Відновлення е-декларування: у НААУ підготували посібник для декларантів | НААУ

Відновлення е-декларування: у НААУ підготували посібник для декларантів

Видання
18:00 Чт 02.11.23 8772 Переглядів
Версія для друку

Процедури фінансового контролю, які раніше були зупинені на час воєнного стану, у жовтні були відновлені. Що у зв’язку із цим слід мати на увазі декларантам?

Відмінності між старим і новим порядком дослідила голова Комітету НААУ з питань правового регулювання органів місцевого самоврядування Віра Козіна та виклала поради для декларантів в окремому посібнику.

Йдеться про Закон № 3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».

ТОП-8 особливостей нової процедури декларування:

1.Щорічні декларації за 2021-2022 звітні періоди мають бути подані до 31 січня 2024 року;

2.Уточнено перелік посадових осіб юридичних осіб публічного права – тепер до цієї категорії віднесено топ-посадовців та усунуто будь-які суперечності з приводу того, хто у державних чи комунальних підприємствах, установах та організаціях підпадає під дію антикорупційного законодавства.

3.Додано нових суб’єктів декларування, зокрема:

  • особовий склад штатних військово-лікарських комісій;
  • голів та членів лікарсько-консультативних і медико-соціальних експертних комісій, позаштатних постійно діючих військово-лікарських і лікарсько-льотних комісій;

4.Кардинально змінено підхід до визначення поняття «член сім’ї». Це стосується осіб, які не є подружжям або неповнолітніми дітьми суб’єкта декларування;

5.Збільшено вартість подарунків, які можна отримувати у межах загальновизнаного уявлення про гостинність. Так, вартість відповідного подарунку, що отримується одноразово, тепер може сягати двох прожиткових мінімумів (був один), а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів (було два);

6.Виправлену декларацію можна подавати протягом тридцяти днів, замість семи, встановлених старими правилами. Також кількість коригувань тепер не обмежена, у той час як раніше система допускала тільки 3 виправлення на одну декларацію;

7.Доповнено перелік отриманих доходів суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зокрема, аліментами, соціальними виплатами та субсидіями;

8.Під час дії воєнного стану суб’єкти декларування можуть скористатися правом не зазначати в декларації відомості про місцезнаходження (крім країни та регіону або іншої адміністративно-територіальної одиниці найвищого рівня, за наявності).

«Попри численні побоювання та міфи, якими був оточений процес відновлення е-декларування, оновлений Закон про запобігання корупції» став більше відповідати міжнародним стандартам і правилам, - говорить В.Козіна. – Зокрема, підсилено заходи, спрямовані на боротьбу з реальними загрозами та ризиками, одночасно з усуненням вимог, які, радше, слугували створенню певної статистики боротьби, аніж запобіганню порушень».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1284

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2575

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 3990

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4245

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5689

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13660

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл