Іноземний адвокат у Чехії: як отримати статус розповіла представник НААУ | НААУ

Іноземний адвокат у Чехії: як отримати статус розповіла представник НААУ

За кордоном
15:30 Пт 01.12.23 8701 Переглядів
Версія для друку

Законом Чеської Республіки про адвокатуру від 13.03.96 № 85/1996 передбачена процедура набуття статусу іноземного адвоката у цій країні. Цей статус дає можливість практикувати там міжнародне право та право рідної країни адвоката.

Як отримати цей статус розповіла представник НААУ в Чехії Олена Максименко під час вебінару «Доступ до адвокатської професії за кордоном». Захід нещодавно провів Комітет НААУ з міжнародних зв’язків.

О.Максименко розповіла, що в республіці управління у сфері адвокатури здійснює Асоціація адвокатів Чехії. Вона є самоврядною професійною організацію, яка зокрема веде реєстр адвокатів.

Законом передбачена можливість складання іспиту на визнання, суть якого полягає у підтвердженні знань адвоката, якому надано право здійснення адвокатської діяльності в іншій країні (окрім держав-учасниць Європейського Союзу, Угоди Європейської Економічної Зони чи Швейцарської конфедерації) в галузі загальних норм надання юридичних послуг, Закону про адвокатуру, базових знань правової системи Чеської Республіки.

Перелік документів, що необхідні для складання такого іспиту висвітлений на веб сторінці Асоціації:

  1. нотаріально засвідчена копія свідоцтва на право здійснення адвокатської діяльності з перекладом від судового перекладача (перелік цих спеціалістів можна переглянути тут);
  2. копія паспорта із підписом особи, що є кандидатом на складання іспиту;
  3. копія витягу про відсутність судимості (для українців - від Міністерства внутрішніх справ України) не старше 3 місяців із дати видачі з перекладом від судового перекладача;
  4. довідка про відсутність судимості від чеського уряду також не старше 3 місяців із дати видачі (отримати можно у відділеннях czech point);
  5. афідевіт (заява), що підтверджує відповідність вимогам Закону, підпис на якому завіряється нотаріусом;
  6. підтвердження сплати внеску за право проходження іспиту до 10 000 чеських крон (близько 16,5 тис. грн.);

Також слід визначитися з мовою, якою буде складатися іспит: є можливість обрати чеську, англійську, німецьку, французьку.

Обсяг знань адвокатів перевіряється за наступними темами:

a. Правові норми надання юридичних послуг.

b. Основи чеського конституційного законодавства.

с. Система конституційних органів.

d. Принципи виборчого права.

e. Принципи судової системи.

f. Характер джерел права.

g. Основні положення чеського приватного права.

Іспит проходить у формі письмового тесту, на який виділяється 2 години. Його приймають три екзаменатори, кожний з яких є провідним спеціалістом у чеському та міжнародному праві.

У разі позитивного результату, за письмовим запитом кандидата, Асоціація вносить відомості до реєстру адвокатів, які мають право практикувати на території Чеської Республіки міжнародне право та право країни, яка першою надала право здійснення адвокатської діяльності. Складається присяга.

Також, надається доступ до електронного кабінету, сплачуються внески та укладається договір страхування (також 10 000 чеських крон).

Іноземний адвокат, що був внесений до реєстру адвокатів Чеської Республіки, може надавати юридичні послуги лише у сфері права держави, що надала йому право здійснення адвокатської діяльності, а також у сфері міжнародного права.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1529

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2821

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4237

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4491

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5935

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13681

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл