Чому реєстраційні процедури не гарантують визнання державою права на землю (круглий стіл) | НААУ

Чому реєстраційні процедури не гарантують визнання державою права на землю (круглий стіл)

Дискусія
12:32 Пт 23.02.24 7086 Переглядів
Версія для друку

Аби не обмежувати себе строками позовної давності, органи прокуратури у земельних спорах почали підміняти віндикаційні позови негаторними. Це дало їм можливість переглядати підстави набуття права на землю будь-яким суб’єктом за будь-який період часу.

На таку схему протиправної ревізії права власності звернув увагу голова Комітету НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права Віктор Кобилянський під час круглого столу з актуальних питань земельного законодавства, який 20 лютого відбувся в офісі Федерації роботодавців України.

В.Кобилянський висловив переконання, що такий підхід органів прокуратури повністю унеможливлює дотримання в Україні принципу легітимних очікувань. Ктім того, він звернув увагу на відсутність формальної реєстрації та паспортизації земель лісового та водного фондів і відповідних об’єктів на цих землях. За таких умов висновок про належність таких земель до фондів робиться на основі локальної (часто суб’єктивної та неповної) картографічної інформації.

Резонансною для учасників виявилася думка, що жодні формальні реєстраційні процедури, які стосуються прав на землю, сьогодні не є остаточними і не підтверджують визнання державою зареєстрованих прав. Адже за наведеним вище ревізійним підходом за будь-якого попереднього правового аудиту не можна гарантувати конституційну непорушність майбутніх прав.

«Ризики, пов’язані з правовою невизначеністю статусу земель, зумовлюють складнощі із захистом прав їх володільців та інвесторів», - резюмував голова комітету НААУ.

Також він зупинився на проблематиці постійного користування землею, землями колективної власності та водним фондом, захисту речових прав на земельні ділянки.

У ході дискусії  учасники заходу обговорили варіанти виходу із ситуації, коли значна частина інвесторів, які через правову неврегульованість та свавілля державних органів втратили свої права та інвестиції, будуть шукати судового захисту поза межами України. Адже це загрожує державі масштабними стягненнями та значними репутаційними втратами.

Представником Офісу Генерального прокурора навіть була висловлена думка щодо необхідності запровадження інституту врегулювання, коли інвестор за наявності формальних порушень міг би зберегти своє дефектне право за умови відшкодування заподіяних збитків. Але така ініціатива отримала неоднозначне сприйняття через її імовірне вибіркове застосування та корупційні ризики.

Загалом, учасники круглого столу зійшлися на тому, що існуючі прогалини законодавства, відомчі перепони та корпоративні бар’єри не мають призвести до втрати Україною інвестиційного потенціалу, що зараз переважно базується на її земельних і довкілевих ресурсах. А зменшення негативного впливу цих чинників має бути спільним завданням профільних спільнот незалежно від відомчої належності.

Круглий стіл з актуальних питань земельного законодавства був організований Федерацією роботодавців України у співпраці з Комітетом НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права. Участь у заході взяли представники Офісу Генерального прокурора України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Нотаріальної палати України, Міністерства юстиції України, Асоціації міст України, Держводагентства, бізнес-спільноти.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1476

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2768

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4184

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4437

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5881

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13680

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл