Реформування юридичної освіти: готується концепція змін | НААУ

Реформування юридичної освіти: готується концепція змін

Доступ до професії
12:16 Ср 20.03.24 4040 Переглядів
Версія для друку

До 31 червня 2024 року у Верховній Раді напрацюють Концепцію правового регулювання вищої юридичної освіти, яка встановить рамки подальшої нормотворчої діяльності у цій сфері.

Відповідне рішення було ухвалено за підсумками першого засідання робочої групи з питань реформування юридичної освіти при Комітеті ВР з питань правової політики. Засідання групи проходило 19 березня в Інституті правотворчості та науково-правових експертиз НАН України. Участь у заході взяв заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій.

Нагадаємо, 8 листопада 2023 року Європейська комісія оприлюднила Звіт щодо України за 2023 рік, у якому, розглядаючи проблеми судочинства та прав людини, також окреслила рекомендації щодо юридичної освіти:

«Високоякісна та вільна від корупції юридична освіта та підготовка фахівців у сфері правосуддя та правоохоронних органів є ключовими для зміцнення верховенства права та виконання зобов’язань щодо членства в ЄС. За останні роки в Україні здійснено низку заходів щодо вдосконалення юридичної освіти. Було прийнято та вдосконалено стандарти юридичної освіти, запроваджено стандартизовані іспити для вступу до юридичних вишів та магістратури, розроблено інституційну систему забезпечення якості. Однак прогрес був нерівномірним, і все ще потрібні подальші зусилля щодо реформ, зокрема для створення чіткого інституційного розмежування юридичної освіти та підготовки правоохоронних органів, посилення стандартів прийому та ліцензування юридичних шкіл, забезпечення прозорого та справедливого (заснованого на заслугах) розподілу державних коштів для підготовки майбутніх юристів, модернізації навчальних програм з акцентом на етику, практичну підготовку, право ЄС та міжнародні обміни, впровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту та боротьбу з корупцією та плагіатом».

Вже 14 грудня 2023 року Комітет ВР з питань правової політики утворив робочу групу з питань реформування юридичної освіти та затвердив її склад. До групи увійшли народні депутати, судді, представники Офісу Президента, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Міністерства освіти, Національної асоціації адвокатів України, органів прокуратури, Національної академії правових наук, закладів вищої освіти та міжнародних організацій.

Під час засідання робочої групи 19 березня експерт з освітньої політики та прав людини Офісу РЄ в Україні, доктор філософії Олександр Пижов представив напрацювання попередніх робочих груп і презентував основні аспекти унормування вищої юридичної освіти та стажу професійної діяльності в сфері права в контексті євроінтеграції, а саме:

  • кваліфікаційні вимоги;
  • стандарти освіти та практична підготовка;
  • Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ);
  • ліцензування освітньої діяльності;
  • акредитація освітніх програм;
  • розмежування юридичної освіти та підготовки правоохоронців.

За підсумками обговорення було ухвалено рішення підготувати до 31 червня Концепцію правового регулювання вищої юридичної освіти. Відповідальними за її розробку визначено співголів робочої групи – народних депутатів України Юлію Гришину та Миколу Стефанчука.

Національна асоціація адвокатів України підтримує ідею підвищення якості юридичної освіти та виступає за застосування рівних підходів до вивчення права усіма представниками юридичних професій.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Етика

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникає з договору про надання правничої допомоги.

18:36 Вт 30.04.24 111

За кордоном

Використання ШІ стає безумовною перевагою у діяльності адвоката -…

Цього місяця у Сан-Дієго (США) Американська асоціація юристів (American Bar Association, АВА) провела щорічну весняну конференцію на тему «Оволодіння майбутнім: революціонізація вирішення спорів у динамічному світі».

14:19 Вт 30.04.24 394

Самоврядування

Адвокатура має не тільки виглядати, але і діяти незалежно, - IBA

«За роки мого знайомства з Україною, можу з упевненістю сказати, що Національна асоціація адвокатів України добре представляє українську адвокатську спільноту на міжнародній арені. Адвокати, з якими я тут зустрічаюся, мають дуже високий рівень».

12:42 Вт 30.04.24 527

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 1955

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 6866

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 7869

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 6670

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3662

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл