Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором? | НААУ

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

Етика
18:36 Вт 30.04.24 7314 Переглядів
Версія для друку

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникають з договору про надання правничої допомоги.

На це звернула увагу Рада адвокатів України, яка сьогодні, 30 квітня, роз’яснила ст.ст. 14, 15, 17 Правил адвокатської етики щодо відносин адвоката з клієнтом та межі перевірки КДКА підстав для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Доповідач у цьому питанні голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова наголосила на важливості цього питання, якому РАУ досі не приділяла належної уваги. І розглядалося воно у зв’язку зі зверненням адвоката, повноваження якої своїм рішенням підтвердив господарський суд в ході розгляду справи. Але пізніше повноважність адвоката за скаргою процесуального опонента поставила під сумнів КДКА одного з регіонів.

Значна частина проваджень, які сьогодні розглядаються дисциплінарними палатами, так або інакше пов'язана з оцінкою договорів на правничу допомогу між адвокатом і клієнтом. При цьому там не завжди звертають увагу, що згідно зі статтею 27 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» до такого виду договору  застосовуються загальні вимоги договірного права, які є пріоритетними. 

Оскільки ж до договору про надання правничої допомоги застосовуються визначені цивільним законодавством загальні вимоги договірного права, що випливають із виникнення, дії та припинення договору, а також визначено орган на їх тлумачення (відповідно до ст. 213 Цивільного кодексу ним є суд), то у кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури та Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури відсутні повноваження на оцінку правовідносин, що виникли між клієнтом та адвокатом, а також  повноважень останнього (договір про надання правничої допомоги, довіреність, ордер, доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання БПД, шляхом застосування Правил адвокатської етики у процедурі дисциплінарного провадження.

При цьому у РАУ уточнили, що зазначене правило не стосується укладення договорів про надання правничої допомоги адвокатами, які зупинили чи припинили адвокатську діяльність, або укладають їх  перебуваючи в умовах обставин несумісності (народні депутати, судді, прокурори, державні службовці, військовослужбовці або особи, які здійснюють альтернативну військовій службу). Дії таких осіб усе ж мають бути оцінені КДКА з точки зору їх не відповідності вимогам Закону та Правил адвокатської етики. Тому у разі  надходження дисциплінарної скарги КДКА повинна встановити наявність  відомостей про адвоката в ЄРАУ (щодо  зупиненої чи припиненої адвокатської діяльності, обставин несумісності, а також наявності у особи, яка уклала договір про надання правничої допомоги, статусу адвоката).

Також Рада адвокатів України дійшла висновку, що Закон не надає КДКА такого права, як вихід за межі дисциплінарної скарги з власної ініціативи,  оскільки зазначене є порушенням гарантій адвокатської діяльності.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Межі діяльності адвоката БПД на окремій процесуальній дії…

Коли адвокат БПД викликається на розгляд клопотання про продовження строку запобіжного заходу, чи може він брати участь у розгляді заяви про відвід судді чи прокурора? Якщо ні, то обвинувачений залишиться без захисника.

13:52 Вт 21.05.24 190

Навчання

Коучинг в адвокатурі: ноу-хау, яке допоможе професійному росту

Правила адвокатської етики визначають, що адвокат має постійно підвищувати свої професійні навички та знання. Одним із інструментів, який допоможе покращити продуктивність, ефективність та рівень стресостійкості, розвинути навички лідерства та досягти своїх кар'єрних цілей є коучинг.

14:23 Пн 20.05.24 2064

Дискусія

Як діяти, коли орган опіки і піклування не надсилає письмовий…

Сімейний кодекс України покладає, в тому числі на орган опіки та піклування, обов'язок подати письмовий висновок щодо розв'язання спору. Проте не рідко державний орган ігнорує це зобов’язання.

15:23 Пт 17.05.24 6549

Етика

Валентин Гвоздій: Чому адвокат не може свідчити проти свого клієнта

Коли адвокат без згоди клієнта розголошує довірену йому інформацію (наприклад, аби досягти угоди у кримінальному провадженні і зменшити собі покарання), це містить ознаки дисциплінарного правопорушення.

13:52 Пт 17.05.24 6532

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 7467

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 8043

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 9244

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 11347

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл