Як в Англії виконуються судові рішення (матеріали круглого столу) | НААУ

Як в Англії виконуються судові рішення (матеріали круглого столу)

За кордоном
17:37 Ср 21.02.24 3389 Переглядів
Версія для друку

Європа тяжіє до приватної моделі примусового виконання судових рішень. Виконання рішень в Англії відбувається без зайвого формалізму, а судовий виконавець має широкий рівень автономії.

Про особливості виконавчого провадження та статус виконавців в Англії говорили під час круглого столу «Виконання судових рішень в Англії. Стягнення заборгованості. Аліменти. Транскордонне виконавче провадження», організованого Комітетом НААУ з питань примусового виконання рішень.

Участь у заході взяли голова цього комітету, представник НААУ в Шотландії Олександр Черних,  заступник голови Ради Асоціації приватних виконавців України Андрій Авторгов та приватний виконавець Англії Седа Акулініна.

Там, де панує державна система виконання судових рішень, витрати на утримання державних виконавців фактично сплачує кожен громадянин, незалежно від того, чи був він коли-небудь стягувачем чи боржником у виконавчому провадженні. За ідеологією ж приватної системи всі витрати, пов'язані зі стягненням, має нести особа, з вини якої порушено виконавче провадження, тобто боржник.

В Англії рішення суду виконують агентства. Щоб приватному виконавцю почати працювати, треба пройти стажування на базі агентства – це тритижневі курси, де дуже багато уваги приділяється технічним питанням. Після курсів кандидат повинен пройти стажування безпосередньо з досвідченим приватним виконавцем та має взяти справу у суді. І вже суддя, дивлячись на матеріали, за результатами стажування, вирішує чи готовий кандидат бути агентом чи ні. Після стажування кандидат отримує сертифікат High Court enforcement Agent.

Приватна система виконання судових рішень в Англії має низку переваг. Зокрема, агент не отримує жодного папірця на руки, інформація надсилається на робочий планшет і це означає, що виконавчий процес відкрито. Щоб отримати виконавче провадження на руки, треба звернутися до агентства.

Учасники круглого столу обговорили відмінності між системами Англії та України у питаннях відкриття виконавчого провадження, застосування медіаційних процедур, прав виконавців, статусах стягувача й боржника. Окрему увагу приділили питанням стягнення аліментів, правам батьків, а також дебюрократизації та цифровізації виконавчого провадження.

Учасники круглого столу дійшли висновку, що українська правова система має більш розгалужену систему прав виконавців, де більше уваги приділяється саме примусовому виконанню судових рішень, а не врегулюванню заборгованості.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1841

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3123

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4533

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4791

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6238

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13690

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11034

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11074

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл