Збої Електронного суду порушують конституційні гарантії, - НААУ | НААУ

Збої Електронного суду порушують конституційні гарантії, - НААУ

Гарантії діяльності
16:28 Чт 29.02.24 10373 Переглядів
Версія для друку

Останніми днями до Національної асоціації адвокатів України надходять численні повідомлення адвокатів про технічні збої в роботі підсистеми «Електронний суд». Зокрема, скарги стосуються неможливості авторизуватись в електронному кабінеті, що обмежує адвокатів у реалізації процесуальних прав, зокрема, подавати документи, брати участь у судових засіданнях в режимі відоконференції.

Про це НААУ поінформувала Державну судову адміністрацію України, яка відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням ВРП від 17.08.2021 № 1845/0/15-21, несе відповідальність за належне функціонування підсистеми «Електронний суд» ЄСІТС.

Адвокати також звернули увагу ДСАУ на те, що технічні збої в підсистемі «Електронний суд» призводять до порушення права людини на доступ до правосуддя та справедливий суд, гарантованого ст.55 Конституції України та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Згідно з п. 4 Положення власником програмного забезпечення ЄСІТС є держава в особі ДСАУ. ЄСІТС працює на базі основного та резервного (резервних) центрів обробки даних. Організаційне та фінансове забезпечення створення і функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС здійснює ДСАУ.

Враховуючи це, НААУ попросила ДСАУ усунути технічні проблеми в роботі підсистеми «Електронний суд» та забезпечити можливість реалізації прав учасників судових процесів.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного…

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

12:21 Вт 02.07.24 460

Призначення

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів…

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

10:32 Вт 02.07.24 613

Законодавство

Імплементація Директиви ЄС щодо акцизу на пальне: необхідний баланс

Сьогодні розбіжність між ставками акцизного податку на бензин і дизельне паливо в Україні та ЄС становить у середньому 40 %. У Верховній Раді вирішили поступово виправити цю ситуацію.

16:38 Пн 01.07.24 1704

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 6677

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 6925

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 225

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 7440

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 7306

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл