ПАЕ не можуть застосовуватися для дискредитації адвоката, - РАУ | НААУ

ПАЕ не можуть застосовуватися для дискредитації адвоката, - РАУ

Етика
12:36 Пт 24.05.24 8252 Переглядів
Версія для друку

Право офіційного тлумачення Правил адвокатської етики належить виключно З’їзду адвокатів України та РАУ. У будь-якому разі ПАЕ не можуть бути застосовані проти інтересів адвоката, у тому числі, у спосіб їх тлумачення неналежним суб’єктом для дискредитації адвоката, який проходить процедуру доступу до інших професій.

Такий висновок під час останнього засідання зробила Рада адвокатів України (рішення №13) на запит адвоката про надання офіційного тлумачення частини другої статті 44 Правил адвокатської етики.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів адвокату відмовили у внесенні до Вищої ради правосуддя рекомендації про її призначення на посаду судді. В основу даного рішення було покладено висновок про нездатність кандидата пояснити мотиву укладання в 2016 році договору дарування нерухомого майна родичу судді (цей родич також мав статус адвоката). Йдеться про три сотки землі у Турійському районі Волинської області, які раніше були набуті адвокатом шляхом приватизації. При відчуженні ділянки її нормативна грошова оцінка склала 755 грн.

На думку членів комісії, приховування цієї інформації від інших учасників процесу не відповідає критеріям, що висуваються до особи, яка претендує обіймати посаду судді. При цьому кваліфікаційники послалися на недотримання адвокатом положень ч. 2 ст. 44 Правил адвокатської етики, згідно з якими адвокат має поважати процесуальні права адвоката, який представляє іншу сторону, і не вдаватись до дій, що грубо порушують останні.

З таким тлумаченням і застосуванням ПАЕ членами ВККС  не погодилися в органі адвокатського самоврядування.

На думку РАУ, наведені обставини свідчать про перекручування змісту ст. 44 ПАЕ Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, яка не наділена дискреційними повноваженнями щодо офіційного тлумачення  цих Правил.

Згідно з частиною другою ст. 44 ПАЕ, адвокат має поважати процесуальні права адвоката, який представляє іншу сторону, і не вдаватись до дій, що грубо порушують останні.

Обов’язок учасників судового процесу та їхніх представників  добросовісно користуватися процесуальними правами та неприпустимість зловживання ними закріплені у ч.1 ст. 44 ЦПК, ч.1 ст. 45 КАС, ч.1 ст. 43 ГПК.

В контексті процесуальних норм формування адвокатом як представником (захисником) та реалізація відповідної правової позиції щодо всіх без виключення обставин, які підлягають встановленню (доказуванню) у конкретній судовій справі, за відсутності ознак умисного спотворення юридично значимих фактів чи перешкоджання їх встановленню, охоплюється поняттям добросовісного користування процесуальним правами.

Таким чином, повага до процесуальних прав адвоката, який представляє іншу сторону, а, відповідно, й утримання від вчинення дій, що грубо порушують останні, полягає у належному (такому, що ґрунтується на принципах верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів), компетентному та добросовісному здійсненні адвокатом процесуальних повноважень (використанні процесуальних прав та дотриманні процесуальних обов’язків), визначених відповідним процесуальним Законом.

Тож Рада адвокатів України дійшла висновку, що положення ч.2 ст. 44 ПАЕ слід розуміти так, що повага до процесуальних прав адвоката, який представляє іншу сторону, і утримання від вчинення дій, що грубо порушують останні, полягає у належному,  компетентному та добросовісному здійсненні адвокатом процесуальних повноважень, визначених відповідним процесуальним законом.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Спадкування пенсій військовослужбовців: як гарантувати право на…

Конституційний Суд перевіряє конституційність припису Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» про спадкування сум пенсій, що підлягали виплаті пенсіонерові.

17:56 Вт 25.06.24 1058

Регіони

У Києві відкрили музей адвокатів-економістів

На факультеті міжнародної торгівлі і права Державного торговельно-економічного університету з’явився Кабінет-музей адвокатів-економістів.

17:12 Вт 25.06.24 1061

Законодавство

Отримати компенсацію за нерухомість на ТОТ стане простіше

У Верховній Раді схвалили ідею компенсації за знищене або пошкоджене майно на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих РФ в обмін на відмову від права власності. Втім, пропонована процедура не позбавлена недоліків.

16:21 Вт 25.06.24 1171

Дискусія

Як збирати докази з використанням ШІ дослідили адвокати

У процесі використання інструментів штучного інтелекту для збору доказів адвокат повинен розуміти, що ціною надмірної довіри до ШІ та нехтування перевіркою інформації можуть бути порушення прав і інтересів клієнта або й його свобода.

15:41 Вт 25.06.24 1282

Законодавство

Перегляд ставок акцизу на тютюнові вироби передчасний - комітет…

Адаптація Податкового кодексу до законодавства ЄС в частині підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби може бути невчасною. Першочерговими завданнями для країни, яка перебуває у стані війни, має бути економічна стабільність і підтримка бізнесу.

17:14 Пн 24.06.24 2608

Cудова практика

Як підтверджуються повноваження адвоката з БПД, пояснив ВС

З 03.08.2023 доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, є документом, що підтверджує повноваження адвоката та додаткового підтвердження не потребує.

15:28 Пн 24.06.24 2754

Дискусія

Нові правила мобілізації та особливості представництва клієнтів у…

Після змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що набрали чинності 18 травня, більше ніж удвічі зросла кількість запитів про надання правничої допомоги з питань мобілізації та відстрочки.

14:52 Пн 24.06.24 4281

Законодавство

Заборона демонтажу електрокомунікацій: про що забули нардепи

В умовах війни, коли від швидкості отримання інформації часто залежить життя громадян, особливого значення набуває функціонування електронних комунікаційних мереж. Тому випадки їх свавільного демонтажу мають бути усунуті. Але крім законодавчої заборони, також повинна бути і відповідальність.

17:36 Чт 20.06.24 7649

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл