Громадянство: як оцінювати факт створення загроз національній безпеці? | НААУ

Громадянство: як оцінювати факт створення загроз національній безпеці?

Законодавство
11:18 Чт 23.05.24 6595 Переглядів
Версія для друку

Розширення підстав для відмови іноземцям у прийнятті до громадянства України матиме наслідком формування суб’єктивних підходів, форм і методів реалізації норми закону, а також призведе до численних судових суперечок.

У Комітеті НААУ з питань міграційного права, громадянства, захисту від видворення та екстрадиції висловили зауваження до проекту Закону №9585 від 07.08.2023 «Про внесення змін до деяких законів України щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України», прийнятий Верховною Радою за основу 9 травня.

За правилами статті 9 Закону «Про громадянство України», до громадянства не приймається особа, яка:

1) вчинила злочин проти людства чи здійснювала геноцид;

2) засуджена в Україні за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину (до погашення або зняття судимості) з урахуванням рівня загрози для національної безпеки держави;

3) вчинила на території іншої держави діяння, яке визнано законодавством України тяжким або особливо тяжким злочином.

Проект пропонує доповнити цей перелік новою підставою відмови: якщо особа «своїми діями створює загрози національній безпеці держави, її суверенітету та територіальній цілісності».

Адвокати звернули увагу, що проектом не конкретизується, яким чином і який саме орган державної влади буде уповноважений встановлювати, що особа створює відповідні загрози, внаслідок чого не може бути прийнята до громадянства України.

На думку НААУ, факт, що особа створює відповідні загрози, може встановлюватися виключно судом. Але на практиці підставою для наприклад скасування дозволу на імміграцію слугує не рішення суду, яке набрало законної сили, а лист або подання від правоохоронних органів України, що особа своїми діями несе загрозу національній безпеці або громадському порядку. При цьому жодних документальних підтверджень цьому не додається. Але такий документ у розумінні законодавства не може бути належним і достатнім доказом.

Отже, дійшли висновку у НААУ, якщо закон буде ухвалено в редакції запропонованого його проекту, і при цьому не буде визначено, які саме докази підтверджують, що особа своїми діями  створює відповідні загрози, це створить ризик необґрунтованих відмов у прийнятті до громадянства України. А без обґрунтування рішення належними та допустимими доказами це потягне численні судові оскарження. Пропоноване доповнення ст. 9 Закону «Про громадянство України» допускає довільне тлумачення положень, що призведе до формування суб’єктивних підходів щодо їх змісту, а також форм і методів реалізації.

Ці та інші зауваження і пропозиції направлені до Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Доступ до професії

Нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації…

Невиконання адвокатом вимог з підвищення кваліфікації є триваючим дисциплінарним проступком. Він припиняється або отриманням відповідного електронного сертифікату (що підтверджує виконання вимог), або притягненням особи, винної у невиконанні професійного обов’язку, до дисциплінарної відповідальності.

17:36 Пт 14.06.24 2785

Дискусія

Як захистити права добросовісних набувачів у спорах про повернення…

Осіб, які придбали майно у власників, що не мали права на відчуження цього майна, називають «добросовісними набувачами». Як захистити їхні права у категорії спорів про повернення цього майна у державну власність?

11:58 Чт 13.06.24 4816

Дискусія

Нормотворчі ініціативи щодо політичних партій дослідили на…

Інститут політичних партій у демократичному суспільстві є колективним інструментом вираження політичної волі. І партії повинні мати можливість повною мірою реалізовувати право на свободу об’єднань і вільне висловлювання думок.

15:43 Ср 12.06.24 5742

Навчання

Сімейні спори заради відстрочки від мобілізації суперечать…

Виклики воєнного стану безпосередньо впливають на суспільні відносини та формування судової практики, в тому числі, і в сімейних спорах. Але найкращі інтереси дитини залишаються головним критерієм при ухваленні судами рішень.

12:41 Ср 12.06.24 6450

Cудова практика

Суд спростував тезу про дискримінаційний характер підвищення…

Адвокат, виконуючи протягом року обов’язок з підвищення свого професійного рівня, має можливість самостійно, без обмежень, на власний розсуд обрати той чи інший спосіб (усього їх чотирнадцять) підвищення кваліфікації.

11:52 Ср 12.06.24 6236

Гарантії діяльності

Щодо тиску НАЗК на суддів КС: заява Ради адвокатів України

11 червня Національне агентство з питань запобігання корупції поширило на своєму сайті новину під заголовком «Чи мають декларуватися члени кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури: на чий бік стане КСУ?», у якій закликало громадськість, журналістів та міжнародних партнерів уважно стежити за розглядом у Конституційному Суді України скарги члена Дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області Оксани Бухтоярової щодо конституційності деяких положень Закону України «Про запобігання корупції». Засідання КСУ за цією справою має відбутися о 10 годині 12 червня 2024 року.

8:48 Ср 12.06.24 6597

Законодавство

Локалізація публічних закупівель: чи працює закон (результати…

Вдосконалення механізму ведення реєстру виробників товарів з локалізацією не тільки зменшить рівень шахрайських схем у реєстрі, але й підвищить зацікавлення інвесторів до розвитку українського бізнесу.

12:21 Вт 11.06.24 5018

Дискусія

Як захистити права дитини, коли батьки нею маніпулюють?

Поки батьки вирішують особисті спори, права дитини порушуються і вона стає механізмом для вирішення конфліктів між дорослими. Як наслідок – дитина потерпає від психологічного і фізичного насилля. Як захистити права дитини, коли законні представники не діють в її інтересах?

11:39 Вт 11.06.24 5223

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл