Адвокату повідомили про підозру у справі її клієнтів | НААУ

Адвокату повідомили про підозру у справі її клієнтів

Гарантії діяльності
15:20 Пн 22.01.24 12412 Переглядів
Версія для друку

Прокурор вручив адвокату повідомлення про підозру у вчиненні злочину в рамках провадження, де вона була захисником підозрюваних. За дорученням Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності цьому випадку мають дати належну оцінку в ОГП та Нацполіції.

З відповідним зверненням щодо факту ототожнення адвоката з клієнтом до профільного комітету звернулася голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

У НААУ нагадали про Основні положення ООН про роль адвокатів, прийняті VIII Конгресом ООН по запобіганню злочинам. Документом визначено, що держави мають забезпечити адвокатам можливість здійснювати їхні професійні обов’язки без залякування і перешкод, і виключити будь-яку можливість піддавати покаранню або погрожувати його застосуванням щодо адвоката за дії, здійснювані відповідно до визнаних професійних обов’язків, стандартів та етичних норм.

Адвокати не повинні ідентифікуватися з клієнтами та їхніми справами у зв’язку з виконанням професійних обов’язків; при цьому адвокат повинен мати кримінальний і цивільний імунітет від переслідувань за заяви, що стосуються справи, зроблені у письмовій або усній формі при сумлінному виконанні свого обов’язку і здійсненні професійних обов’язків у суді.

Пряму заборону ототожнення адвоката з клієнтом також містить п. 16 ч. 1 ст. 23 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». І згідно з рішенням Ради адвокатів України від 05.08.2020 №49 «Про недопущення ототожнення адвокатів з клієнтами та втручання в професійні права адвокатів» ця законодавча заборона спрямована перш за все на безперешкодне надання професійної правничої допомоги та забезпечення її високого рівня і ефективності надання, що у свою чергу є однією з гарантій права кожного на справедливий суд.

РАУ вважає, що ототожнення адвоката з клієнтами, навішування на нього ярликів про «змову з клієнтом», «спільний з клієнтом злочинний умисел» тощо порушують гарантоване право адвоката на недоторканність честі, гідності та ділової репутації, а також дискредитує його в очах клієнта та несе загрозу з формування негативної суспільної думки про наявність вини у діях адвоката. І випадки ототожнення адвокатів із клієнтами становлять перешкоди для утвердження в Україні принципів верховенства права, незалежності системи правосуддя.

Таким чином, повідомлення про підозру адвокату у межах кримінального провадження, де вона є захисником, є не лише порушенням гарантій адвокатської діяльності, але й містить склад злочину, передбаченого ч. 2 ст. 397 (Порушення встановлених законом гарантій діяльності захисника, вчинене службовою особою з використанням свого службового становища) Кримінального кодексу України.

Раніше за цим фактом Комітетом захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ було направлено листи до Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України та Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві.

У відповідь на звернення до Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, голова цього комітету Сергій Іонушас повідомив, що направив інформацію до Офісу Генпрокурора та Національної поліції України для організації перевірки із порушених питань. Про її результати та прийняте рішення Національну асоціацію адвокатів України буде поінформовано додатково.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1878

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3160

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4569

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4827

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6274

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13692

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11034

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11074

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл