Суддя може стати адвокатом? ВРП «відступила» від висновку ВС | НААУ

Суддя може стати адвокатом? ВРП «відступила» від висновку ВС

Доступ до професії
16:36 Вт 27.02.24 4837 Переглядів
Версія для друку

Вища рада правосуддя зробила висновок, що отримання суддею свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю з одночасним зупиненням такого права не порушує вимог несумісності. Втім, це не узгоджується із позицією Великої Палати Верховного Суду.

Такого висновку, за повідомленням «Закон і Бізнес» сьогодні, 27 лютого, дійшла Вища рада правосуддя

У ВРП сьогодні, 27 лютого, розглядали справу судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області Василя Гончарука. У нього закінчився п’ятирічний строк і суддя вирішив отримати адвокатське свідоцтво. Тим більше, що В.Гончарук так і не отримав рішення про проходження кваліфікаційного оцінювання, хоча вважав, що жодних перешкод цьому немає.

Пізніше до ВРП надійшла скарга від громадянина, який з посиланням на веб-ресурс стверджував, що суддя В.Гончарук «підпільно» пропонує послуги адвоката.

Нагадаємо, відповідно до ст. 7 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» робота на посаді судді є несумісною з діяльністю адвоката.

Але, як зазначив доповідач у справі - голова ВРП Григорій Усик, закон дійсно забороняє судді здійснювати адвокатську діяльність. Проте, сам факт отримання адвокатського свідоцтва з одночасним зупиненням його дії виключає можливість здійснення такої діяльності. А наявність такого свідоцтва лише підтверджує можливість здійснення такої діяльності у майбутньому.

Г.Усик також повідомив, що немає доказів того, що В.Гончарук здійснював адвокатську діяльність. У ЄРАУ він значиться як такий, що у грудні 2019 року отримав свідоцтво на право на зайняття адвокатської діяльності, і того ж дня призупинив його.

Посилання на «підпільні» послуги взяті до уваги не були, адже при переході за вказаним посиланням значиться, що сторінку не знайдено.

Тож члени ВРП не знайшли підтверджень тому, що суддя порушив вимоги несумісності.

Цікаво, що три роки тому Велика Палата Верховного Суду (постанова від 10.02.2021 у справі № 822/1309/17) визнала несумісним набуття статусу адвоката із статусом чинного судді. При цьому йшлося про всі стадії допуску до професії, починаючи з кваліфікаційного іспиту.

Високі судді відзначили, що бажання отримати доступ до професії адвоката, перебуваючи у статусі судді, не виглядає легітимним та суперечить меті антикорупційного законодавства. У сенсі Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо заборони займатись адвокатською діяльністю не можна відокремити мету отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю від бажання надавати (платно або безоплатно) правову допомогу.

Саме з метою займатись адвокатською діяльністю особа отримує відповідне свідоцтво. Отже, хоч закони «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та «Про судоустрій і статус суддів» прямо не забороняють суддям отримувати свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, водночас зміст поняття адвокат, суб`єкт адвокатської діяльності, а також механізм отримання такого свідоцтва свідчать про те, що процес набуття с статусу адвоката, як і сама адвокатська діяльність є несумісними зі статусом судді, - ідеться у постанові Великої Палати.

Також у Верховному Суді тоді звернули увагу на те, що у випадку складення присяги адвоката та отримання особою, яка є суддею, свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, така особа одночасно буде перебувати під дією двох присяг - судді та адвоката.

Високі судді відзначили, що отримавши свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, особа, яка є суддею, підпадає під дію законів «Про судоустрій і статус суддів» та «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». А це є недопустимим, оскільки ставить під сумнів незалежність двох інститутів один від одного».

Враховуючи таку позицію, можна дійти висновку, що діючі судді не лише не можуть отримувати свідоцтва та бути приведеними до присяги адвоката, але не можуть навіть бути допущеними до складання кваліфікаційних іспитів та стажування.

Відповідно до ч.5 ст. 13 Закону «Про судоустрій і статус суддів» висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 798

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 795

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 3659

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 6577

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 8349

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 7582

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 7309

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 8666

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл