Ліцензія адвоката в Канаді: складно, але можливо | НААУ

Ліцензія адвоката в Канаді: складно, але можливо

За кордоном
10:12 Чт 29.02.24 3219 Переглядів
Версія для друку

Доступ до професії адвоката в Канаді є непростим. Утім, для іноземців, які вже мають юридичну освіту, існує спрощений порядок отримання ліцензії.

Особливості процедури розкрила представник НААУ в Канаді Вікторія Сандулєєва під час чергового вебінару циклу «Доступ до адвокатської професії за кордоном».

Вона розповіла, що загальний процес, як правило, передбачає отримання вищої освіти рівня не нижчого аніж бакалавр і наступний вступ до юридичної школи. В цілому це може займати близько 8 років, до яких ще слід додати стажування від 8 місяців до 1 року.

Але для осіб, які отримали юридичну освіту за кордоном, влада Канади передбачила спрощений порядок. Особливістю отримання акредитації в Канаді для українських адвокатів є те, що Україна не є країною загального права (Common Law Jurisdiction). Тому юрист з українською освітою не вважатиметься кваліфікованим для здійснення адвокатської практики в Канаді.

Дорожня карта для отримання українцем адвокатської ліцензії складається з декількох обов’язкових етапів:

  1. отримання оцінювання закордонної юридичної освіти від Національного Комітету Оцінювання Канади (NCA);
  2. складання тесту на знання англійської мови (результат має бути рівня не нижче 7 балів за кожну секцію Academic IELTS Test);
  3. проходження навчання та отримання ступеня магістра права або проходження спеціальних навчальних курсів для іноземних студентів у юридичній школі/університеті;
  4. отримання кваліфікаційного сертифіката від NCA та за необхідності складання додаткових іспитів;
  5. проходження обов’язкового курсу з письма та проведення юридичного дослідження в рамах цього курсу;
  6. стажування;
  7. подання заявки на прийом в адвокатську колегію відповідної провінції.

На кожному етапі є багато специфічних тонкощів, до яких треба буде ставитися з особливою увагою.

Так, на етапі оцінювання доведеться замовити переклади дипломів і додатків до них у сертифікованого канадського перекладача. Узгодити переклад з навчальним закладом та клопотати перед останнім щодо направлення саме від імені навчального закладу засвідчених копії дипломів з їх перекладом поштою з України на адресу NCA. Також НААУ має направити на адресу NCA  «Certificate of Good Standing» на ім’я апліканта. У випадку, якщо ці документи будуть відправлені аплікантом самостійно, вони не будуть прийняті NCA для оцінювання. За розгляд аплікації стягується одноразовий збір в розмірі 500 канадських доларів.

Підготовка та складання тесту з англійської мови також забере певний час і ресурси. Але важливо не припуститися помилки та готуватися саме до того тесту та рівня, який вимагається для вступу до юридичної школи або університету для отримання знань з Common Law.

Проходження спеціальних курсів та складання відповідних іспитів передбачає декілька альтернативних варіантів залежно від місця, де особа перебуває в Канаді, та її фінансових можливостей щодо оплати навчання (адже всі курси є платними незалежно від статусу апліканта в Канаді). Їхня вартість може становити від 20 до 30 тис. канадських доларів. За тривалістю такі специфічні курси та програми можуть зайняти від одного до двох років.

Під час подання заявки на вступ до учбового закладу аплікант має обов’язково надати лист NCA про оцінювання його освіти. Інакше його заявка не буде розглядатися. Як правило, курси передбачають вивчення таких дисциплін, як «Основи канадського права», «Професійний розвиток», «Конституційне право», «Кримінальне право та процес», «Адміністративне право. Етика». За бажанням студент може обрати додаткові дисципліни.

Після закінчення навчання учбовий заклад надсилає відповідні відомості щодо студента на адресу NCA, який або видає особі кваліфікаційний сертифікат, або призначає додаткові іспити. Рішення приймаються індивідуально щодо кожного заявника.

У випадку отримання кваліфікаційного сертифіката NCA заявник має пройти курс з письма та зробити юридичне дослідження. За проходження цього курсу додатково сплачується вартість від трьох до шести тисяч канадських доларів залежно від регіону.

Кваліфікаційний сертифікат NCA не вважається тим самим що й канадський юридичний ступінь освіти. Він лише засвідчує, що особа виконала вимоги NCA, та що її знання канадського законодавства аналогічні до знань особи, яка здобула юридичну освіту за затвердженою програмою Канадської юридичної школи.

Наступним етапом є стажування. Заявник може проходити його у будь-якій юридичній компанії або державному органі, в тому числі, у суді. Стажування надає спеціалісту статус «Student-In-Law». Ця посада передбачає повну зайнятість.  

Після проходження стажування спеціаліст подає заявку на вступ до адвокатської колегії відповідної провінції і може приступати до юридичної практики після офіційної церемонії та присяги, яка проводиться в суді.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1473

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2765

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4181

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4435

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5879

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13680

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл