Ризики РАЦС на підставі документів окупаційної адміністрації назвали в НААУ | НААУ

Ризики РАЦС на підставі документів окупаційної адміністрації назвали в НААУ

Законодавство
16:30 Пт 03.11.23 9319 Переглядів
Версія для друку

Ідея реєстрації актів цивільного стану (народження, шлюб, смерть) на тимчасово окупованих територіях на підставі документів, виданих окупаційною адміністрацією Російської Федерації, може бути реалізована лише у разі усунення наявних ризиків.

У Національній асоціації адвокатів України проаналізували проект Закону № 9069 від 28.02.2023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та за межами України».

Згідно з чинною редакцією Закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», реєстрація народження фізичної особи та її походження або смерті здійснюється на підставі медичних документів, які визначені МОЗ, та підтверджують такий факт. Реєстрація чи розірвання шлюбу, зміни імені проводиться за заявою до органу ДРАЦС. У разі відсутності медичних документів, реєстрація проводиться на підставі рішення суду, так само, як і встановлення факту шлюбу або розірвання шлюбу.

Автори законодавчої ініціативи вважають, що спрощений характер судової процедури встановлення фактів народження фізичної особи або смерті на ТОТ (яка полягає у невідкладному розгляді відповідних справ та негайному виконанні судових рішень органами ДРАЦС) є недостатнім для реінтеграції окупованих територій та підтримки зв’язків. Саме тому вони пропонують доповнити Закон новою статтею такого змісту:

«Стаття 17-1. Особливості державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України

1. Державна реєстрація актів цивільного стану на підставі медичних документів, що підтверджують факт народження чи смерті фізичної особи або документів, що підтверджують реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, смерті на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, виданих окупаційною адміністрацією Російської Федерації, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану, закордонними дипломатичними установами України в порядку, визначеному цим Законом.

2. Під час проведення державної реєстрації актів цивільного стану на підставі медичних документів, що підтверджують факт народження чи смерті фізичної особи або документів, що підтверджують реєстрацію актів цивільного стану на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, виданих окупаційною адміністрацією Російської Федерації, найменування адміністративно-територіальних одиниць зазначається відповідно до законодавства України».

У НААУ оцінили мету запровадження позасудового порядку реєстрації актів цивільного стану як нагальну. Водночас механізми, запропоновані для її реалізації, можуть нести в собі певні ризики як для громадян, так і для державного інституту в цілому.

Адже проектом не визначено чітких критеріїв щодо документів, за якими б уповноважені особи відділів РАЦС мали б змогу визначати наявність підстав для реєстрації у тому разі, коли юридичний факт стався на окупованій території.

Наявність таких критеріїв убачається принциповою для процедури реєстрації фактів народження та смерті, оскільки правові наслідки безпідставних реєстрацій цих юридичних фактів можуть спричинити порушення конституційних прав громадян та інтересів держави.

Важливим є визначення меж відповідальності посадових осіб та їх компетентності щодо надання об’єктивної та незалежної оцінки документам, що були видані окупаційною адміністрацією РФ. Адже посадова особа органу РАЦС не має інструментів для підтвердження достовірності документа.

Ці та інші зауваження і пропозиції до проекту Закону № 9069 були направлені Комітету ВР з питань правової політики.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 171

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 533

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 1665

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 1651

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 4911

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 7457

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 8382

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 7587

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл