Чи мають АБ та АО застосувати РРО/ПРРО? | НААУ

Чи мають АБ та АО застосувати РРО/ПРРО?

Законодавство
13:20 Вт 28.11.23 7773 Переглядів
Версія для друку

У Комітеті НААУ з питань митного та податкового права підготували рекомендації щодо застосування адвокатськими бюро та адвокатськими об’єднаннями реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Правову позицію з цього питання сформулював голова Комітету Яків Воронін.

Відповідно до абз. 1 преамбули Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 №265/95-ВР (далі – Закон №265/95) цей Закон визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Отже, Закон №265/95 регулює правовідносини у сферах:

  • торгівлі,
  • громадського харчування,
  • послуг.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність – незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правничої допомоги клієнту.

Згідно зі статтею 131-2 Конституції адвокатура діє для надання професійної правничої допомоги в Україні.

Закон №265/95 не містить визначення поняття «сфери торгівлі, громадського харчування та послуг», так само як і Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не передбачає, що адвокатська діяльність належить до вказаних сфер.

Терміни, використані в Законі №265/95 (товар (послуга), покупець, продавець, ціна), за суттю та формою не відповідають термінології, яка застосовується у спеціальному законі, яким є Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (правнича допомога, клієнт, адвокат, гонорар).

Аналізуючи Закон №265/95, можна зробити висновок, що він розповсюджує свою дію на суб'єктів, відмінних від адвокатських бюро та об'єднань. Суб'єктами, які здійснюють діяльність у сферах торгівлі, громадського харчування та послуг, є виконавці, продавці та споживачі. Правовідносини між цими сторонами регулюються Законом України «Про захист прав споживачів».

На підтвердження вказаного свідчить п. 15 ст. 3 Закону №265/95, відповідно до якого суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані: надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів». Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену зазначеним Законом, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.

Відповідно до преамбули Закону «Про захист прав споживачів» цей Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

На підставі наведеного вище можна дійти висновку, що Закон №265/95 встановлює засади застосування РРО/ПРРО при продажі товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг і стосується продажу товарів (послуг) у зазначених сферах споживачам, на яких розповсюджується дія Закону про захист прав споживачів.

До відносин, що виникли між адвокатським бюро або об'єднанням та клієнтом, не застосовуються положення Закону про захист прав споживачів (аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у своїй постанові від 24.11.2021 у справі №191/2617/19), а отже, до них не можуть бути застосовані і положення Закону №265/95.

Разом з тим, враховуючи, що за порушення вимог Закону №265/95 до платника податків податкові органи можуть застосовувати фінансові санкції, з метою запобігання їх застосування, рекомендуємо адвокатським бюро або об'єднанням до початку проведення розрахункових операцій звернутися до податкового органу для отримання індивідуальної податкової консультації, аргументуючи свій запит посиланням на те, що Закон №265/95 не розповсюджує свою дію на адвокатські бюро та об'єднання. Якщо надана податковим органом індивідуальна податкова консультація буде суперечити нормам або змісту відповідного податку чи збору, її можна оскаржити до суду як правовий акт індивідуальної дії.

Випадки, коли за Законом №265/95 РРО/ПРРО не застосовується:

1. Відповідно до п. 14 ст. 9 Закону №265/95, реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

2. Якщо оплата гонорару здійснюється шляхом переказу на банківський рахунок (IBAN) адвокатського бюро або об'єднання, така оплата не є розрахунковою операцією та не вимагає застосування РРО/ПРРО.

Про необхідність використання РРО/ПРРО адвокатами, як самозайнятими особами, читайте статтю «Особливості готівкових розрахунків - чи потрібні РРО адвокатам?».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1890

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3172

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4580

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4838

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6285

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13694

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11034

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11074

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл