На що українському адвокату можна розраховувати в Ізраїлі | НААУ

На що українському адвокату можна розраховувати в Ізраїлі

За кордоном
16:40 Пт 08.12.23 7206 Переглядів
Версія для друку

Як і в інших країнах, в Ізраїлі український адвокат може претендувати на статус іноземного юриста. Для цього доведеться зібрати пакет документів і скласти іспит з етики. Стати повноцінним адвокатом буде набагато складніше.

Про особливості роботи в Ізраїлі розповіла представниця НААУ у цій країні Оксана Соколовська під час вебінару «Доступ до адвокатської професії за кордоном», організований Комітетом НААУ з міжнародних зв’язків.

Вона ознайомила учасників заходу із організацією інституту адвокатури, яка ґрунтується на принципах Британського права та права Османської імперії. Створений інститут був ще у 1927 році, тобто до створення самої держави. Відповідно, всі адвокати, які були в реєстрі до цього, потрапили до нового реєстру Ізраїлю. Сам Закон, на підставі якого діє адвокатура, був прийнятий у 1961 році.

В Ізраїлі діє Колегія адвокатури, що об’єднує всіх адвокатів. Вона реєструє, контролює та перевіряє стажерів-юристів і відповідає за їх сертифікацію в якості юристів та винесення дисциплінарних рішень стосовно адвокатів та стажерів. Колегія займається захистом професійних прав, професійною етикою, взаємодопомогою між членами колегії, страхуванням, пенсійними фондами членів колегії, а також організацією надання юридичної допомоги незахищеним верствам населення через програму «Шехер-міцва».

Як і в Україні, юрист не стає автоматично адвокатом. Без ліцензії, отриманої на території Ізраїлю, людина не має права займатися адвокатською діяльністю. Втім, на відміну від нашої країни, в Ізраїлі адвокат не може зареєструвати ФОП або працювати за трудовим договором.

Український адвокат може розраховувати на статус іноземного юриста. Для цього необхідно подати до Колегії адвокатів Ізраїлю такі документи:

  • свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю;
  • характеристика адвоката, видана НААУ з інформацією щодо відсутності дисциплінарних проваджень відносно адвоката та підтвердження сплати членських внесків;
  • іноземний паспорт громадянина України;
  • докази, що підтверджують 5-річний досвід в Україні (податкові декларації, витяги з рішень судів у справах, в яких адвокат брав участь тощо);
  • інші документи, якщо такі будуть запитані.

Після доведення досвіду роботи адвокатом в Україні, претендент буде зобов’язаний скласти іспит з питань професійної етики адвокатів.

Після цього адвоката реєструють у реєстрі іноземних адвокатів. Він отримує право здійснювати юридичну діяльність виключно відповідно до права тієї країни, в якій має свідоцтво. А от практикувати за ізраїльським правом іноземний юрист не може – це пряма заборона Закону про адвокатуру.

Для отримання статусу повноцінного адвоката необхідно бути громадянином Ізраїлю або мати офіційне місце проживання у державі (наприклад на підставі робочої візи). 

Необхідним етапом є підтвердження диплому в Міністерстві освіти Ізраїлю з присвоєнням першого або другого ступеню. Втім цього недостатньо.

Для адвокатів, які мають п’ятирічний досвід діяльності в Україні та змогли підтвердити його, існують деякі послаблення в процесі набуття статусу адвоката. Такі адвокати звільненні від складення фінального іспиту та проходять стажування лише один рік (замість півтора). Після відкриття справи адвоката, претендент має скласти іспити на івриті. Всього на ліцензію передбачено вісім іспитів з усіх галузей права.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1264

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2556

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 3971

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4226

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5670

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13659

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл