У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував рішення суду | НААУ

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував рішення суду

Гарантії діяльності
13:43 Вт 14.05.24 5783 Переглядів
Версія для друку

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

15 березня у квартирі столичного адвоката проводився обшук. Його підставою була ухвала слідчого судді, який частково задовольнив клопотання прокурора. Зокрема, суддя дозволив вилучати певні речі, що мали відношення до розслідуваної справи, але відмовив у частині вилучення техніки.

Тим не менш, слідчий вийшов за межі дозволу і, попри заперечення самого адвоката та члена Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Юрія Юрченка, також вилучив мобільний телефон та ноутбук, які містили адвокатські досьє та інші відомості, що складають адвокатську таємницю.

Факт порушення гарантій адвокатської діяльності був унесений до протоколу слідчої дії.

Пізніше, коли вирішувалося питання про накладення арешту на вилучене майно, слідчий суддя залишив відповідне клопотання прокурора без задоволення. Зокрема, суд указав на неможливість порушення адвокатської таємниці та гарантій адвокатської діяльності, а саме те, що вилучення мобільного телефону та ноутбуку було проведено без розмежування інформації, що охоплюється адвокатською таємницею, від будь-якої іншої.

Тим не менш, слідчий відмовився повертати незаконно вилучені речі. Тоді адвокат звернувся до суду зі скаргою на його бездіяльність, яка була задоволена. Але правоохоронці проігнорували і це рішення. Більше того, стало відомо, що слідчий направив гаджети до експертної установи, аби скопіювати інформацію.

Оскільки процесуальні можливості можливості були вичерпані, адвокат звернувся за допомогою до НААУ.

У Комітеті захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності відзначили, що майно, яке було вилучене під час обшуку, не є речами та документами, які містять відомості про обставини вчинення злочину, не є знаряддям вчинення вказаного злочину, не має значення для встановлення істини у цьому кримінальному провадженні та не було зазначене в ухвалі слідчого судді. Також звернули увагу, що вилучення документів та електронних носіїв, які містять адвокатську таємницю, за годину до призначеного часу проведення судового засідання у цивільній справі, в якій адвокат брав участь, свідчило про намагання чинити на нього тиск.

Крім того, протиправне вилучення та утримання речей, документів і незаконне копіювання інформації, що містить адвокатську таємницю, є  невизнанням професії та статусу адвоката, його ролі в суспільстві як конституційного суб’єкта в системі правосуддя.

«Такі дії правоохоронців безумовно свідчать про перешкоджання адвокатській діяльності і веде до втрати довіри до органів державної влади. І це ставить під сумнів ефективність проведених численних реформ, - говорить Ю.Юрченко. - Більше того, коли порушуються професійні права адвоката, його має захищати держава. Це норма Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність. Адвокати не повинні ідентифікуватися з клієнтами та їхніми справами у зв’язку з виконанням професійних обов’язків».

На прохання адвоката Комітет підготував та направив до прокуратури та нацполіції листи з вимогами вжиття заходів щодо усунення порушень професійних прав та гарантій адвокатської діяльності.

У відповідь прокуратура повідомила, що суд апеляційної інстанції, який переглядав рішення про відмову в арешті, також став на бік адвоката і зараз вживаються заходи щодо повернення вилученого майна законному власнику.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 483

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 2033

Законодавство

Сплата судового збору за позов немайнового характеру: що варто…

Спроба спростити правила сплати судового збору може призвести до ситуації правової невизначеності, коли на випадок подання позову з кількома вимогами немайнового характеру не буде регулюючої норми.

14:12 Пн 15.07.24 3398

Законодавство

Повноваження дізнавача мають враховувати форму досудового…

Кримінальний процесуальний кодекс дійсно потребує уточнення компетенції дізнавача, органу дізнання та керівника цього органу. Разом із тим їхні повноваження мають узгоджуватися із формою, в якій здійснюється розслідування кримінальних проступків.

9:49 Пт 12.07.24 8258

Гарантії діяльності

Споживачів грантів забронювали. А як щодо адвокатів?

На тлі рішення Кабміну про визнання критично важливими громадських організацій, які є виконавцями проектів міжнародної допомоги на іноземні гранти, та бронювання від мобілізації усіх їхніх співробітників, залишається незрозумілою позиція Уряду з цього питання щодо адвокатів.

8:56 Пт 12.07.24 9553

Дискусія

Вибори у післявоєнний час: виклики організації обговорили в Острозі

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Судовий захист політичних та громадянських прав і свобод у довоєнний, воєнний і післявоєнний час».

16:46 Чт 11.07.24 8927

Законодавство

Дезертирів звільнятимуть від відповідальності за двох умов

Законодавча ініціатива з упровадження механізмів звільнення військовослужбовців Збройних Сил від кримінальної відповідальності за вчинення військового кримінального правопорушення заслуговує на підтримку. Водночас, вона містить дискусійні положення.

15:58 Чт 11.07.24 9418

Видання

Бюлетень Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики…

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ підготував бюлетень за квітень - червень 2024 року.

13:43 Ср 10.07.24 7676

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл