Довічне позбавлення жінок волі - лише за сукупністю вироків (проект) | НААУ

Довічне позбавлення жінок волі - лише за сукупністю вироків (проект)

Законодавство
10:14 Ср 29.05.24 8447 Переглядів
Версія для друку

Під час формування державної кримінально-правової політики важливо враховувати соціально-психологічні та психофізіологічні особливості жінок. Саме тому встановлення різних видів та розмірів кримінальних покарань не слід уважати дискримінацією за ознакою статі.

У Верховній Раді зареєстрували проект Закону №11230 від 01.05.2024 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення гарантій захисту прав жінок при визначенні виду і розміру кримінальної відповідальності».

Документ пропонує зокрема доповнити статтю 64 КК нормою, згідно з якою довічне позбавлення волі може бути застосоване до жінок лише при остаточному призначенні цього покарання за сукупністю вироків.

Автор законодавчої ініціативи переконаний, що сенс принципу рівності засуджених перед законом не означає, що всі будуть отримувати однакові покарання, однакові умови відбування покарання або однакове поводження. Державна політика, зокрема кримінально-правова, стосовно жінок у різних сферах суспільства, повинна базуватися на визнанні природних властивостей, статевих різниць у психофізіологічному плані та ролі жінок у зміцненні моральних основ суспільства, сім’ї̈ та вихованні дітей. У випадку недотримання цього принципу, рівність перед законом стає простою формальністю, оскільки фізіологічні та психологічні характеристики жінок природно впливають на статеві відмінності у почуттєвій, емоційній та вольовій сферах.

Тож фактично усувається можливість застосування довічного позбавлення волі для жінок, що вчинили злочин, суспільно небезпечним наслідком якого стала загибель людей. На цей аспект звернули увагу в Комітеті НААУ з питань кримінального права та процесу. Серед таких складів злочинів можна навести диверсії, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту (ч.2 ст. 113 КК), терористичний акт (ч. 3 ст. 258), застосування зброї масового знищення (ч. 2 ст. 439), геноцид (ч.1 статті 442).

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 1348

Cудова практика

Спадкування пенсій військовослужбовців: як гарантувати право на…

Конституційний Суд перевіряє конституційність припису Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» про спадкування сум пенсій, що підлягали виплаті пенсіонерові.

17:56 Вт 25.06.24 2723

Регіони

У Києві відкрили музей адвокатів-економістів

На факультеті міжнародної торгівлі і права Державного торговельно-економічного університету з’явився Кабінет-музей адвокатів-економістів.

17:12 Вт 25.06.24 2784

Законодавство

Отримати компенсацію за нерухомість на ТОТ стане простіше

У Верховній Раді схвалили ідею компенсації за знищене або пошкоджене майно на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих РФ в обмін на відмову від права власності. Втім, пропонована процедура не позбавлена недоліків.

16:21 Вт 25.06.24 2843

Дискусія

Як збирати докази з використанням ШІ дослідили адвокати

У процесі використання інструментів штучного інтелекту для збору доказів адвокат повинен розуміти, що ціною надмірної довіри до ШІ та нехтування перевіркою інформації можуть бути порушення прав і інтересів клієнта або й його свобода.

15:41 Вт 25.06.24 3016

Законодавство

Перегляд ставок акцизу на тютюнові вироби передчасний - комітет…

Адаптація Податкового кодексу до законодавства ЄС в частині підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби може бути невчасною. Першочерговими завданнями для країни, яка перебуває у стані війни, має бути економічна стабільність і підтримка бізнесу.

17:14 Пн 24.06.24 4249

Cудова практика

Як підтверджуються повноваження адвоката з БПД, пояснив ВС

З 03.08.2023 доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, є документом, що підтверджує повноваження адвоката та додаткового підтвердження не потребує.

15:28 Пн 24.06.24 4416

Дискусія

Нові правила мобілізації та особливості представництва клієнтів у…

Після змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що набрали чинності 18 травня, більше ніж удвічі зросла кількість запитів про надання правничої допомоги з питань мобілізації та відстрочки.

14:52 Пн 24.06.24 4840

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл