Не зловживання правами, а неналежне виконання обов’язків: думка судді ККС | НААУ

Не зловживання правами, а неналежне виконання обов’язків: думка судді ККС

Дискусія
13:40 Пт 08.12.23 7505 Переглядів
Версія для друку

В багатьох випадках адвокати у кримінальних процесах на голову вище деяких слідчих і прокурорів. Ставляться такі питання, на які практика сторони обвинувачення не може знайти відповідей.

Таку думку під час XIII Kyiv Criminal Law Forum висловив суддя Касаційного кримінального суду ВС Сергій Фомін, передає «Закон і Бізнес».

«Я не вважаю, що зловживання правами з боку адвокатів може змінити судову практику… Завдання адвоката – забезпечити належний захист свого клієнта. І жертвою зловживання може бути сам підзахисний», - зазначив він.

На думку судді, більш правильно говорити про неналежне виконання професійних обов’язків сторонами, зокрема стороною обвинувачення.

С.Фомін нагадав, що Об’єднана Палата прийняла декілька цікавих рішень, що стосуються допустимості доказів та належності суб’єкту розслідування, обвинувачення. Зокрема, була скоригована позиція щодо надання постанов про визначення слідчих та прокурорів.

Суддя ККС навів приклад з власної практики. У жовтні цього року було відкрите провадження у кримінальній справі, де вироком суду першої інстанції було виправдано обвинуваченого. Апеляція залишила цей вирок без змін. Адже що суду протягом декількох років на надавалися постанови про призначення слідчих і прокурорів. Але згідно з практикою ВС, відсутність цих процесуальних документів (або їх не підписання) зумовлює недопустимість зібраних доказів. Впродовж шести засідань апеляції ці постанови також не були надані. У касацію сторона обвинувачення принесла копії постанов. Коли захисники та суд запитали про оригінали, ці документи таки були надані. Але навіть неозброєним оком було помітно, що підписи на оригіналах і копіях не співпадають.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1779

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3062

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4473

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4730

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6178

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13690

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11033

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11073

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл