«Оберіг» - виняток обробки персональних даних без згоди осіб | НААУ

«Оберіг» - виняток обробки персональних даних без згоди осіб

Анонс
14:28 Ср 05.06.24 5857 Переглядів
Версія для друку

У Реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів фіксуються персональні та службові дані. При цьому згода осіб на оброблення їхніх даних для цілей функціонування Реєстру не потрібна. Як це узгоджується із гарантіями захисту прав людини?

Ці та інші питання стануть предметом обговорення на круглому столі «Захист персональних даних в умовах воєнного стану: особливості та проблемні питання», який  Комітет НААУ з питань захисту прав людини проведе 7 червня.

За загальним правилом, оброблення персональних даних повинно ґрунтуватися на чітко визначеній меті та мати законні підстави. Ця мета має бути прописана в законах, нормативно-правових актах, положеннях, установчих документах або інших документах, що регулюють діяльність володільця персональних даних. При цьому вона має відповідати всім вимогам чинного законодавства про захист персональних даних.

«Важливо пам’ятати, що згода особи на оброблення її персональних даних – це лише одна із цілого переліку законних підстав, передбачених Законом «Про захист персональних даних», - пояснює член Комітету Оксана Полотнянко. - У деяких випадках оброблення може відбуватися без згоди особи».

За законом оброблення персональних даних повинно здійснюватися для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних. Оброблення конфіденційних даних про фізичну особу без її згоди заборонено. Винятки становлять лише випадки, передбачені законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Вичерпний перелік підстав для оброблення, у тому числі передання та поширення персональних даних особи, визначено ч. 1 ст. 11 Закону «Про захист персональних даних».

«Навіть якщо громадянин України раніше надавав дозвіл на оброблення, збереження і використання його персональних даних, цей дозвіл надавався на конкретні цілі і конкретному органу, - говорить О.Полотнянко. - Втім, без згоди особи Міністерство оборони може отримувати інформацію від інших державних органів «завдяки взаємодії різних інформаційних ресурсів органів влади».

Адвокат звертає увагу, що згідно з чинним законодавством конфіденційна інформація стосовно громадянина без його згоди може бути передана іншому державному органу і оброблена із зовсім іншою метою.  З урахуванням того, що ТЦК – це орган адміністрування «Оберегу»,  співробітники центру комплектування також зможуть отримувати будь-яку інформацію стосовно особи з даних, які містяться в цьому реєстрі.

Нагадаємо, «Оберіг» функціонує на підставі Закону «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 3030

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 3311

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 122

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 4303

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 3765

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 4751

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 4809

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 4889

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл