Навчання за кордоном: молоді адвокати діляться враженнями | НААУ

Навчання за кордоном: молоді адвокати діляться враженнями

За кордоном
12:13 Пн 05.02.24 11580 Переглядів
Версія для друку

Чим цікаве навчання за межами України? Молодіжний комітет НААУ вирішив зібрати історії від колег, які отримали такий досвід, аби розповісти адвокатам про наявні проекти, типові критерії відбору, викладачів та набуті знання.

Academy of European Law

Одним із адвокатів, хто постійно підвищує кваліфікацію, є сам голова UNBA NextGen Сергій Барбашин. Він розповів про Літній курс з європейського права інтелектуальної власності, щоб був організований Academy of European Law: ERA.  Курс проходив у місті Трір, Німеччина в період з 27 червня по 1 липня 2022 року.

Під час курсу обговорювалися правова та інституційна основа європейського права інтелектуальної власності, правова система ЄС щодо торговельних марок, європейське патентне право та інше. Інформація поєднувала як теоретичні, так і практичні аспекти, де були обговорення в робочих групах. Також, курс супроводжувався видачею прикладного матеріалу для наступного користування.

Курс передбачав можливість отримання стипендії, та відповідно з можливістю безкоштовної участі для українських адвокатів. Звичайно, за умов додержання вимог та дедлайнів організатора.

CEELI Institute

А представниця Молодіжного комітету у Чернігівській області Тетяна Веремій прямо зараз проходить курс «Права людини для практикуючих юристів», організований Чеським CEELI Institute. Ця установа багато років поспіль займається організацією міжнародного навчання для професійних юристів, спільно з Інститутом розвитку регіональної преси та Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки USAID.

Тренерами та лекторами задіяні судді та юристи ЄСПЛ. Тож курсанти мають можливість осягнути увесь спектр та багатогранність механізмів захисту прав людини, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Цей курс розрахований на 9 місяців, поєднує очні заходи в Україні та Празі та онлайн навчання на платформі. Методика навчання побудована на постійному залученні учасників у процес навчання, обмін досвідом та одночасне застосування учасниками- практикуючими юристами отриманих знань на практиці.

Учасниками є не тільки адвокати, але й судді, прокурори та науковці. І спілкування між юристами різних професій коригує підходи до співпраці та комунікації, об’єднує спільними цінностями, в центрі яких – захист прав людини.

Процедура відбору відбувалась на конкурсній основі, кандидати повинні були заповнити анкету, частиною якої було написання мотиваційного листа. Знання іноземних мов  було перевагою, але не було визначальним для проходження конкурсного відбору.  

Professional Fellows Program, Літня академія ООН

Учасник програм навчання та обмінів в США, Німеччині, Швеції, Польщі, Естонії адвокат Андрій Наконечний також розповів про свій досвід у міжнародному навчанні.

Серед різних міжнародних обмінів і навчання, в яких він брав участь, найбільше враження на адвоката справила програма Professional Fellows Program (PFP), яка проходила у США. В рамках програми він стажувався у Департаменті охорони навколишнього середовища та сталого розвитку округу Кук (Чикаго, штат Іллінойс) та у Вашингтоні. Дізнався про неї під час презентації Посольства США в Україні.

«Знати про програму – це лише половина справи, - говорить авдокат. -  Дуже важливо розуміти окремі нюанси: кого шукають (ідеальний кандидат), обмеження, факультативні вимоги. Може скластися ситуація, коли ви начебто підходите, але після презентації та кількох запитань, розумієте, що слід покращити знання чи навики щоб бути більш конкурентним, або, що така програма вам не цікава».

А.Наконечний порівнює процес оцінювання для участі у програмах з улаштуванням на роботу. Адже серед десятків (а інколи й сотень) інших кандидатів потрібно довести що саме ви є тим ідеальним кандидатом. А для цього слід продемонструвати, що ви не лише повністю відповідаєте всім критеріям участі, а й володієте унікальними вміннями, знаннями (які виділяють серед інших), або участь в саме такій програмі допоможе їх отримати. Адже ці знання та вміння є критичними для вашої роботи чи кар’єри.

Адвокат радить уважно читати умови, консультуватися з колегами які є випускниками, подумати запитання, які можуть поставити, як підсилити свої слабкі сторони та показати сильні. «На моєму досвіді є програми, відбір у яких тривав тиждень без додаткових уточнень, а були – коли рішення очікував півроку і потрібно пройти кілька співбесід та екзамен – перевірку рівня знання англійської мови», - пояснив А.Наконечний. - І тут однозначна рекомендація – не боятися брати участь у таких програмах та бути наполегливим».

Йому, як члену спільноти випускників, Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини запропонувало та профінансувало (після успішного проходження відбору) програму навчання в ООН – Літню Академію ООН «Урядування для сталого розвитку».

Платформа HELP (ToTs)

Представниця Молодіжного комітету у Донецькій області Тетяна Рабко у 2022 році долучалася до тренінгу для тренерів платформи HELP (ToTs), що проходив у Страсбурзі.

Метою ToTs є підготовка учасників до виконання ролі тренерів HELP для адвокатської спільноти та інших професіоналів у галузі права, а також набуття навичок для успішного навчання на онлайн — курсах HELP. Відбір відбувався за результатом розгляду мотиваційних листів учасників.

Під час тренінгу учасників ознайомили з роботою платформи HELP та алгоритмом національної адаптації курсів HELP. По завершенню навчання необхідно було виконати практичне завдання по створенню тестового курсу на платформі. Можливість проходження підготовки учасників до виконання ролі тренерів HELP дозволило отримати нові знання та навики щодо роботи платформи HELP а також зустріти однодумців.

Учасники отримали Сертифікат тренера HELP. Приємним бонусом стала можливість відвідати будівлю Європейського суду з прав людини.

***

«Участь у міжнародних навчальних програмах для адвокатів – це гарна можливість підвищити свій професійний рівень та отримати нові унікальні знання або переваги в роботі, - переконаний С.Барбашин. - Деякі роботодавці, особливо серед міжнародних організацій і компаній, дуже цінують участь у міжнародних навчаннях чи стажуваннях, і такий досвід є перевагою при прийомі на роботу».

На його погляд, ще одним результатом навчання є долучення до спільноти  випускників і мережа корисних контактів. Учасникам таких спільнот періодично пропонують цікаві можливості. «Тож міжнародні програми стають для адвокатів трампліном до професійного зросту та успішної кар’єри», - резюмував голова Молодіжного комітету НААУ - UNBA NextGen. 

Даний матеріал є першою публікацією в запланованій рубриці. Тож, якщо ви маєте цікаві історії, пов’язані із навчанням за кордоном, а також бажаєте поділитися набутим досвідом, надсилайте інформацію члену команди координатора комітетів НААУ Олені Давидюк (o.davydiuk@unba.org.ua).

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Як діяти, коли орган опіки і піклування не надсилає письмовий…

Сімейний кодекс України покладає, в тому числі на орган опіки та піклування, обов'язок подати письмовий висновок щодо розв'язання спору. Проте не рідко державний орган ігнорує це зобов’язання.

15:23 Пт 17.05.24 1735

Етика

Валентин Гвоздій: Чому адвокат не може свідчити проти свого клієнта

Коли адвокат без згоди клієнта розголошує довірену йому інформацію (наприклад, аби досягти угоди у кримінальному провадженні і зменшити собі покарання), це містить ознаки дисциплінарного правопорушення.

13:52 Пт 17.05.24 1815

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 2962

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 3352

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 4144

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 6875

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 5039

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 5030

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл