Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники НААУ та IBA | НААУ

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники НААУ та IBA

Гарантії діяльності
9:41 Чт 18.04.24 7122 Переглядів
Версія для друку

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

Про це під час робочої зустрічі говорили голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова з виконавчим директором Міжнародної асоціації юристів (International Bar Association, IBA) Марком Еллісом у Києві, 17 квітня.

Нагадаємо, у ВР зареєстровано кілька проектів (№8077 від 26.09.2022, №10136 від 09.10.2023), якими пропонуються розширення ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу. Зокрема, вважати таким злочином здійснення незалежної професійної діяльності у взаємодії з окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Попри те, що частина територій сьогодні тимчасово окуповані, за законодавством вони залишаються частиною України. На цьому наголосила Л.Ізовітова, пославшись на  Закон «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Однією із цілей державної політики на таких територіях визначено забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб. А це конституційна функція адвокатури - забезпечити реалізацію права кожного на правничу допомогу.

Отже, за логікою авторів подібних ініціатив, громадян, які залишилися в окупації, слід позбавити конституційної гарантії, а адвокатів, які наважаться виконувати Конституцію - карати як злочинців.

Крім того, звернула увагу очільниця НААУ, колабораціонізм – це співробітництво з владою ворога. А адвокатська діяльність – професійна і незалежна від держави. Вона жодним чином не пов’язана ні з політикою, ні з пропагандою, ні з агресією. За таких обставин покарання адвокатів абсолютно не вкладається у європейські стандарти справедливого суду.

Раніше М.Елліс і сам наголошував на необхідності додержання високих міжнародних стандартів справедливого суду навіть в умовах війни. «Важливо розуміти, що захист права на справедливий суд - це не лише забезпечення того, щоб процеси захищали фундаментальні права особи, - вважає юрист. - Це також забезпечення сприйняття світом кримінально-правової системи України як чесної та справедливої».

Керівник IBA прямо пов’язував забезпечення Україною справедливості у таких процесах із подальшою міжнародною підтримкою. «Україна вкрай зацікавлена в тому, щоб продемонструвати, що її судові процеси є справедливими, - переконаний він. - Це стане частиною української спадщини. Відсутність справедливого судочинства підірве верховенство права та поставить під загрозу підтримку України з боку міжнародного співтовариства».

«Меседж має бути таким: «Без справедливості в цих судових процесах ми нічим не кращі, ніж Росія», - резюмував М.Елліс.

Крім цього, в ході зустрічі було надано оцінку напрямам взаємодії НААУ та IBA. Керівник секретаріату НААУ Вадим Красник висловив вдячність за системну підтримку, яка надається IBA українській адвокатурі. Серед удало реалізованих проектів він назвав:

  • технічне забезпечення пунктів незламності на базі органів адвокатського самоврядування засобами безперебійного живлення,
  • оцифрування архівів, що зберігаються в радах адвокатів та КДКА регіонів (придбання копіювально-сканувального обладнання)
  • допомога міжнародної спільноти українським адвокатам за лінією роботи опікунської ради.

Про правила роботи опікунської ради, принципи розподілення нею коштів, загальні суми надходжень і витрат розповіла член цієї ради, представник Рівненської області у Раді адвокатів України Ганна Лазарчук. Вона запевнила керівника IBA у повній прозорості діяльності органу і системне звітування перед донорами.

Зі свого боку М.Елліс запевнив у подальшій підтримці IBA ініціатив НААУ з надання допомоги адвокатам, які постраждали під час війни.

Директор IBA відвідує Національну асоціацію вчетверте. Перші три візити були у серпні 2022 року, лютому та серпні 2023 року.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Етика

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникає з договору про надання правничої допомоги.

18:36 Вт 30.04.24 612

За кордоном

Використання ШІ стає безумовною перевагою у діяльності адвоката -…

Цього місяця у Сан-Дієго (США) Американська асоціація юристів (American Bar Association, АВА) провела щорічну весняну конференцію на тему «Оволодіння майбутнім: революціонізація вирішення спорів у динамічному світі».

14:19 Вт 30.04.24 768

Самоврядування

Адвокатура має не тільки виглядати, але і діяти незалежно, - IBA

«За роки мого знайомства з Україною, можу з упевненістю сказати, що Національна асоціація адвокатів України добре представляє українську адвокатську спільноту на міжнародній арені. Адвокати, з якими я тут зустрічаюся, мають дуже високий рівень».

12:42 Вт 30.04.24 893

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 2315

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 6877

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 7894

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 6684

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3671

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл