Стандарти захисту і справедливий суд під час війни прокоментували в ІВА | НААУ

Головна цитата

«Без справедливості в цих судових процесах ми нічим не кращі, ніж Росія»

Публікація

Стандарти захисту і справедливий суд під час війни прокоментували в ІВА

9:48 Вт 24.10.23 Автор : «Закон і Бізнес» 4584 Переглядів Версія для друку

Українське суспільство не сприймає роботу адвоката із захисту воєнних злочинців і їх посібників (колаборантів). Громадяни не розуміють, як можна надавати правничу допомогу тим, хто вбиває мирних людей та руйнує житло.

У ЗМІ постійно публікуються факти порушення гарантій адвокатської діяльності правоохоронними органами: ототожнення адвоката з клієнтом, порушення адвокатської таємниці, ігнорування вимог закону під час обшуків у адвокатів, вчинення тиску аж до побиття.

Можливо, в умовах війни варто переглянути правові стандарти захисту у бік спрощення? Відповідь на це запитання видання в інтерв’ю виданню «Закон і Бізнес» відповів виконавчий директор Міжнародної асоціації юристів (International Bar Association, IBA) Марк Елліс.

«Після того, як перші судові процеси над полоненими російськими військовими привернули велику увагу громадськості, українські адвокати зіткнулися з незвіданою цариною міжнародних кримінальних процесів», - зауважив він.

Керівник IBA наголосив на необхідності додержання високих міжнародних стандартів справедливого суду навіть в умовах війни. «Важливо розуміти, що захист права на справедливий суд - це не лише забезпечення того, щоб процеси захищали фундаментальні права особи, - вважає юрист. - Це також забезпечення сприйняття світом кримінально-правової системи України як чесної та справедливої».

М.Елліс прямо пов’язує забезпечення Україною справедливості у таких процесах із подальшою міжнародною підтримкою. «Україна вкрай зацікавлена в тому, щоб продемонструвати, що її судові процеси є справедливими, - переконаний він. - Це стане частиною української спадщини. Відсутність справедливого судочинства підірве верховенство права та поставить під загрозу підтримку України з боку міжнародного співтовариства».

«Меседж має бути таким: «Без справедливості в цих судових процесах ми нічим не кращі, ніж Росія», - резюмував М.Еліс.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Інші публікації автора

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл