У справі про адвокатське декларування КС опинився у патовій ситуації | НААУ

У справі про адвокатське декларування КС опинився у патовій ситуації

Cудова практика
18:26 Ср 14.02.24 11488 Переглядів
Версія для друку

Другий сенат Конституційного Суду, який мав би розглядати справу за конституційною скаргою Оксани Бухтоярової щодо конституційності подання декларацій представниками дисциплінарних органів адвокатури, виявився неповноважним.

Про особливості провадження у цій справі повідомила прес-служба КС.

Сьогодні, 14 лютого, Другий сенат розпочав усне провадження у справі щодо конституційності абзацу п’ятнадцятого частини першої статті 1, підпункту «в» пункту 2 частини першої статті 3, частини першої статті 45, частини першої статті 51-1 Закону України «Про запобігання корупції», пункту 1 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України.

Нагадаємо, йдеться про норми закону, які Національне агентство з питань запобігання корупції тлумачить розширено таким чином, що адвокати, діяльність яких апріорі не пов’язана з виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування, виходять суб’єктами декларування. Заявниця у справі (член Дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області) отримала від НАЗК повідомлення про факт неподання декларації за 2020 рік як особи, уповноваженої на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, та про зобов’язання її подати таку декларацію відповідно до Закону про запобігання корупції.

Під час сьогоднішнього пленарного засідання постійний представник ВР у КС Максим Дирдін заявив судді Другого сенату Сергію Головатому відвід.

Відповідно до ч. 1 ст. 36 Закону «Про Конституційний Суд України» сенат має діяти у складі дев’яти суддів. Але Другий сенат наразі працює у складі лише шести суддів, що критично для його повноважності.

За законом, засідання, на якому має бути розглянуте питання про відвід судді, є повноважним за присутності щонайменше шести суддів від складу сенату. Ухвалу про відвід судді ухвалюють у сенаті без участі судді, щодо якого заявлено відвід. З огляду на це Другий сенат виявився неповноважним для розгляду питання про відвід, а відтак Голова засідання оголосив перерву.

У КС повідомили, що на пленарному засіданні, крім згаданих осіб, також були присутні представник Президента у КС Сергій Дембовський, представник НААУ Марина Ставнійчук, в.о. голови НАЗК Ярослав Любченко та інші громадяни.

Переглянути відкриту частину пленарного засідання можна за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1969

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3247

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4656

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4914

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6360

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13698

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11036

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11076

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл