Засідання Комітету захисту професійних прав адвокатів Ради адвокатів Київської області | НААУ

Засідання Комітету захисту професійних прав адвокатів Ради адвокатів Київської області

Регіони
13:56 Вт 01.12.15 2876 Переглядів
Версія для друку

Чергове засідання Комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області відбулося 25 листопада 2015 р. Порядок денний заходу містив в собі питання захисту, а також осуду адвокатів регіону.

Засідання почалось із обговорення проблем неправомірного втручання та грубого перешкоджання адвокату у здійсненні професійної діяльності.

Так, до Комітету звернувся адвокат Євген Г. із заявою щодо порушення його прав з боку правоохоронних органів під час намагань надати правову допомогу клієнту. Слідчі Генеральної прокуратури України не допускали адвоката до приміщення, де проводився обшук. При цьому, оперуповноважені ОВС УПЗСЕ ГУ МВС України в Київській області нанесли адвокату легкі тілесні пошкодження, що підтверджені висновком судово-медичної експертизи.

Голова Комітету Ілля Костін висловив підтримку адвокату, а також зазначив, що застосування заходів фізичного впливу до захисника або представника під час здійснення ними професійної діяльності є неприпустимими та злочинними.

Член Комітету Тарас Безпалий зауважив, що адвокатом було подано заяву до міліції про вчинення щодо нього кримінального правопорушення за ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), проте заява не була внесена до ЄРДР.

Скарга на бездіяльність слідчого залишена без задоволення слідчим суддею. Заступник Голови Комітету Марія Островська звернула увагу на те, що доцільно звернутись з новою заявою про вчинення кримінального правопорушення безпосередньо до прокуратури, при цьому кваліфікуючи протиправні дії саме за ч. 2 ст. 368 КК (насильство щодо захисника чи представника особи).

Член Комітету Петро Варишко зазначив, що незважаючи на встановлення профільним законом та Кодексом прав та гарантій діяльності адвокатів, працівники правоохоронних органів продовжують безцеремонно нехтували ними саме з позиції застосування фізичного впливу проти захисників, з чим він особисто, як адвокат теж нещодавно зіштовхнувся, але не став турбувати колег по Комітету та вирішив проблему власними силами.

Також, на засіданні розглядались питання участі у слідчих діях стосовно адвокатів Київської області.

Зокрема, член Комітету Марія Островська повідомила, що слідчими СУ ГУ МВС України в м. Києві, а також прокуратури Київської області було проведено обшук в приміщенні, яке є робочим місцем адвоката Олександра Ш. Незважаючи на те, що прокурор мав намір здійснити обшук саме в офісі адвоката, в ухвалі слідчого судді була зазначена помилкова адреса, за якою фактично знаходився продуктовий магазин.

Але слідчих прокуратури така «дрібничка» не зупинила і ухвала була виконана, в результаті чого було вилучено оригінал свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. При цьому, всім було зрозуміло, що такі дії вочевидь свідчать про тиск на адвоката за професійну діяльність з боку правоохоронних структур.

Негативним показником діяльності деяких адвокатів регіону, на жаль, стали факти, виявлені під час неодноразової участі в обшуку приміщення, «орендованого» адвокатом Тарасом Х., який насправді здійснював прикриття незаконної фінансової діяльності підприємства.

Так, члени Комітету Олександр Байдик та Ганна Зосименко доповіли, що до Комітету звернулися працівники правоохоронних органів з повідомленням про намір провести обшук в приміщенні, яке використовується адвокатом Тарасом Х. Проте, здійснивши виїзд на місце проведення слідчих дій, члени Комітету побачили, що за дверима із наклеєними наліпками Ради адвокатів Київської області про «адвокатську таємницю» знаходиться не робоче місце адвоката, а підозрілі склади із касовими апаратами, схожі на незаконні конвертаційні центри.

Керівник правового відділу Ради адвокатів Київської області Вікторія Ніколаєнко повідомила, що Головою Ради було створено комісію, яка зафіксувала факт порушення адвокатом закону та правил адвокатської етики, а також вжито необхідних заходів для запобігання порушень з боку адвоката в майбутньому.

Голова Ради адвокатів Київської області Петро Бойко висловив перед Комітетом обурення щодо ситуації, яка склалася та звернув увагу на необхідність захисту реально, а не уявно порушених прав адвокатів та сприяти дотриманню професійної таємниці, а не таємниці сумнівного бізнесу їх клієнтів. Комітет має стояти на попередженні подібних зловживань, щоб внаслідок незаконної діяльності деяких колег не допустити появи плям на загальній репутації адвокатів Київщини.

За прикриття гарантіями адвокатської діяльності незаконної діяльності своїх клієнтів, Комітет захисту прав адвокатів буде ініціювати питання дисциплінарної відповідальності винних колег!

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 477

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1637

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1914

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3159

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3104

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2145

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3145

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3477

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл