Підміна дисциплінарних органів адвокатури судом знищує правозахист, - Лідія Ізовітова | НААУ

Підміна дисциплінарних органів адвокатури судом знищує правозахист, - Лідія Ізовітова

Гарантії діяльності
15:48 Пт 10.11.23 12677 Переглядів
Версія для друку

Активний адвокат майже завжди є подразником для суду. І намагання тлумачити діяльність із захисту прав людини як зловживання процесуальними правами (що пропонують сьогодні деякі парламентарі) є знищенням ідеї справедливого судочинства.

Таку думку висловила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час вітальної промови на XІІI Міжнародній науково-практичній конференції «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє», яка проходить сьогодні, 10 листопада, у Національному університеті «Одеська юридична академія».

Л.Ізовітова навела окремі положення проекту Закону № 5661 та деяких інших законодавчих ініціатив, де з метою пришвидшення розгляду судами справ пропонується притягати адвокатів до відповідальності за так зване зловживання процесуальними правами. Йдеться про штрафування безпосередньо суддями або ж констатацію ними факту зловживання (замість встановлення ознак проступку) та передачі відповідної ухвали для виконання дисциплінарними органами адвокатури.

Такі проекти фактично наділяють судів додатковими повноваженнями впливу на адвокатів, чим  спотворюється існуюча модель незалежної адвокатури, а дисциплінарні процедури відносно адвокатів заміщуються прямим судовим втручанням, - вважає голова НААУ, РАУ.

«Отже на законодавчому рівні  ми відстежуємо  спроби підмінити незалежні дисциплінарні органи адвокатури судом. При цьому у зацікавленій для суду позиції», - зауважила вона. - Адвокатів спонукають до мовчання, до бездіяльності в суді. По суті це потуги до знищення правозахисної функції адвокатури».

Саме тому у Національній асоціації адвокатів України постійно моніторять наявні проблеми адвокатської діяльності, аналізують їх та виробляють ефективні шляхи їх подолання. Про ініціативи, які загрожують принципам адвокатської  діяльності, повідомляються Президент України, керівництво Верховної Ради та її профільні комітети, а також міжнародна спільнота. Мотивована позиція інституту адвокатури на системній основі доноситься і до громадськості через юридичні засоби масової інформації.

У тих питаннях, де необхідна широка підтримка, залучається адвокатська спільнота. Голова НААУ, РАУ повідомила, що нещодавно було ініційоване публічне обговорення проблеми ефективності і доступності правосуддя. «Вона дійсно існує і потребує поглибленого дослідження, - зазначила Л.Ізовітова. - Аби з’ясувати її коріння, НААУ запросила усіх практикуючих адвокатів розповісти про власний досвід роботи в судах».

В ході виступу очільниця НААУ зупинилася й на інших викликах, з якими стикається інститут адвокатури під час воєнного стану. «Нові часи, на жаль, не можна назвати прихильними для адвокатів та адвокатури. Надмірна радикалізація суспільства, зумовлена бідами війни, формує в українцях підвищений запит на покарання ворогів, воєнних злочинців та їхніх посібників. Тому змагальність сторін у суді та забезпечення якісного захисту для підозрюваних та обвинувачених іноді сприймаються (і це намагаються використати) як чинення перешкод правосуддю та відновленню бажаної справедливості», - пояснила сутність проблеми Л.Ізовітова. Вона також піддала критиці спроби криміналізувати адвокатську діяльність із захисту громадян України на тимчасово окупованих територіях.

Ці та інші аспекти адвокатської діяльності постійно обговорюються на кожному засіданні Ради адвокатів України. За десятиліття своєї роботи цей орган адвокатського самоврядування вже виробив ефективні механізми розв’язання поточних проблем та готовий до нових викликів, - запевнила голова НААУ, РАУ.

Вона подякувала організаторам конференції за вірність усталеним традиціям, відкритість для всіх точок зору та конструктивний підхід до розгляду складних теоретичних та практичних питань, побажала учасникам упевненості у власних силах і творчої наснаги, а також виловила сподівання, що сьогоднішній день принесе Україні якісні рішення, необхідні на шляху її розбудови як правової держави.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1773

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3056

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4467

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4724

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6172

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13689

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11033

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11073

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл