Хай спробують, а ми подивимось, - заступник голови ВС про використання ШІ адвокатами | НААУ

Хай спробують, а ми подивимось, - заступник голови ВС про використання ШІ адвокатами

Cудова практика
13:12 Вт 09.04.24 4385 Переглядів
Версія для друку

«Якщо йдеться про те, чи можуть адвокати використовувати штучний інтелект для того, щоб створювати документи, які вони подадуть у судовому процесі, то, мабуть, тільки практика буде критерієм істини».

Так заступник Голови Верховного Суду, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Олександр Мамалуй відповів на запитання журналіста видання «Юридична практика», чи можуть адвокати апелювати до суду за допомогою використання ШІ.

Запитання було поставлене у зв’язку із ухвалою КГС ВС від 08.02.2024 у справі № 925/200/22, якою суд визнав подання заяви про роз’яснення постанови ВС (яка містила апелювання до «позиції» ChatGPT) зловживанням процесуальними правами. Суддя відмовився коментувати саме рішення. Водночас, допустив можливість застосування ШІ під час створення процесуальних документів.

«Хай спробують, а ми подивимось, як це вплине на загальну ситуацію із судочинством, чи збереже воно риси, які в нього мають бути: справедливість і безпосередність», - також зазначив він.

Повністю інтерв’ю О.Мамалуя можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо у згаданій справі одна із сторін подала заяву про роз’яснення постанови Верховного Суду. Цікавило застосоване у ній поняття «добровільне зобов`язання». Серед іншого, заявник послався на роз’яснення, що надав штучний інтелект ChatGPT. Також вказувалося, що вжите судом поняття суперечить теоретичному поняттю, закріпленому в нормах матеріального права.

У Верховному Суді це сприйняли так, що заявник просить їх спростувати чи підтвердити те, що з окресленого питання згенерував штучний інтелект, який не визнається як джерело достовірної науково доведеної інформації, на противагу висновкам, що були зроблені судом в судовому рішенні. У такий спосіб заявник поставив під сумнів суддівський розсуд та судове тлумачення цього питання у рішенні, що набуло статусу остаточного, чим знехтував авторитет судової влади.

Також суд указав, що протиставлення висновків судової палати ВС з правового питання та штучного інтелекту, який не має нормативного регулювання та науково доведеного підґрунтя для використання, неминуче спричиняє проблеми з точки зору впливу на авторитет Верховного Суду, його судової практики та довіри до судової влади в цілому.

Відтак, дії заявника у сукупності з іншими процесуальними порушеннями були розцінені як вияв неповаги до суддів та зловживанням правом на подання заяви, тому ВС залишив заяву про роз’яснення постанови без розгляду.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1317

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2609

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4024

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4279

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5723

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13663

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл