Адвокатам, які є самозайнятими особами, дозволять відпустки, - проект | НААУ

Адвокатам, які є самозайнятими особами, дозволять відпустки, - проект

Законодавство
13:00 Вт 26.12.23 15932 Переглядів
Версія для друку

Конституційне право на відпочинок забезпечується зокрема наданням щорічної відпустки. Її мінімальна тривалість, а також інші умови здійснення цього права визначаються законом. Але це право сьогодні не можуть реалізувати самозайняті особи, в тому числі, адвокати.

Виправити цю ситуацію запропонували народні депутати у проекті №10357 від 18.12.2023 «Про внесення змін до Закону України «Про відпустки» щодо врегулювання права самозайнятих осіб на отримання відпустки», текст якого нещодавно з’явився на сайті Верховної Ради.

Нагадаємо, згідно з підпунктом 14.1.226 Податкового кодексу самозайнятою особою – вважається платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність. До останньої відноситься в тому числі діяльність адвокатів за умови, що така особа не є працівником або ФОПом та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання. Адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою (ст.ст. 4,13 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Проектом №10375 пропонується закріпити, що самозайняті особи мають право на щорічну основну відпустку тривалістю строком один календарний місяць.

Реалізувати це право вони можуть шляхом подання заяви щодо періоду щорічної відпустки до початку такої відпустки у довільній формі до органу податкової служби за місцем реєстрації.

Автори законодавчої ініціативи пояснюють, що сьогодні Закон про відпустки регламентує право на відпустки лише для громадян України, які є перебувають у трудових відносинах із юридичними особами або працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Відповідне право для самозайнятих осіб врегульовано лише частково, а саме фізичні особи-підприємці 1 та 2 групи мають можливість призупинити свою діяльність та отримати так звані податкові канікули. Щодо самого поняття «відпустка», то воно у положеннях Податкового кодексу не згадується та вживається суто умовно. Про те, що згадується у нормах Податкового кодексу доцільніше назвати «податкові канікули» або «податкова відпустка».

А от фізичні особи-підприємці 3 та 4 групи, а також особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, сьогодні взагалі позбавлені можливості оформити право на відпочинок.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1513

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2805

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4221

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4475

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5919

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13681

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл