування

Учасникам засідань ВКДКА дали доступ до матеріалів їхніх справ у…

Відтепер учасники дисциплінарних проваджень (скаржники та адвокати) мають можливість знайомитися з усіма матеріалами справи через захищене хмарне сховище ще до початку розгляду скарги у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури. Логін та пароль для доступу надаватиме секретаріат ВКДКА разом із запрошенням на засідання.

12:46 Пт 18.10.24 7140

Захист військових

Посадовий оклад військовослужбовця: як визначається розмір

Посадовий оклад є одним з трьох основних видів грошового забезпечення військовослужбовця. Його розмір залежить від займаної посади і визначеного тарифного розряду.

10:34 Чт 17.10.24 9425

Самоврядування

Спрощено вимоги до представництва у дисциплінарних провадженнях

Повноваження представника скаржника у дисциплінарному провадженні щодо адвоката можуть посвідчуватися ордером. Додавати до нього витяг із договору, у якому зазначати повноваження або обмеження прав на вчинення окремих дій, а також засвідчувати цей витяг підписом сторін договору більше не треба.

10:47 Ср 16.10.24 9144

Cудова практика

Про співмірність витрат на правничу допомогу зі складністю справи…

Вирішуючи питання про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, суд має пересвідчитись, що заявлені витрати є співмірними зі складністю провадження, а наданий адвокатом обсяг послуг і витрачений час відповідають критерію реальності таких витрат.

16:23 Вт 15.10.24 9184

Законодавство

Електронний ордер пропонують закріпити на рівні закону

Ордер може бути згенерований у «Особистому кабінеті адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, та бути підписаний шляхом накладення електронного цифрового підпису адвоката.

15:32 Вт 15.10.24 9253

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл