Проблеми системи БПД обговорили в Омбудсмана | НААУ

Проблеми системи БПД обговорили в Омбудсмана

БПД
17:15 Вт 19.12.23 6086 Переглядів
Версія для друку

Через відсутність контролю, визначеного законом, якість надання безоплатної правничої допомоги в країні поступово знижується. А досвідчені адвокати втрачають мотивацію у співпраці з системою БПД.

Стан функціонування системи надання безоплатної правничої допомоги обговорили в ході робочої зустрічі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та заступник голови РАУ, НААУ Валентин Гвоздій.

Останній звернув увагу Омбудсмана на тенденцію усунення державою інституту адвокатури від участі у забезпеченні функціонування системи БПД, а також спроби перейняти функції, які відносяться до виключних повноважень органів адвокатського самоврядування.

Зокрема, йдеться про повне блокування роботи Наглядової ради Координаційного центру з надання правничої допомоги, яка мала б забезпечувати демократичний розвиток системи та мінімізувати корупційні ризики у ній (нагадаємо, цей орган майже два роки не функціонує). Також адвокатуру фактично усунуто від нормотворчого та організаційного процесів забезпечення функціонування системи БПД, хоча інститут має широкий арсенал власних ресурсів.

Крім цього адвокати, як висококваліфіковані спеціалісти, практично не беруть участь у у наданні первинної допомоги, яка сьогодні надається не в повній мірі і здебільшого за рахунок штатних працівників органів державної влади та місцевого самоврядування.

У свою чергу Д.Лубінець зазначив, що в ході опрацювання звернень громадян до нього часто виникає потреба у наданні саме професійної адвокатської допомоги, адже вирішення питання потребує вузькопрофільної консультації в окремих галузях права.

Серед інших проблем В.Гвоздій озвучив невиправдане заниження обсягів фінансування роботи адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу. «Штучно створюються нормативні, організаційні та ідеологічні перешкоди в оплаті вже виконаних робіт», - пояснив він.

Також заступник голови НААУ, РАУ звернув увагу Омбудсмана на виконання органами (установами), які уповноважені законом на надання БПД, невластивих функцій з оцінювання якості БПД. За Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» цим мають займатися комісії з оцінювання якості при органах адвокатського самоврядування. «Фактично контроль за якістю БПД забезпечують суб’єкти, які не мають кваліфікації та компетенцій. І це унеможливлює забезпечення належної якості БПД», - зауважив В.Гвоздій.

Саме тому, на його погляд, органи адвокатського самоврядування мають посилити свою роль в адмініструванні надання БПД при збереженні функції повного фінансового контролю з боку держави.

Також в ході зустрічі НААУ та Омбудсман домовилися про співпрацю в рамках проекту «Центр «Адвокат дитини» та обгворили перспективи правового регулювання штучного інтелекту в Україні. Омбудсман висловив переконання, що співпраця з НААУ в рамках укладеного меморандуму буде результативною.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 1049

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 4976

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 2669

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 4751

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 3873

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 3818

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 6826

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 7855

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл