Відновлення е-декларування: у НААУ підготували посібник для декларантів | НААУ

Відновлення е-декларування: у НААУ підготували посібник для декларантів

Видання
18:00 Чт 02.11.23 8672 Переглядів
Версія для друку

Процедури фінансового контролю, які раніше були зупинені на час воєнного стану, у жовтні були відновлені. Що у зв’язку із цим слід мати на увазі декларантам?

Відмінності між старим і новим порядком дослідила голова Комітету НААУ з питань правового регулювання органів місцевого самоврядування Віра Козіна та виклала поради для декларантів в окремому посібнику.

Йдеться про Закон № 3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».

ТОП-8 особливостей нової процедури декларування:

1.Щорічні декларації за 2021-2022 звітні періоди мають бути подані до 31 січня 2024 року;

2.Уточнено перелік посадових осіб юридичних осіб публічного права – тепер до цієї категорії віднесено топ-посадовців та усунуто будь-які суперечності з приводу того, хто у державних чи комунальних підприємствах, установах та організаціях підпадає під дію антикорупційного законодавства.

3.Додано нових суб’єктів декларування, зокрема:

  • особовий склад штатних військово-лікарських комісій;
  • голів та членів лікарсько-консультативних і медико-соціальних експертних комісій, позаштатних постійно діючих військово-лікарських і лікарсько-льотних комісій;

4.Кардинально змінено підхід до визначення поняття «член сім’ї». Це стосується осіб, які не є подружжям або неповнолітніми дітьми суб’єкта декларування;

5.Збільшено вартість подарунків, які можна отримувати у межах загальновизнаного уявлення про гостинність. Так, вартість відповідного подарунку, що отримується одноразово, тепер може сягати двох прожиткових мінімумів (був один), а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів (було два);

6.Виправлену декларацію можна подавати протягом тридцяти днів, замість семи, встановлених старими правилами. Також кількість коригувань тепер не обмежена, у той час як раніше система допускала тільки 3 виправлення на одну декларацію;

7.Доповнено перелік отриманих доходів суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зокрема, аліментами, соціальними виплатами та субсидіями;

8.Під час дії воєнного стану суб’єкти декларування можуть скористатися правом не зазначати в декларації відомості про місцезнаходження (крім країни та регіону або іншої адміністративно-територіальної одиниці найвищого рівня, за наявності).

«Попри численні побоювання та міфи, якими був оточений процес відновлення е-декларування, оновлений Закон про запобігання корупції» став більше відповідати міжнародним стандартам і правилам, - говорить В.Козіна. – Зокрема, підсилено заходи, спрямовані на боротьбу з реальними загрозами та ризиками, одночасно з усуненням вимог, які, радше, слугували створенню певної статистики боротьби, аніж запобіганню порушень».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 1303

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 1298

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 4352

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 7087

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 8360

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 7582

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 7319

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 8673

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл